Magyarország éghajlata

Magyarország a mérsékelt övben fekszik, éghajlata nagyon változékony. A változékonyság egyik fő oka, hogy a kiegyenlítettebb hőmérsékletjárású, csapadékos óceáni, a szélsőséges hőmérsékletű, kevés csapadékú kontinentális, illetve a nyáron száraz, télen csapadékos mediterrán éghajlat egyaránt hatással van, ezen klímatípusok közül bármelyik hosszabb-rövidebb időre uralkodóvá válhat. Az országon belül az időjárásban ezért jelentős különbségek fordulhatnak elő az ország viszonylag kis területe és sík felszíne ellenére.

 • ÁTLAG HŐMÉRSÉKLET

  Magyarországon a leghidegebb hónapok december, január és február, 1, 0 és 2 Celsius fokkal, a legmelegebb hónapok június, július és augusztus, 21 és 22 Celsius fokos átlag hőmérsékletekkel.

 • ÁTLAG MAXIMUM ÉS MINIMUM HŐMÉRSÉKLET

  Magyarországon a leghidegebb minimum hőmérsékletű hónap január -1 Celsius fokkal, a legmagasabb maximum hőmérsékletű hónapok július és augusztus, 29 Celsius fokkal.

 • CSAPADÉKÁTLAG ÉS ESŐS NAPOK SZÁMA

  Magyarország legcsapadékosabb hónapja hónap május, átlagosan 15 csapadékos napon 85 milliméter hullik. A legszárazabb hónap március, 9 csapadékos napon 32 milliméter csapadék hullik.

 • NAPSÜTÉSES ÓRÁK SZÁMA

  Magyarországon a legnaposabb hónapok június 206, július 219, és augusztus 216 napsütéses órával. A legkevésbé napsütéses hónapok december 48, január 54 és február 64 napsütéses órával.

Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt.

 

Aktuális időjárás adatok.

 

Az adatok tájékoztató jellegűek! Részletes információért keresse fel az Országos Meteorológiai Szolgálat weboldálát.

Ez is tetszeni fog