Lóháton Magyarországon

Nem túlzás azt állítani, hogy a lovaglás nem egyszerűen sport, inkább életforma. Ám aki egyszer megszereti, az akár egész életében a rabja marad ennek a különlegesen szép mozgásformának, amely nemcsak a testet, hanem az idegrendszert, sőt, az empátiát is edzi. 

Bár a lóháton hátrafelé nyilazó kalandozók korát már magunk mögött hagytuk, a magyar megmaradt lovas nemzetnek. Erről árulkodik legalábbis, hogy az ország szinte minden településén működik lovarda és lovas szálláshelyek is elképesztő választékban állnak rendelkezésre. Ha még nem lovagoltatok, érdemes megtennetek az első lépéseket a magabiztos lovaglás felé, aki pedig már gyakorlott lovas, csodás tájakon, a teljes szabadság érzését átélve lovagolhat. 

A futószártól a terepig

A kezdő lovasok oktató felügyelete mellett, futószáron tehetik meg az első lépéseiket lóháton. A lovasoktatás klasszikus központja a budapesti Nemzeti Lovarda, de futószáras oktatást minden település lovardájában vállalnak. Érdemes felkészülni az első egy-két óra után tapasztalt izomlázra, hiszen ez a sport olyan izmokat is igénybe vesz, amelyeket szinte egyetlen más sportághoz sem használunk. Amikor az oktató elérkezettnek látja az időt, elengedi a futószárról a tanítványát, aki megkezdheti a karámban az úgynevezett osztálylovaglást. Ilyenkor a korábban elsajátított jármódok mellett már a ló irányításának, a ló és a lovas közötti összhang megteremtésének fortélyaival is megismerkedhettek.

Érdemes ezt komolyan venni, hiszen a több mázsás óriással való együttműködés a lovaglás legszebb része! Amikor pedig a lovas már magabiztosan képes együttműködni lovával, és akár több órát is fáradtság nélkül eltölt a nyeregben, kezdődhet a lovaglás legizgalmasabb szakasza: feltárul a tereplovaglás és a lovastúrák világa! 

Vezetővel a szabadban

Az ország minden táját kijelölt lovastúra-útvonalak hálózzák be. A konkrét útvonalakról nemcsak a környék lovardáiban, de az Endomondo nevű mobiltelefon-alkalmazásban is tájékozódhattok. A lovardák, lovasudvarok és lovas szálláshelyek többsége szervez tapasztalt lovastúra-vezetők által irányított lovastúrákat, amelyek időtartamban a 2-3 órástól a több naposig, nehézségi fokban pedig a friss lovasoknak valótól a profiknak ajánlottig terjednek.

Az egyik legnépszerűbb, túraútvonal a Gerecse vadregényes tájain vezet át. Olyan helyeken lovagolhattok el, ahová más járművel szinte egyáltalán nem lehet eljutni, láthattok régi folyómedret, szakadékokat, de akár kerecsensólyom-fészket is. Hasonlóan vadregényes, izgalmas túraútvonalak vezetnek át a Pilisen, a Bükkön, a Hortobágyon és a Balaton-felvidéken is. Ha pedig a kiváló magyar lófajtákkal szeretnétek megismerkedni, érdemes felkeresni a génmegőrzést és a lovaglás népszerűsítését egyaránt szolgáló ménesbirtokokat, például a Mátai Ménest, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokot vagy a szilvásváradi Lipicai Ménest. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!