A legszebb kastélyok és várak Nyugat-Magyarországon

Festetics-kastélyKeszthelyBalaton

Nemcsak esztétikailag újultak meg épített örökségeink, hanem történetük is átélhetőbbé válik a látogatók számára: a modern technológiát felhasználva még izgalmasabb, interaktív kiállítások és installációk segítségével ismerheti meg az építtető családok, nevezetes várurak történetét, élheti át újra a híres ostromokat vagy a dicső korok békés mindennapjait. Egyes kastélyoknál és váraknál olyan szembetűnő a megújulás, hogy meglepődik majd, ha újra bejárja a kisgyerekként megismert épületeket. Az ajánlott környékbeli látnivalók segítségével minden igényt kielégítő, akár többnapos kirándulással is lehet tervezni. 

Dég, Festetics-kastély

A Balaton délkeleti csücskéhez közel találjuk a klasszicista kastélyt, melyet az ország legnagyobb, legimpozánsabb angolparkja vesz körül, ahol akár többórás sétára is indulhat a látogató.

 

Magyarország egyik legkorábbi klasszicista kastélya 1802 és 1815 között épült, Festetics Antal megbízásából, Pollack Mihály tervei alapján. Hazánk legnagyobb angolparkja veszi körbe, mely már a 19. század elején is kuriózumnak számított a New York-i Central Parknak megfelelő méretével. Két kilométeres tórendszerének központi szigetén áll a híres vörös téglás Hollandi-ház, a tóban pedig engedéllyel akár horgászni is lehet, ami különleges élmény a gyönyörű kastélyparkban. Ehhez a történelmi környezethez egy teniszpálya is tartozik, amely mai napig megőrizte funkcióját és a múltat felidéző, egyedülálló élményt nyújt a teniszezőknek. Az egyemeletes, alagsoros, U alakú kastély kedvelt filmforgatási helyszín, rekonstrukciója után interaktív kiállításokkal, közösségi kulturális térként funkcionál majd.

 

A dégi Festetics-kastély a filmvászonról is ismerős lehet: itt forgatták többek között a Vörös veréb című amerikai thriller és a magyar csodaló történetén alapuló, Kincsem című film számos jelenetét is.

 

 

Tervező: Pollack Mihály

Építés ideje: 1810–1815

Építési stílusa: klasszicista

Nyitás: 2021. II. félév – a park látogatható

 

 

Látnivalók a környéken:

 

 • Élje át Ozorán, a Pipo-várkastélyban a reneszánsz udvarok hangulatát!
 • Ismerje meg az egyik legazdagabb múltú magyar város, Székesfehérvár óvárosát és kacskaringós utcáit!
 • Fedezze fel Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertjét Veszprémben!

Fertőd-Eszterháza, Esterházy-kastély

Magyarország legnagyobb és legszebb barokk kastélyát a „magyar Versailles”-nak is nevezik. Az északnyugati országrész egyik legnépszerűbb látnivalója a 126 szobás barokk épületegyüttes és 300 hektáros parkja.

 

A 126 rokokó stílusú szoba, a 650 festményből álló Esterházy-képtár, az impozáns kovácsoltvas kapu, a kápolna, a Marionettszínház, a díszudvar a szökőkúttal és a 300 hektáros franciakert mind azt bizonyítja, hogy az eszterházai Esterházy-kastély valóban uralkodói udvarokhoz méltó, fényűző rezidencia volt. Joseph Haydn is eltöltött itt csaknem két évtizedet a művészeteket támogató Esterházy Miklós szolgálatában. A kastély kulturális szerepe ma is jelentős, a zenei hagyományt folytatva izgalmas komolyzenei koncertek és rendezvények helyszínéül szolgál. A kastély előtt, „Fényes” Miklós korában alakították ki a kor ízlésének megfelelően a franciakertet.

 

Joseph Haydn zeneszerző aktív korszakának több mint felét itt töltötte.

