Magyarország éghajlata

Magyarország a mérsékelt övben fekszik, éghajlata nagyon változékony. A változékonyság egyik fő oka, hogy a kiegyenlítettebb hőmérsékletjárású, csapadékos óceáni, a szélsőséges hőmérsékletű, kevés csapadékú kontinentális, illetve a nyáron száraz, télen csapadékos mediterrán éghajlat egyaránt hatással van, ezen klímatípusok közül bármelyik hosszabb-rövidebb időre uralkodóvá válhat. Az országon belül az időjárásban ezért jelentős különbségek fordulhatnak elő az ország viszonylag kis területe és sík felszíne ellenére.

 • ÁTLAG HŐMÉRSÉKLET

  Magyarországon a leghidegebb hónapok december, január és február, 1, 0 és 2 Celsius fokkal, a legmelegebb hónapok június, július és augusztus, 21 és 22 Celsius fokos átlag hőmérsékletekkel.

 • ÁTLAG MAXIMUM ÉS MINIMUM HŐMÉRSÉKLET

  Magyarországon a leghidegebb minimum hőmérsékletű hónap január -1 Celsius fokkal, a legmagasabb maximum hőmérsékletű hónapok július és augusztus, 29 Celsius fokkal.

 • CSAPADÉKÁTLAG ÉS ESŐS NAPOK SZÁMA

  Magyarország legcsapadékosabb hónapja hónap május, átlagosan 15 csapadékos napon 85 milliméter hullik. A legszárazabb hónap március, 9 csapadékos napon 32 milliméter csapadék hullik.

 • NAPSÜTÉSES ÓRÁK SZÁMA

  Magyarországon a legnaposabb hónapok június 206, július 219, és augusztus 216 napsütéses órával. A legkevésbé napsütéses hónapok december 48, január 54 és február 64 napsütéses órával.

Aktuális időjárás adatok.

 

Az adatok tájékoztató jellegűek! Részletes információért keresse fel az Országos Meteorológiai Szolgálat weboldálát.

Ez is tetszeni fog