Élményközponttal vár a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed

Zsolnay Kulturális Negyed PécsPécs–Villány turisztikai térség

 
2010-ben Pécs nyerte el az Európa kulturális fővárosa címet, ennek köszönhetően a híres Zsolnay-család egykori gyárát és környékét újjáépítették, most gazdag élményközpont várja itt a látogatókat. 

A család és a porcelán

A belvárostól nem messze, csupán pár perc sétára található a 2014-ben hungarikummá nyilvánított negyed. Képtelenség elvéteni, hiszen a díszes cserepekből kirakott háztetők már messziről vonzzák a tekintetet. A negyed parkja mindenki előtt nyitva áll, és bőven tartogat látnivalót: 88 köztéri Zsolnay-szobor és 15 műemlék épület mellett sétálhattok el, ha pedig megismernétek a Zsolnay-család, a porcelán és a gyár történetét, akkor váltsatok jegyet a kiállításokra, megéri!

Hogy miért? A Gyugyi-gyűjtemény klasszikus darabjai Amerikából tértek haza, hogy gazdagítsák a tárlatot, a Rózsaszín Kiállításon a legkorábbi Zsolnay-termékeket vehetitek szemügyre, a hétszáz kerámiatárgyból álló Zsolnay aranykora pedig a maga kétmilliárd forintra becsült értékével igazán lenyűgöző látvány. Hogy teljes képet kapjatok, nézzétek meg a Család- és Gyártörténeti kiállítást is, ahol kiderül, hogy mi az az eozin máz, ami a Zsolnaynak világhírnevet szerzett.

Az önfeledt szórakozás az első

A negyed újjáépítésekor a gyerekekre is gondoltak a tervezők: planetárium, cukorka-manufaktúra, kézműves csokibolt, a Herkules Műhely megannyi programja, sőt, a Bóbita Bábszínház is arról gondoskodik, hogy a legkisebbek se unatkozzanak. Ha netán megéheznétek, a negyed területén több kávézó és étterem is várja a vendégeket, de akár egy kellemes pikniket is csaphattok az óriási páfrányfenyők (Gingko biloba) árnyékában. 

MAGYARORSZÁG CSODÁI - ZSOLNAY KULTURÁLIS NEGYED, PÉCSMagyarország csodái címmel minisorozatot indítottunk még 2020-ban, amely keretein belül alkalmanként kb. egy-egy percben mutatjuk be hazánk egy-egy kincsét, hogy kedvet csináljunk szépséges helyszínek meglátogatásához. Fogadjátok szeretettel a legújabb részt, melyben a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedet barangoljuk be.
Magyarország Csodái - Zsolnay Kulturális Negyed, Pécs
Csodás Magyarország: Pécs - Villány
Magyarország Csodái: Szépművészeti Múzeum
Magyarország Csodái: Hévízi tófürdő

Járd be velünk az országot!