 

 

Látnivalók a környéken:

 

 • Fedezze fel Sopron óvárosát!
 • Csobbanjon télen és nyáron Bükfürdő és Sárvár fürdőkomplexumaiban!
 • Tekerjen élménytől élményig a Fertő tó körül!

 

Tervező: Anton Erhard Martinelli, Nicolaus Jacoby, Ferdinand Mödlhammer, Melchior Hefele

Építés ideje: 18. század

Építési stílusa: barokk, rokokó, copf

Keszthely, Festetics-kastély, Helikon Kastélymúzeum

Magyarország harmadik legnagyobb és egyben leglátogatottabb kastélya a Festetics-kastély. Pompás termeiben korhű berendezés, kiállítások, kulturális rendezvények, koncertek várják a látogatókat.

 

Építését Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben, majd az egyemeletes barokk kastélyt a 18. és 19. században többször átépítették, bővítették. Ma 101 helyiségével múzeumként és rendezvényközpontként működik, itt található Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtára egy 86 ezer kötetes gyűjteménnyel, mely túlélte a II. világháborús fosztogatásokat is. A kastélyparkban található a pálmaház és az egykori kocsiház, benne a hintókiállítással, a park hátsó kijáratával szemben pedig a vadászati kiállítást és a történelmi modellvasút-kiállítást befogadó új épület. A 42 hektáros csodálatos kert természetvédelmi terület: több száz éves fák, színes virágágyások, kerti tó, oroszlános kút, szökőkutak és szobrok gazdagítják.

 

A kastélykertben a Festetics György idejében ültetett kínai páfrányfenyő vagy a 400 éves kocsányos tölgy is megtekinthető.

 

 

Látnivalók a környéken:

 

 • Kóstolja meg a különleges borokat a Badacsonyi borvidék pincészeteiben!
 • Csónakázzon az egyedülálló Tapolcai-tavasbarlangban!
 • Mártózzon meg Európa legnagyobb termáltavában, a Hévízi-tóban!

 

Tervező: Hoffstedter Kristóf, Victor Rumpelmayer, Gustav Haas, Maximilian Paschkis

Építés ideje: 1745–1750/1883-1887

Építési stílusa: barokk, neobarokk

 

Majk (Oroszlány–Majk), kamalduli remeteség

Egykor a hallgatási fogadalomban élő kamalduli remeték békéje uralta az épületegyüttest, amit idelátogatva, a kolostort és belső, meghitt udvarát bejárva ma is átélhet.

 

Az Európában egyedülálló módon fennmaradt épületegyüttes az erdő közepén, egy tó közelében áll. 1727-ben gróf Esterházy Miklós a kamalduli rend némaságot fogadó remetéit hívta ide, emléküket a templomtorony körül tizenhét puritán cellaház és az egykori kolostor, a későbbi Esterházy-kastély épülete őrzi. A különös nyugalmat árasztó falak közt sétálva átélhető a hallgatásban élő szerzetesek békéje: a kolostorban korhű módon berendezett helyiségekben, díszes étkezőtermükben, celláikban a remeték életét és szokásait, a konventépület fő épületszárnyának emeletén található kiállításon pedig a kamalduli rend általános és magyarországi történetét ismerheti meg.

 

A kamalduli rend általános és magyarországi történetét is megismerhetjük az épület falai közt.

 

 

Látnivalók a környéken:

 

 • Ismerje meg a tatai tóra néző Esterházy-kastélyban az Esterházy család történetét!
 • Csodálja meg a Turul-emlékművet és a tőle pár perc sétára található Szelim-barlangot!
 • Fedezze fel Közép-Európa legnagyobb újkori erődjét Komáromban!

 

Tervező: Franz Anton Pilgram

Építés ideje: 1733-1771

Építési stílusa: barokk

Nádasdladány, Nádasdy-kastély

A historizmus korának egyik legszebb magyar épülete, neogótikus, Tudor-stílusával ritkaságnak számít az országban. Az Ősök csarnoka historizáló kastélyépítészetünk legpazarabb belső tereinek egyike.

