Balaton szenioroknak – 5 nap

Balaton
Hány napos?
5 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
Vonat
Címkék:
Kastélyok, Várak, Paloták
Kultúra és műemlékek
Vallási helyek
Természeti értékek
Balaton turisztikai térség
Aktív szeniorok

1. nap

Múltidéző séták, múzeumok, arborétum és gyógyfürdő: öt nap alatt kényelmesen meg lehet ismerni a Balaton és környékének legfontosabb látnivalóit.

Tihanyi Bencés Apátsági Templom és Múzeum

A balatoni kirándulást a csaknem ezer éve alapított apátságban érdemes kezdeni, amely a Tihanyi-félsziget világhírű jelképe. Az I. (Szent) András által alapított monostor híres falfestményeit Deák-Ébner Lajos, Lotz Károly és Székely Bertalan készítették, a gyönyörű, fából készült szobrokat és a faoltárokat Stulhoff Sebestyén foglalta kompozícióba. Az altemplomban temették el az alapító királyt, ez az egyetlen, épségben megmaradt Árpád-kori magyar királyi temetkezőhely.  

2 óra

Tihanyi séta

Az apátság melletti kilátópontról csodás kilátás nyílik a Belső-tóra és a déli partra. Innen néhány perces sétára található a Fazekasház és a Skanzen, amelyek a település múltjának őrzőiként a jellegzetes népi építészetet és a hagyományos mesterségekhez kapcsolódó használati tárgyakat mutatják be. 15 percnyi gyaloglással érhető el a Belső-tó és a Levendula Ház, ahol bővíthetjük a Tihanyi-félsziget kialakulásával és a levendulatermesztéssel kapcsolatos ismereteinket. 

3 óra

Balatonfüredi séta

A reformkori belváros klasszicista épületeivel, hangulatos parkjaival és macskaköves utcáival igazi időutazás. Szinte látjuk magunk előtt, ahogy Blaha Lujza vagy Jókai Mór korzózni indul. A Vaszary-villa, az Anna Grand Hotel és a Kerektemplom megtekintése után sétáljunk végig a Tagore sétányon, ahol szobrok és emléktáblák mesélnek a város történelméről. A Balaton leghíresebb vízparti alléjának Rabindranáth Tagore Nobel-díjas indiai költő a névadója, példáját követve számos híresség ültetett itt fát. Az árnyas sétányt a Balaton főutcájának hívják, ahol számos étterem, kávézó és fagyizó várja a vendégeket.  

2. nap

Múltidéző séták, múzeumok, arborétum és gyógyfürdő: öt nap alatt kényelmesen meg lehet ismerni a Balaton és környékének legfontosabb látnivalóit.

Festetics-kastély

A második napot indítsd az ország egyik legszebb kastélyának felfedezésével! A barokk stílusú műemlék építése a XVIII. században kezdődött, és az 1880-as évekre érte el mai, végleges méretét. A színpompás park Közép-Európa legjelentősebb kertművészeti alkotása, a Helikon Kastélymúzeum főúri életformát bemutató kiállítása pedig a Festeticsek fényűző életmódjába kínál betekintést. Itt látható Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára is, ami filmbe illő módon menekült meg a II. világháborúban. A kastély termeiben forgatták a Kincsem című film bizonyos jeleneteit.  

2-3 óra

Hévízi séta

A világon egyedülálló, kellemesen meleg Hévízi-tó gyógyvize messze földön híres, rendkívül jó hatással van többek között a reumatikus és mozgásszervi betegségekre. A sétálóutca végén kezdődő, dr. Schulhof Vilmos fürdőorvosról elnevezett sétányra gyönyörű platánok vetnek árnyékot, az egyik oldalon a Hévízi-tó, a másik oldalon a Szent András Reumakórház patinás épületei láthatók, amelyek az 1870-es évek óta díszei a környéknek. A tavat megkerülve a Festetics Fürdőház mellett és egy hűvös, árnyas parkban vezet vissza az út a fürdő bejáratához.  

3. nap

Múltidéző séták, múzeumok, arborétum és gyógyfürdő: öt nap alatt kényelmesen meg lehet ismerni a Balaton és környékének legfontosabb látnivalóit.

