Budapest, te csodás – Világörökségi helyszínek Magyarország fővárosában

A budai Duna-part a Várral és a LánchíddalBudapestBudapest környéke turisztikai térség

Budapesten sétálva lépten-nyomon impozáns épületekre és szemet gyönyörködtető terekre bukkanunk. Az UNESCO is elismerte a város szépségét: mutatjuk a világörökségi helyszíneket. 

Irány Budapest, az úti cél: világörökségi helyszínek!

A magyar főváros egyre népszerűbb a turisták körében – mi több, Budapest olyannyira felkapott turisztikai célpont lett, hogy 2019-ben elnyerte a rangos European Best Destination díjat. Ez nem is véletlen, hiszen ez a város megannyi csodás látnivalóval kecsegtet: elég csak kilépni az utcára, és máris mesés látkép fogad a budai és a pesti oldalon is, bármerre is nézünk.

Az UNESCO világörökségi listájára először 1987-ben került budapesti helyszín: a Duna-part látképe és a Budai Várnegyed. Ehhez csatlakozott 2002-ben az Andrássy út és történelmi környezete.

 

  • A Duna-part:
    Kétségtelen, hogy a budapesti Duna-part a folyón átívelő ikonikus hidakkal gyönyörű látképet nyújt. A világörökségi terület a Margit hídtól a Szabadság hídig terjed, és magában foglalja a budai oldalon a várnegyed történelmi épületegyüttesét, a Gellért-hegyet a Szabadság-szoborral és a Citadellával, illetve a népszerű Gellért fürdőt. Az örökség részeként a part pesti oldalához tartozó legjellegzetesebb épületek az eklektikus stílusú, magával ragadó Országház (Parlament), a Magyar Tudományos Akadémia neoreneszánsz székháza, a szecessziós remekműnek számító Gresham-palota és a Pesti Vigadó.

 

  • A Budai Várnegyed: 
    Érdemes a Budai Várnegyedről külön szót ejteni, hisz megannyi látnivalójával ez az úti cél önmagában megéri, hogy egy teljes napot rászánj. A várfallal körülvett negyed központjában megnézheted a XIX. századi, neogót stílusban épült Mátyás-templomot és a neoromán Halászbástyát; és ki ne hagyd a Budavári Palota bejárását se, amely korábban a királyok otthonaként működött, ma pedig itt található az Országos Széchényi Könyvtár, a Nemzeti Galéria és a Budapesti Történeti Múzeum. Mi a helyedben megnéznénk a főváros különleges ékszerdobozának nevezett Várkert Bazárt is, ahol a művészet és a természet szimbiózisban élnek együtt. Nézd meg az itt található kiállításokat, vacsorázz egy fenomálist, vagy egyszerűen gyönyörködj a varázslatos panorámában!

 

  • Az Andrássy út: 
    Az UNESCO világörökségi listájára vésték az Andrássy utat is a maga pompás épületeivel, mint amilyen például a méltán híres építész, Ybl Miklós által tervezett Operaház, a neoreneszánsz Zeneakadémia vagy a szecessziós Divatcsarnok; de idetartozik az Andrássy út végében található, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok által közrefogott pazar Hősök tere is a Millenniumi emlékművel, ahol a komplett magyar történelmet meg tudod csodálni nagyszabású alkotásokon keresztül. Ha fokozni szeretnéd az időutazást, javasoljuk, hogy utazz néhány megállót Európa első földalattijával, amelyet 1896-ban adott át Ferenc József, és amely az Andrássy út alatt suhan a mai napig.  

Nem csoda, ha a fentiek olvasatán már húzod is a cipőd, hogy belevesd magad Budapest szépségeibe; viszont ha időd engedi, mindenképp látogass el a többi világörökségi helyszínre is hazánkban, melyek a következők:

Járd be velünk az országot!