 

A romantikus, soktornyos neogótikus kastély ma is méltó emléke Nádasdy Ferenc gróf és Zichy Ilona grófnő rendíthetetlen szerelmének, a nagy Nádasdyak portréit felvonultató Ősök csarnoka pedig Magyarország legszebb ősgalériája. A mesebeli kastélyt kovácsoltvas csillárok, faragott fabútorok, festett üvegablakok tették díszessé, a komfortot modern berendezések biztosították. A kastélyban az eredetiekhez hasonló enteriőrök és a digitális technológia révén a látogató megismerheti az épület történetét és átélheti a kastélybeli élet mindennapjait. Az ingyenesen látogatható kertben interaktív tanösvények vezetnek be a park történetébe és az azt benépesítő növények és állatok világába.

 

A helyiek beszámolója alapján az itt forgatott, Underworld című sorozathoz készült a kastélypark jelenleg is használt vaskapuja, míg a kastélyban található ülőbútorok kárpitozása és a nagyszalonban lévő függönyök a Borgiák című sorozat forgatása alatt újult meg.

 

 

Látnivalók a környéken:

 

 • Ismerje meg az egyik leggazdagabb múltú magyar város, Székesfehérvár óvárosát és kacskaringós utcáit!
 • Fedezze fel Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertjét Veszprémben!
 • Fedezze fel a Velencei-tavi Madárrezervátumot!

 

Tervező: Linzbauer István,Hauszmann Alajos

Építés ideje: 1873-1880

Építési stílusa: historizáló, neogótikus

Nyitás: 2021. II. félév

Ozora, Pipo-várkastély

Ozorai Pipo egykori várkastélya kivételes kiállításokkal repít vissza a lovagkorba, de nemcsak múzeumlátogatóként élvezhetjük a reneszánsz udvarok hangulatát, hanem szállóvendégként is.

 

A firenzei Filippo Scolari, Zsigmond király híres törökverő lovagja Ozora birtokosának lányával esett szerelembe, ekkor kapta az Ozorai Pipo nevet. Olasz stílusú, késő gótikus várkastélyát még a török hódoltsági idők előtt építette át reneszánsz stílusúvá. Ma a látogatók egyenesen a lovagkorba utazhatnak vissza, ha bebarangolják a vadszőlővel befuttatott belső udvart, a fegyvergyűjteményt és az emeleti történeti termeket. Különlegesség még a várkastély öt évszázados történetét bemutató vártörténeti kiállítás a régészeti feltárások és műemléki kutatások során előkerült gazdag leletanyaggal. A várkastélyban öt vendégszoba áll az Ozorára látogatók rendelkezésére, érdemes innen indulva felfedezni a környéket is.

 

Éjszakázzon az öt vendégszoba valamelyikében, és élje át a lovagkor hangulatát a kastélyban!

 

 

Látnivalók a környéken:

 

 • Ismerje meg az apátságot alapító, Szent László királyunk történetét a Szent László Nemzeti Emlékhely látogatóközpontja segítségével!
 • Fedezze fel Dégen a klasszicista Festetics-kastélyt, és sétáljon az ország legnagyobb angolparkjában!
 • Fedezze fel Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertjét Veszprémben!

 

Építés ideje: 1416–1426

Építési stílusa: reneszánsz

Siklós, siklósi vár

A siklósi vár az egyik legépebben fennmaradt épített történelmi örökségünk. A középkorban rakták le alapjait, de több építészeti korszak is rajta hagyta nyomát. Hírnevét csak tovább öregbítette A Tenkes kapitánya című sorozat.

 

Magyarország egyik legjobb állapotban fennmaradt várkastélya a tatárjárás után épült, a 14. századtól kézről kézre járt évszázadokon keresztül. Híres lakója volt Kanizsai Dorottya nádorasszony, aki innen indult eltemetni a mohácsi csata halottait. Ma komplex történelmi élményt kínál az idelátogatóknak: a vár- és hadtörténeti kiállítás mellett nevezetességei között található a bormúzeum, a börtönkiállítás - kipróbálható eszközökkel -, kőfaragómesteri bravúrként számontartott gótikus zárterkély, Kanizsai Dorottya egyedülálló imafülkéje, rózsakertje és a várkápolna. A teraszról csodás panoráma nyílik a környező hegyekre, míg a keleti szárny időszaki kiállításoknak ad otthont.

