Piac a kompkikötőben: a Tihanyi Piac Placc

Tihanyi Piac PlaccTihanyBalaton turisztkai térség

Tihany több napra való látnivalóval kényezteti látogatóit. Az utóbbi években piaca is turistalátványossággá és színes, pörgő találkozóhellyé nőtte ki magát, ahol a minőségi élelmiszerektől a régiségekig minden kapható.

Tihany csodás keveréke a provence-i stílusú nyugalomnak és a pezsgő, színes forgatagnak. A Belső-tónál, a barátlakásoknál vagy a levendulamezőn megáll az idő. A településen ugyanakkor folyamatos a turistaforgalom – ahogy a térség kedvelt piacán, a Piac Placcon is, ahol minden szombaton sokan igyekeznek beszerezni az ebédre valót, majd ott ragadnak a standok között régiségekre, kézműves tárgyakra vadászni.

Külföldön is ismerik

Tihany nem véletlenül lett a Balaton északi partjának egyik legkedveltebb úti célja. Illatozó levendulamezői, a Tihanyi Bencés Apátság környékéről nyíló fantasztikus kilátás, bájos házai vagy a Belső-tó környékének természeti paradicsoma minden szezonban óriási tömegeket vonz a településre. De nem csak látnivalókból van itt rengeteg: a Balaton környékének egyik kedvenc, egyszerre bűbájosan vidékies és városiasan művészi piaca is itt működik.

A Tihanyi Piac Placc árusai 2013 augusztusában települtek ki először a tihanyi rév melletti füves-fás területre. Minden szombaton 9 és 14 óra között várják a vásárlókat. Mára annyira népszerű lett ez a vásár, hogy a komppal és a menetrend szerinti hajójáratokkal a déli partról is sokan átruccannak egy kis piacozásra. De az északi part településein élőknek és az itt nyaralóknak is kedvelt szombat délelőtti programja a Piac Placc felkeresése. A vásár jó híre már az országhatárokon túl is elterjedt, a külföldi turisták is a környék nevezetességei között tartják számon.

Minden szezonban szerethető

Vajon mi teszi ilyen szerethetővé a tihanyi Piac Placcot? Először is az itt kapható áruk minősége. Szinte kizárólag környékbeli árusok, termelők kínálják itt finomságaikat, kézzel, kisüzemi, háztáji körülmények között termesztett és készített élelmiszereiket. A standokon a szemet a friss gyümölcsök, zöldségek halmai vonzzák, az orrunkat pedig füstölt áruk, házi sajtok, almás lepény, kürtős kalács és házi kenyér illata csábítja el. De van itt termelői méz, házi lekvár, savanyúság, rétes és számtalan más finomság is. Aki megéhezett, a Balcsi Bisztró konyhájának ínyencségeivel lakhat jól.

Ám nem csak a gasztronómiai különlegességek miatt járnak ide az emberek. Hasonlóan vonzó tényező a piac különleges, színes forgataga, az egyszerre finoman vidékies és művészlelkeknek való hangulata. A kincsekre vadászók régiségekkel, különleges, egyedi csecsebecsékkel is gazdagodhatnak, de a kézművesek is vevőiket várják a Piac Placcon. Színes programokban sincs hiány, az egyes szezonokban tematikus napok, például a HelloTök, a Csipkebogyó Piknik vagy a Bio Búcsú is várja a látogatókat. Tavasszal éppúgy érdemes itt feltölteni a vitaminraktárakat, mint nyáron megkóstolni a zamatos gyümölcsöket, vagy éppen ősszel-télen bespájzolni a hűvösebb napokra.

Járd be velünk az országot!