A legmagasabb, a legmodernebb és a legtitokzatosabb: kilátók, amiket ne hagyj ki!

Galya-kilátóGalya-tetőMátra-Bükk turisztikai térség

Magyarország erdei és hegyei ezernyi kilátót rejtenek, nincs is annál jobb, mint egy kiadós séta után szétnézni a tájon, amit az ember éppen bejárt. Íme 5 kilátó, amik mind másért jók, de egy közös van bennük, a hozzájuk vezető út legalább akkora élmény, mint a magaslaton elénk táruló panoráma. 

Akár meg is pihenhetünk itt éjszakára: Galya-kilátó

Nemcsak 360°-os panorámája teszi különlegessé a 955 méter magas Péter hegyesén álló kilátót, hanem a benne helyet kapó három bivakszállás is. A 30 méter magas kilátó vasbeton fülkéiben a világítás és a Wi-Fi mellett a színes üvegablakok is egészen különleges komfortot és élményt biztosítanak a kirándulóknak. Az Országos Kéktúra útvonalán található kilátóból a Bükk, a Cserhát és a Börzsöny vonulatai láthatók. Az építmény 2016-ban elnyerte az Architizer különdíját, ezzel bekerült 2015 legjobb építményei közé.  

A panoráma, amiért a világ végére is elmennénk: Prédikálószék

A Dunakanyar legszebb kilátása, a Pilis legnépszerűbb desztinációja és kétségtelenül az egyik legmegnyugtatóbb hely az egész országban. Ilyen jelzőkkel lehet csak illetni a Prédikálószéket, sőt, már az odavezető út, a különleges Vadállókövekkel életre szóló élményt ígér. Dömös településről érdemes megközelíteni a kilátót, a túra majd 15 kilométer, ezért szánjunk rá bőven időt. A csúcson a 12 méter magas kilátóból a Dunakanyar, a Börzsöny és Visegrád látképe tárul a szemünk elé, egy biztos, nem könnyű magunk mögött hagyni a látványt. 

Ahova hatalmas kőrisek között vezet az út: Vajda Péter-kilátó

A Bakony legmagasabb pontján, a 709 méteres Kőris-hegyen álló Vajda Péter-kilátó felé kanyargós út vezet a kőrisek árnyékában. A kilátóról egészen a Pannonhalmi Bencés Apátságig elláthatunk, sőt tiszta időben az Alpok hegycsúcsai is kivehetők, de a közeli ősfenyős látványa is emlékezetes. A kilátó az Országos Kéktúra útvonal egyik állomása. 50 méterre innen a polgári légtérellenőrző radarállomás fehér kupolás radartornya áll, ami futurisztikus látvány a zöld rengetegben. A hegy híres barlangjait is érdemes felkeresni, a 3,5 méter magas bejárattal rendelkező 30 méter hosszú Odvas-kői-barlang szabadon látogatható. 

Az ország legmagasabb pontja: Kékestető Tévétorony kilátó

A Mátrában páfrányok és patakok mellett vezet az utunk az ország legmagasabb csúcsára, az 1014 méter magas Kékesre. A hegy tetején álló Kékestetői Tévétornyot 1981-ben adták át, a 180 méter magas toronyból ma is pazar kilátás tárul elénk, tiszta időben akár a Tátra vonulatai is jól láthatók. Télen a Kékestető népszerű síparadicsom, az év többi szakában pedig a túrázók veszik birtokukba a környéket. A fantasztikus levegőjű Kékes 1963 óta hivatalosan is klimatikus gyógyhellyé nyilvánított terület. 

Legendák őrzője és növényritkaságok otthona: Zengő kilátó

A Kelet-Mecsek vadregényes tájai és zegzugos turistaútvonalait megéri felkeresni, a buja növényzet mellett a környező településeken megismerhetjük a magyar-sváb hagyományokat is. A kilátóba Pécsváradról indulva sűrű erdőn keresztül vezet az út, ahol érdemes nyitott szemmel járni, ugyanis olyan ritkaságok is nőnek errefelé, mint a bánáti bazsarózsa. A 682 méteres Zengőn, a Mecsek legmagasabb pontján álló kilátóból meseszép látvány tárul elénk. De a környék bőven tartogat még felfedeznivalót. Mecseknádasdtól nyugat felé a Réka-vár romjai találhatók, a legenda szerint ezt az erősséget még Attila, hun király emeltette feleségének, Rékának.  

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!