 

A Tenkes kapitánya a Rákóczi-szabadságharc idején játszódik. A népszerű tévésorozatban a siklósi vár volt a labancok fellegvára.

 

 

Látnivalók a környéken:

 

 • Fedezze fel a különböző korok műemlékeit és a sokszínű kultúrát Pécsett!
 • Pihenje ki magát és töltődjön fel az egyik legrégebbi hagyományokra visszatekintő fürdőben Harkányban!
 • Kóstolja meg a Villányi borvidék elegáns vörösborait!

 

Építés ideje: 1260–1294

Építési stílusa: gótikus

Sümeg, Püspöki Palota

A 18. század közepén emelt Püspöki Palota a hazai barokk építészet kiemelkedő példája, felbecsülhetetlen építészeti és festészeti értékeivel jelentős mementója Sümeg virágkorának.

 

Amikor Padányi Biró Márton Veszprém püspöke lett, Sümeget választotta új székhelyéül. A Várhegy oldalában található palotáját a barokk építészetet felidéző stílusban építette fel, dekorálásával művészeket bízott meg. A 20. század első évtizedeiben készült historizáló díszítőfestések sok helyen ma is láthatók. A palota termeiben állandó és időszaki képzőművészeti kiállítások kaptak helyet, és a látnivalók között van a Szent Mártonnak szentelt püspöki magánkápolna is.

 

A kápolnája és emeleti termei stukkókkal, több belső tere pedig famunkával díszítettek.

 

Tervező: Paul Mojser

Építés ideje: 1748–1753

Építési stílusa: barokk

Nyitás: 2021. II. félév

Sümeg, sümegi vár

A sümegi vár az ország egyik legszebb középkori erődje. Dacolva a történelem viszontagságaival ma is impozáns látványt nyújt, ahogy a magasan kiemelkedő hegytetőről uralja környezetét.

 

A sümegi vár az ország egyik legnagyobb, leginkább épségben megmaradt, meseszép fekvésű középkori váremléke. Bár a város többször is török kézre került, a magaslatra épült erődítményt soha nem tudták bevenni. A Balaton-felvidék egyik legkedveltebb kirándulóhelyének számít, nyaranta színes várjátékokkal emlékeznek a középkorban betöltött fontos szerepére. Állandó kiállításain megismerhetjük a középkori börtönök világát, a püspöki lakószobát és tanácstermet, a várkápolnát, a bognár- és a kovácsműhelyeket, a fűszer- és a rózsakerteket, az ágyúkat és más fegyvereket. Felújítása és rekonstrukciója folyamatos, de látogatható.

 

Nagy hírnévnek örvendenek a mongol lovaskaszkadőr-bemutatóval kiegészített Történelmi Lovasjátékok a vár lábánál.

 

 

Látnivalók és programok a környéken:

 

 • Kalandozzon a keszthelyi barokk Festetics-kastélyban!
 • Kóstolja meg a különleges borokat a Badacsonyi borvidék pincészeteiben!
 • Csónakázzon az egyedülálló Tapolcai-tavasbarlangban!

 

Építés ideje: 13. század második fele

Szigliget, szigligeti vár

Szigligeten magasodik a Balaton partjának egyetlen látogatható vára, melyet emiatt szokás a „Balaton várának” is hívni. A több mint 750 éves romvárból lenyűgöző kilátás nyílik a kéklő vízre és a Tapolcai-medencére.

