Járjátok körbe Közép-Európa legnagyobb pusztáját: a délibábos Hortobágyot!

A Hortobágyi Nemzeti ParkDebrecen és környéke turisztikai térség

Látogassatok el a Hajdúság szomszédságában található Hortobágyra, ahol a háromszáz éves Hortobágyi Csárda tornácán megpihenve és a pásztorok hagyományos ételét, a slambucot ízlelgetve gyönyörködhettek a hatalmas füves pusztában. 

1999-ben lett az UNESCO Világörökség része a festői szépségű puszta – ez az 51 ezer hektáros terület, amelyen 1973-ban jött létre az ország első nemzeti parkja. Az itt-ott felbukkanó, T-alakú gémeskutak és az itatóhoz érkező szürke marhák látványa kétségkívül életre szóló élményeket ígér. Ha elég bátrak vagytok, pattanhattok akár szekérre vagy biciklire is, hogy szemügyre vegyétek a puszta élővilágát: közelről nézhettek például kékbegyet, de darulesre is mehettek, vagy megismerhetitek akár a helyi csikósok életét is. A síkságon robogva Przsevalszkij-vadlovat és őstulkot is láthattok, de gyönyörködhettek a Hortobágy folyócskában is, amelyen a híres, 167 méter hosszú Kilenclyukú híd ível át. Érdemes a helyi Mátai Ménesbe is látogatást tennetek, amely közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központjának számít. A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában még egy 3D-s vetítésen is részt vehettek, amely során a Hortobágy élővilágáról, természeti értékeiről készült filmsorozatot nézhetitek meg. Időzítsétek kiruccanásotokat a már hagyománnyá vált „hídi vásár” időpontjához, ahol kézműves mesterek kínálják szebbnél szebb portékáikat. 

Hagyomány és folklór a hídi vásáron

Az egykor nemzetközi jelentőséggel bíró vásárt a mai napig évente megrendezik a Kilenclyukú hídon, ahol környékbeli kézművesmesterek árulják portékáikat, valamint népzenei és néptáncelőadások sorozata is fogadja a kíváncsi turistákat. 

Őszi daruvonulás mint kiemelt természeti esemény

Érdemes kirándulásotokat az őszi időszakra szervezni, ugyanis a Hortobágyi Nemzeti Park jelképének is számító darvak is ekkor érkeznek ide. Egy hétvégi túra keretében megfigyelhetitek, ahogy több ezer darumadár repül szabályos sorokban a pusztai égen. 

MAGYARORSZÁG CSODÁI - HORTOBÁGYMagyarország csodái címmel minisorozatot indítottunk még 2020-ban, amely keretein belül alkalmanként kb. egy-egy percben mutatjuk be hazánk egy-egy kincsét, hogy kedvet csináljunk szépséges helyszínek meglátogatásához. Fogadjátok szeretettel a legújabb részt, melyben a délibábos Hortobágyon barangolunk.
Magyarország Csodái - Hortobágy
Csodás Magyarország: Debrecen
Magyarország Csodái: Megyer-hegyi Tengerszem
Magyarország Csodái - Tisza-tó

Járd be velünk az országot!