Magyarország legikonikusabb épülete: a pompázatos Országház

OrszágházBudapestBudapest környéke turisztikai térség

Ha azt mondjuk: Magyarország ikonikus épülete – mi jut először eszedbe? Fogadjunk, hogy a Duna partján fekvő Parlament, vagyis az Országház! Kukkantsunk be együtt ebbe a pompázatos épületbe és történetébe az online térben, mielőtt élőben is megtekintenéd a Parlamentet. Az épület a Duna-part látképének részeként 1987 óta világörökségi helyszín. 

A magyar Országház bemutatása dióhéjban

Nem szeretnénk hosszan untatni az Országház történetével, de van pár olyan dolog, ami mellett egyszerűen nem mehetünk el említés nélkül.

Először is: szögezzük le, hogy a „parlament” szó tulajdonképpen az Országházban ülésező testületet jelenti. Ugyan sokan hívják ezt a lenyűgöző épületet Parlamentnek, de a helyes megnevezés valójában: Országház.

Ez az impozáns budapesti alkotás 17 éven át: 1885-től 1902-ig épült, Steindl Imre építész tervei alapján. Sajnos a tervező nem érhette meg az átadást, ugyanis öt héttel az esemény előtt elhunyt. Az építkezés során fontos kikötés volt, hogy a magyar Országház építéséhez csak és kizárólag magyar alapanyagokat használhatnak, hazai iparosok és gyártók bevonásával – sőt, a díszítésben is a Kárpát-medencében honos növényvilág köszönjön vissza. Ezek a kitételek meg is valósultak, mindössze a gránitoszlopokat hozatták külföldről. (Érdekesség, hogy ezekből az oszlopokból mindössze 12 darab készült a világon – nyolc a mi Országházunkban van, a további négy pedig Nagy-Britanniában.)

Egészen elképesztő számadatokkal is tudunk szolgálni: az építéshez nagyjából 40 millió téglát használtak fel, és mintegy 40 kilogrammnyi 22–23 karátos arany díszíti az Országházat. Az épület alapterülete közel 18 ezer négyzetméter, a homlokzaton 90 kőszobor található, az épületen belül pedig további 162 szobrot tekinthetsz meg. A bent futó vörös szőnyeg majdnem 3 kilométer hosszú; 27 kapun keresztül lehet bejutni, és az év napjai számának megfelelően az Országház összesen 365 kisebb-nagyobb toronnyal rendelkezik!

Ami a Ház stílusát és méreteit illeti: az alaprajz barokk, a homlokzat a gótika stílusjegyeiből merít, a mennyezeten pedig reneszánsz formajegyek találhatók. A Dunával párhuzamos épületszárny hossza 268 méter, legnagyobb szélessége pedig 123 méter. A kupola tornya 96 méter magas.

Ahogy az Országháznak minden egyes szeglete gondos tervezés alapján készült, nem véletlen az épület kialakítása sem, amely fontos politikai és történelmi üzeneteket hordoz. A középen kimagasló kupola egyrészt a törvényhozás egységére utal, másrészt – az egykor kétkamarás rendszerben működő országgyűlésnek megfelelően – az alsóház és a felsőház együttes üléseinek adott helyett. A kupola két oldalán kapott helyet az alsóházi és a felsőházi ülésterem, melyek kialakítása teljesen megegyezik, szimbolikusan utalva arra, hogy a két ház egyenlő jogokkal rendelkezett. 

Mit láthatsz, ha ellátogatsz a magyar Országházba?

Hogy jó döntést hozol azzal, ha bejárod a Magyarország fővárosában található Országházat, remekül igazolja az az évi hétszázezer látogató, akik hasonló elhatározásra jutnak. Több nyelven beszélő, szakképzett idegenvezetők kísérnek el ezen a mintegy 50 perces, élménydús túrán, amely során megcsodálhatod a világ egyik legnagyobb „parlamentjét”. Íme, az útvonal, amit bejárhatsz:

XVII-es városi lépcsőház

Ez a szobrokkal és színes üvegablakokkal teli, aranyozott és díszfestésekkel gazdagított folyosó vezet a pompázatos főemeletig.

Főrendiházi ülésterem

A régi főrendiházi ülésterem ma konferenciák helyszíne. A kiváló akusztikával és többszintes karzattal rendelkező terem szlavóniai tölgyből készült kazettákkal és sűrű aranyozással van díszítve, s a főfalon pompáznak Magyarország uralkodócsaládjainak festett címerei.

Főrendiházi társalgó

A társalgót Európa legnagyobb kézi csomózású szőnyege mellett régi magyar népcsoportokat és mesterségeket megidéző – a pécsi Zsolnay-gyárban készült – szobrok díszítik.

Kupolacsarnok

2000 óta ebben a kupolacsarnokban őrzik a nap 24 órájában a magyar Szent Koronát és a koronázási jelvényeket. A magyar uralkodók aranytalapzaton, aranybaldachin alatt felállított szobrait is megnézheted itt.

Díszlépcsőház

Az országházi látogatás utolsó állomása – ám még itt is megannyi pazar látnivaló akad. A mennyezeten Lotz Károly festőművész munkáiban, a tér két oldalán pedig Róth Miksa káprázatosan díszes üvegablakaiban gyönyörködhetsz. Itt található a nyolc gránitoszlop is. 

Járd be velünk az országot!