Magyarország éghajlata

Magyarország a mérsékelt övben fekszik, éghajlata nagyon változékony. A változékonyság egyik fő oka, hogy a kiegyenlítettebb hőmérsékletjárású, csapadékos óceáni, a szélsőséges hőmérsékletű, kevés csapadékú kontinentális, illetve a nyáron száraz, télen csapadékos mediterrán éghajlat egyaránt hatással van, ezen klímatípusok közül bármelyik hosszabb-rövidebb időre uralkodóvá válhat. Az országon belül az időjárásban ezért jelentős különbségek fordulhatnak elő az ország viszonylag kis területe és sík felszíne ellenére.

 • ÁTLAG HŐMÉRSÉKLET

  Magyarország átlaghőmérsékletének grafikonja, havi bontásban, januártól decemberig. A leghidegebb hónapok: december 1 Celsius fok, január 0 Celsius fok és február 2 Celsius fok. A legmelegebb hónapok: június 21 Celsius fok, július és augusztus 22 Celsius fok.
 • ÁTLAG MINIMUM ÉS MAXIMUM HŐMÉRSÉKLET

  Magyarországi minimum és maximum hőmérsékletek átlagainak grafikonja, havi bontásban, januártól decemberig. A leghidegebb minimum hőmérsékletű hónap január -1 Celsius fokkal, a legmagasabb maximum hőmérsékletű hónapok július és augusztus, 22 Celsius fokkal.
 • CSAPADÉKÁTLAG ÉS ESŐS NAPOK SZÁMA

  Magyarország csapadékadatainak grafikonja, havi bontásban, januártól decemberig. A legcsapadékosabb hónap május, ebben a hónapban átlagosan 15 csapadékos nap van és 85 milliméter hullik. A legszárazabb hónap március, 9 csapadékos napon 32 milliméter csapadék hullik.
 • NAPSÜTÉSES ÓRÁK SZÁMA

  Napsütéses órák száma: A napsütéses órák számának grafikonja Magyarország területén. A legnaposabb hónapok: június 206 óra, július 219 óra, augusztus 216 óra. A legkevésbé napsütéses hónapok: december 48 óra, január 54 óra és február 64 óra.

Aktuális időjárás adatok.

 

Az adatok tájékoztató jellegűek! Részletes információért keresse fel az Országos Meteorológiai Szolgálat weboldálát.

Ez is tetszeni fog