 

A szigligeti vár a balatoni nyaralások biztos pontja, barokk konyha, fegyvertár és kápolna is várja a látogatót. Kiállításain megismerhetjük a vár kalandos történetét: 1260-ban V. Béla király előbb a pannonhalmi bencéseknek adományozta Szigligetet, majd visszacserélte egy másik birtokért. A török ostromoknak is ellenálló építmény sorsát villámcsapás pecsételte meg a 17. század végén: nagy része leégett, köveit a falubeliek elhordták építőanyagnak. A régészek lassan 30 éve, fokozatosan építgetik vissza a várfalakat, többnyire a falu időközben lebontott régi házaiból, így elmondható, hogy az eredeti építőanyagok visszakerültek a helyükre. Számos modern attrakcióval is gyarapodik a vár, többek között kronoszkópokkal, melyekbe belenézve egy török kori csatát és a várat elpusztító tragikus villámcsapást is megnézhetjük.

 

A vár bástyáiról lenyűgöző kilátás tárul a kéklő vízre és a Tapolcai-medencére.

 

 

Látnivalók a környéken:

 

 • Kalandozzon a keszthelyi barokk Festetics-kastélyban!
 • Csónakázzon az egyedülálló Tapolcai-tavasbarlangban!
 • Mártózzon meg Európa legnagyobb termáltavában, a Hévízi-tóban!

 

Építés ideje: 14-17. század

Tata, Esterházy-kastély

Az Öreg-tóra néző tatai Esterházy-kastély épített örökségünk különleges kincse. Híres uralkodók fordultak meg itt, országos események zajlottak a falai között.

 

A tatai tóra néző, késő barokk stílusú kastély teljes körű műemléki rekonstrukción esett át, és újra régi fényében láthatja a pompás lakosztályokat, interaktív kiállításain megismerheti az Esterházy család történetét és diplomáciai kapcsolatrendszerét, a főúri életformát. A diplomáciai történéseknek külön kiállítást szenteltek. Híres kastélyszínházát az a Fellner és Helmer cég tervezte, amely a Vígszínház és a bécsi Konzerthaus épületét is. Vendégeskedett itt I. Ferenc király és Mária Ludovika királyné, I. Ferenc József és II. Vilmos császár is. Érdekesség, hogy itt írták alá a Napóleonnal kötött schönbrunni békét, ez a terem később csempézett elmegyógyintézeti szoba lett – 1996-ig ugyanis pszichiátriai intézetként működött a kastély. Ma a kastély főépülete, díszudvara és kastélyparkja színvonalas rendezvényhelyszín is lehet.

 

 

A kastélyszínház nézőteréről Gustav Klimt készített festményt.

 

 

Látnivalók a környéken:

 

 • Ismerje meg a kamalduli rend történetét Majkon!
 • Csodálja meg a Turul-emlékművet és tőle pár perc sétára található Szelim-barlangot!
 • Fedezze fel Közép-Európa legnagyobb újkori erődjét Komáromban!

 

Tervező: Fellner Jakab

Építés ideje: 1765-1777

Építési stílusa: barokk

Tata, tatai vár

Hat évszázad építészeti jegyeit viseli magán Tata első számú jelképe, a tatai vár. Királyok kedvelt nyaralóhelye, piros tetőzetével szemet gyönyörködtető látvány az Öreg-tó partján.

 

A 14. században Lackfi István nádor épített ide egy kisebb várat, akit a király ellen szervezett összeesküvés miatt lefejeztek, és Luxemburgi Zsigmond elkobozta Tatát. A király várkastély építésébe fogott, és szívesen töltötte itt idejét. A vár pihenőhelyként funkcionált a környék kitűnő vadászati lehetőségei miatt. Mátyás király reneszánsz berendezésű palotává alakíttatta, a pompás zöld és vegyes mázas kályhák közül egyet sikerült a leletek alapján rekonstruálni, felidézve a tatai vár virágkorának szépségét. Ma a Kuny Domokos Múzeum működik a várban állandó helytörténeti, valamint tematikus kiállításokkal.

 

2019-es amerikai fantasy-dráma televíziós sorozat, a Vaják (Witcher) ötödik epizódjában több alkalommal is feltűnik a tatai vár és környéke, egy pillanatra még az Öreg-tó is látható.

 

 

Építés ideje: 1397–1409

Építési stílusa: reneszánsz

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!