Tokaj és Nyíregyháza szenioroknak – 3 nap

Boldogkő váraBoldogkőváraljaTokaj és Nyíregyháza turisztikai térség
Hány napos?
3 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
kerékpár
Címkék:
Világörökség
Kastélyok, Várak, Paloták
Vallási helyek
Természeti értékek
Természetjárás
Tokaj és Nyíregyháza turisztikai térség
Aktív szeniorok

1. nap

Világörökségi Bormúzeum

Ha külföldön egyetlen szó hangzik el a magyar borról, az a „tokaji” lesz. Az egykori serház épületében látogathatod meg a világörökségi borvidék múzeumát, a kötelező tokaji pincemustra és borkóstolás előtt vagy után.

Acetánia – Bodrogkeresztúr

Az ecet múzeuma, ahol megtörténhet, hogy ha végigkóstolod a természetes gyümölcs- és balzsameceteket, átalakulnak a fogalmaid erről a különös termékről. Ecettörténeti kisfilmje meglepően tartalmas és informatív, és még szórakoztató is. Amit tudni akartál az ecetről, de soha nem merted megkérdezni.

Mádi zsinagóga

Az egykori zsidó közösség emlékét egy megkapóan szép zsinagóga őrzi Mádon. Köveit is a közösség tagjai termelték ki és hordák az építkezésre. Belépve figyeld meg a harmonikus, barokk és copf elemeket ötvöző, látványos teret.
 

Első Mádi Borház

Ha már megismerkedtél a Mad Wine boraival, el fogod hinni, hogy nem csak az italok terén tudnak emlékezeteset alkotni. Az Első Mádi Borház épülete csalogató, étlapja a helyi adottságokra alapozva egyszerre modern és hagyományosan magyar.

2. nap

Sárospataki vár

A Rákóczi-család birtokai közül a legismertebb, Sárospatak legnépszerűbb látnivalója. A magyarországi késő reneszánsz építészet egyik legszebb alkotása, mely a híres családhoz tartozó emlékeket is bemutatja. Ha eddig csak az ötszáz forintos bankjegyen láttad, ideje, hogy megnézd a valóságban is!

Megyer-hegyi tengerszem

Különleges kirándulást tehetsz Sárospatak környékén Magyarország egyik legérdekesebb és legjobban fotózható természeti csodájához. A Toszkánát idéző tájon haladva, a turistajelzést követve éred el az egykori malomkőbányát. Gödrében a csapadék látványos tóvá duzzadt. A könnyen munkálható riolittufába a kőfejtők pihenőhelyeket vájtak maguknak.

Hercegkúti pincesor

Egyike Zemplén rejtett kincseinek. A sváb falu pincesorai Tokaj-Hegyalja világörökségi része. A 195 pincéből álló terület Sárospataktól pár kilométerre fekszik, és a régi paraszti világ életformáját, a tradicionális pincekultúrát idézi meg.

3. nap

Füzéri vár

A Zemplén egyik meglepetése a megújult füzéri vár. Egy vulkáni eredetű csúcson magasodik, a tatárjárás óta. Árpád-házi hercegnő ajándéka, a Szent Korona rejtekhelye, a Báthoryak birtoka volt. Ki ne hagyd a környező hegyek panorámáját és a várkápolna színes üvegablakainak látványát!

Boldogkő vára

Eleve jó lehet egy hely, ha a nevében is benne van a boldogság. Boldogkőváralján akárhová nézel, a vár uralja a tájképet. Kaptass fel a kapuhoz, útközben gyönyörködve a jellegzetes barackültetvényekben, a bástyáról pedig a panorámában. Ez a hely a gönci barack hazája, itt található a legnagyobb mennyiségben, és itt élesztették újra a hagyományát.

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!