Helikon Kastélymúzeum – Ahol fényűző főúri életvitel vár rátok!

Helikon Kastélymúzeum a Festetics-kastélybanKeszthelyBalaton turisztikai térség

Milyen lenne igazi főúri életet élni? Bolyongani a kastélyunk termei közt, átsétálni a festői kertünkön, lovas kocsit választani? Van egy jó hírünk: látogass el a csodálatos Festetics-kastélyba, és megtudod!

A legtöbben bizonyára már elképzeltük, milyen lenne igazi főúri életet élni – bolyongani a már-már útvesztőnyi méretű kastélyunk gyönyörűen feldíszített termei és szobái közt, és néhány nagyszabású estély megrendezése között átsétálni a hatalmas pálmaházzal gazdagított, festői kertünkön azért, hogy kiválasszuk, a több tucat elegáns lovas kocsink közül melyikkel szeretnénk aznap közlekedni. Nos, nem kell többé a képzeletetekre támaszkodnotok, mert a Helikon Kastélymúzeumban átélhetitek a fenti fenséges életmódot!

Egy kis történelem sosem árt

A barokk stílusban épült Festetics-kastély az ország egyik legnagyobb ilyen épülete. Nem volt azonban mindig ilyen hatalmas: az építkezést még 1745-ben kezdte el Festetics Kristóf – aki ezen túlmenően kórházalapítással és mesteremberek betelepítésével is hozzájárult Keszthely fejlődéséhez –, s ugyan Kristóf fiának is voltak tervei az épület bővítését illetően, végül az unoka, Festetics (I.) György volt az, aki 1792-ben folytatta az átalakítást és bővítést. A kastély a végleges formáját csak az 1880-as években nyerte el, addig építgették-szépítgették; ha a saját szemeddel szeretnéd látni, mi lett a másfél évszázadnyi építés eredménye, egész biztosan megérted az impozáns épület láttán, mi is tartott ennyi ideig. 

Mi vár, ha a Helikon Kastélymúzeumba megyek?

Röviden: a fenséges főúri életmód minden aspektusa!

Hosszabban:

 

 • A főúri életformát bemutató kiállítás a kastélyban
  Amint belépsz a Festetics-kastély kapuján, máris magadba szívhatod a hamisítatlan nemesi életstílust: az enteriőrkiállítás ugyanis a XVIII–XIX. századi főúri életformát az eredeti és korhűen rekonstruált belső terekben mutatja be.
 • A felbecsülhetetlen értékű Helikon könyvtár
  Kevés olyan könyvtár van, amely ne esett volna áldozatul a háborúknak, fosztogatásoknak – a Festetics-kastélyban lévő Helikon könyvtár ezen szerencsések közé tartozik. Ezt annak köszönheti, hogy a II. világháború alatt befalaztatták, így maradt meg a két évszázad alatt összerakott, rendkívül ritka gyűjtemény. Az ország egyetlen épségben maradt főúri könyvtárában több mint fél évszázad tudásával és művészetével nézhetsz farkasszemet!
 • Egzotikus pálmaház és a különleges madárpark
  Bár a kastélyhoz tartozó, természetvédelmi területnek minősülő kert is szinte megszólal, a pálmaházban a trópusi és mediterrán növényvilág legszebb fajait csodálhatod meg; a madárparkban pedig a világ legkülönbözőbb tájain honos madarak várnak.
 • Impozáns vadászati kiállítás
  A főúri életmód nem lehet teljes a dicső vadásztrófeák nélkül: ezt kínálja a több mint kétszáz vadfajt bemutató vadászati kiállítás.
 • Az igazán sokszínű hintókiállítás
  Van még egy dolog, ami elválaszthatatlan a XVIII–XIX. századi nemesi életmódtól: ez pedig az elegáns hintó. A kiállításon több mint ötven darab korabeli kocsit, hintót és lovas szánt nézhetsz meg.
 • Részletekbe menően hiteles történelmi modellvasút-kiállítás
  Az óriási terepasztalokon alaposan megszemlélheted Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút-kiállítását.
 • Évszázadok utazásai az Amazon Ház Látogatóközpontban
  Az egykori Amazon Szálló épületében interaktív kiállításon nyerhetsz bepillantást az elmúlt évszázadok utazásainak történetébe, az utazások előkészületeibe, az úthálózatokba, a léghajók, hajók, kocsik világába. 

A Festeticsek fényűző élete a képernyődön

Ízelítő gyanánt feltétlenül érdemes virtuális 3D-s sétát tenned a Helikon Kastélymúzeumban – lefogadjuk, hogy leesik az állad, és azonnal bevésed a naptáradba a Festetics-kastély meglátogatását! Ha úgy döntesz, személyesen is eljössz erre a bámulatos helyre a Balatonhoz, ne hagyd ki a figyelemre méltó Tihanyi Bencés Apátság meglátogatását se! 

Járd be velünk az országot!