Balaton felfedezőknek – 3 nap

GömbkilátóBalatonboglárBalaton
Hány napos?
3 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
Vonat
Címkék:
Gyógyfürdők és gyógyhelyek
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kastélyok, Várak, Paloták
Kultúra és műemlékek
Vallási helyek
Balaton turisztikai térség
Értéktudatos fiatalok

1. nap

Az első napon a Balatonnál fedezd fel Tihany nevezetességeit, és látogasd meg az északi part „fővárosát”, Balatonfüredet!

Tihanyi Bencés Apátsági Templom és Múzeum

A csaknem ezer éve alapított apátság a Tihanyi-félsziget világhírű jelképe. Az I. (Szent) András által alapított monostor híres falfestményeit Deák-Ébner Lajos, Lotz Károly és Székely Bertalan készítették, a gyönyörű, fából készült szobrokat és a faoltárokat Stulhoff Sebestyén foglalta kompozícióba. Az altemplomban temették el az alapító királyt, ez az egyetlen, épségben megmaradt Árpád-kori magyar királyi temetkezőhely.

Tihanyi séta

Az apátság melletti kilátópontról csodás panoráma nyílik a Belső-tóra és a déli partra. Innen néhány perces sétára található a Fazekasház és a Skanzen, amelyek a település múltjának őrzőiként a jellegzetes népi építészetet és a hagyományos mesterségekhez kapcsolódó használati tárgyakat mutatják be. 15 percnyi gyaloglással érhető el a Belső-tó és a Levendula Ház Látogatóközpont, ahol interaktív kiállítás mesél a Tihanyi-félsziget kialakulásáról és a levendulatermesztésről. 

Balatonfüredi séta

A reformkori belváros klasszicista épületeivel, hangulatos parkjaival és macskaköves utcáival igazi időutazás. Itt szinte minden épületnek története van, sok közülük olyan korabeli hírességekhez köthető, mint Blaha Lujza vagy Jókai Mór. A Vaszary-villa, a Jókai Mór Emlékház és a Kerektemplom megtekintése után sétáljunk végig a Tagore sétányon, ahol szobrok és emléktáblák mesélnek a város történelméről. A Balaton leghíresebb vízparti alléjának Rabindranáth Tagore Nobel-díjas indiai költő a névadója, példáját követve számos híresség ültetett itt fát. A sétány egyik legújabb látványossága a Bodorka Látogatóközpont és a gyönyörűen felújított Vitorlás tér Bujtor István szobrával.

2. nap

A Balatont a történelmén keresztül is meg lehet ismerni. A kétnapos túra középkori várakba, fényűző kastélyba és történelmi városrészekbe kalauzol.

Sümegi vár

Magyarország egyik legnagyobb és leginkább épen maradt vára nemcsak méreteinek, hanem sokszínű programjainak és szolgáltatásainak köszönhetően is népszerű kirándulóhely. A várkapu eléréséhez egy meredek emelkedőn kell felsétálni, érdemes kényelmes cipőt viselni. A XIII. század végén épült erőd egykori életébe a vártörténeti kiállítások mellett várjátékok és színvonalas lovasbemutatók engednek betekintést. A várkápolna, a börtönkiállítás és a kovácsműhely minden korosztálynak érdekes látnivaló, a gyerekek számára pedig felér egy interaktív történelemórával. A vár lábánál található középkori élményparkba is érdemes velük ellátogatni.

Festetics-kastély

A Keszthely belvárosában található barokk stílusú műemléket sokan az ország egyik legszebb kastélyának tartják. Építése a XVIII. században kezdődött, a kastély az 1880-as évekre érte el mai, végleges méretét. Színpompás parkja Közép-Európa legjelentősebb kertművészeti alkotása, az épület meglátogatása előtt vagy után érdemes sétára indulni a zöldben. A Helikon Kastélymúzeum főúri életformát bemutató kiállítása a Festeticsek fényűző életmódjába kínál betekintést. Itt látható Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára is, ami filmbe illő módon menekült meg a II. világháborúban. A kastély termeiben forgatták a Kincsem című film bizonyos jeleneteit is.

Hévízi séta

A világon egyedülálló, kellemesen meleg Hévízi-tó gyógyvize messze földön híres, rendkívül jó hatással van többek között a reumatikus és mozgásszervi betegségekre. A sétálóutca végén kezdődő, dr. Schulhof Vilmos fürdőorvosról elnevezett sétányra gyönyörű platánok vetnek árnyékot, az egyik oldalon a Hévízi-tó, a másik oldalon a Szent András Reumakórház patinás épületei láthatók, amelyek az 1870-es évek óta díszei a környéknek. A tavat megkerülve a Festetics Fürdőház mellett és egy hűvös, árnyas parkban vezet vissza az út a fürdő bejáratához.

3. nap

Balatonfüred és Veszprém múltját idéző séták, középkori várak és csónakázás a föld alatt: egy háromnapos kirándulásba is sok izgalmas látnivaló belefér.

Veszprémi séta

Veszprém középkori hangulatú, kanyargós utcái fölé magasodó várnegyedében egymást érik a múzeumok, a paloták és a templomok a Tűztoronytól egészen a vár északi fokáig, ahol Szent István és Boldog Gizella szobra figyeli a várost. A Dubniczay-palota, a Szent Mihály-székesegyház, az érseki palota és a Gizella-kápolna mellett a Szaléziánumra is szánjunk időt, amely a felújított, XVIII. századi Bíró-Giczey-házban található. A barokk falfestményekkel díszített termek, a liturgikus kiállítótér és a hegedűkészítő látványműhely miatt mindenképp érdemes betérni ide. 

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

A tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel, és azóta kiderült, hogy ez a barlang a város alatt húzódó, hosszú rendszernek csak egy rövidebb szakasza. A látogatóközpont vendégei először a tapolcai és a környékbeli barlangokat bemutató interaktív kiállítást tekintik meg, ezután 180 méteres szakaszon csónakázhatnak a föld alatt, a kristálytiszta vízen. Az evezéshez nincs szükség nagy izomerőre, a legtöbbször szűk járatokban a csónak kézzel is irányítható. A mészkőbarlang szárazon bejárható termeiben is lehet egy rövid sétát tenni, a felszínre érve pedig megéri meglátogatni a közeli, mediterrán hangulatú Malom-tavat is.

Szigligeti vár

A Balaton-felvidék egyik legszebb várához egy emelkedőn kell felkaptatni, de a panoráma megéri az erőfeszítést. A 750 éves erőd, amit a törököknek soha nem sikerült elfoglalni, egy villámcsapás miatt égett le, később leromboltatták a Habsburgok. A vár 2020-ra megújult: a kőfalazat magasabb lett, több interaktív elemmel, kiállítással és fedett térrel gazdagodott. Az egész évben látogatható tárlatokon egy középkori vár hétköznapjai elevenednek meg, a kovácsműhelytől a tömlöctornyon át a fegyverraktárig.

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!