Veszprémi séta

Veszprém középkori hangulatú, kanyargós utcái fölé magasodó várnegyedében egymást érik a múzeumok, a paloták és a templomok a Tűztoronytól egészen a vár északi fokáig, ahol Szent István és Boldog Gizella szobra figyeli a várost. A Dubniczay-palota, a Szent Mihály-székesegyház, az érseki palota és a Gizella-kápolna mellett a Szaléziánumra is szánjunk időt, amely a felújított, XVIII. századi Bíró-Giczey-házban található. A barokk falfestményekkel díszített termek, a liturgikus kiállítótér és a hegedűkészítő látványműhely miatt mindenképp érdemes betérni ide.  

2-3 óra

Herendi Porcelánmanufaktúra

A csaknem kétszáz éves manufaktúra látogatói bepillantást nyerhetnek a porcelánkészítés rejtelmeibe, a gipszmintakészítéstől a formázáson és az öntésen át a művészi dekorálásig. Megtekinthetik a világ legnagyobb Herendi-műtárgygyűjteményét és a Porcelánművészeti Múzeum állandó és időszaki kiállításait. Arra is van lehetőség, hogy a látogatóközpont műhelyében a vendégek egy kis időre kipróbálják a porcelánkészítés mesterségét.  

4. nap

Múltidéző séták, múzeumok, arborétum és gyógyfürdő: öt nap alatt kényelmesen meg lehet ismerni a Balaton és környékének legfontosabb látnivalóit.

Folly Arborétum és Borászat

A badacsonyörsi arborétum első különleges fáit és növényeit a dédnagyapa, dr. Folly Gyula ültette a családi birtokon. Most a negyedik generáció ápolja az évszázados cédrusokat és ciprusokat, amelyek alatt nyáron is kellemes hűvösben lehet sétálni, és gyönyörködni a panorámában. Az arborétumi séta után érdemes megkóstolni a hely finom szörpjeit és borait. A borkészítés, akárcsak az arborétum gondozása, generációról generációra szálló örökség a Folly-családban.  

2-3 óra

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

Az 1903-ban felfedezett tavasbarlang a város alatt húzódó, hosszú barlangrendszer egy rövidebb szakasza. A barlangokat bemutató interaktív kiállítás megtekintése után 180 méteres szakaszon lehet csónakázni a föld alatt, a kristálytiszta vízen. Az evezéshez nincs szükség nagy izomerőre, a legtöbbször szűk járatokban a csónak kézzel is irányítható. A mészkőbarlang szárazon bejárható termeiben is lehet egy rövid sétát tenni, a felszínre érve pedig megéri meglátogatni a közeli mediterrán hangulatú Malom-tavat is. 

5. nap

Múltidéző séták, múzeumok, arborétum és gyógyfürdő: öt nap alatt kényelmesen meg lehet ismerni a Balaton és környékének legfontosabb látnivalóit.

Kis-Balaton és Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

A Balaton egykori öble ma fokozottan védett természetvédelmi terület és igazi madárparadicsom, ahol különleges fajokat is meg lehet figyelni. A zalavári Kis-Balaton Háznál megismerhetjük a táj történetét, a Kányavári-szigeten kellemes sétát tehetünk, a Diás-sziget és Matula bácsi kunyhója azonban csak szakvezetéssel látogatható. A Zalavártól 16 percnyi autóútra található bivalyrezervátum Magyarország legnagyobb látogatható bivalycsordájának ad otthont. A kitáblázott sétaútról lehet megfigyelni az őshonos állatokat, az istállóban a hagyományos bivalytartás eszközei láthatók. Távcsőre és szúnyogriasztóra is szükség lesz!  

2-4 óra

Gránit Gyógyfürdő

Zalakaros nemrég megújult fürdője 25 ezer négyzetméternyi vízfelületet kínál, és minden korosztálynak felejthetetlen élményt nyújt. A Gyógycentrum pihenőtérrel és számos gyógyászati szolgáltatással várja a nyugodt, csendes fürdőzésre vágyókat, akik elsősorban a gyógyvíz áldásos hatásai miatt keresik fel a fürdőt. Súlyfürdő, gyógytorna, gyógymasszázs és iszappakolás is szerepel az igénybe vehető szolgáltatások és kezelések között.  

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!