Biciklivel a Balaton körül: vágjatok neki, és lássatok csodát!

BalatonBalaton turisztikai térség

204,44 kilométer kerékpározás, és a Balaton minden szépsége: ez vár arra, aki vállalkozik rá, hogy kerékpárral járja körül Magyarország legnagyobb tavát. Akár a teljesítményt, a sebességet tartjátok szem előtt, akár nyaralásként fogjátok fel az utazást, egészen biztosan nem fogtok csalódni! 

Balatoni bringakörút néven is emlegetik azt a hivatalosan Balatoni Kerékpárút néven ismert kerékpárút-rendszert, amely lehetővé teszi, hogy az aktív utazók kerékpáron is körbejárhassák Magyarország legnagyobb tavát. A több kiegészítő szakasszal is rendelkező útrendszer 1993-ban kezdett kiépülni, és ma is csak egy része valódi kerékpárút, a többi kerékpározásra is alkalmas, kis forgalmú közút, amely hol közel, hol kicsit távolabb halad a Balaton-parttól. Látnivalókban azonban egy szakaszon nincs hiány! 

Nyaralóknak és az aktív sportok rajongóinak

Az, hogy hány napot szántok a Balaton körbe bicajozására, csakis az erőnlétetektől, és attól függ, mennyi szünetet szeretnétek tartani tekerés közben. A távolság, amelyet főleg az északi parton tarkítanak emelkedők, 2-3 napos teljesítménytúrának is felfogható, de ha nyaralnátok is közben, kényelmesen, sok pihenővel, strandolással és más programmal, akár egy-két hét alatt is teljesíthető. A legtöbben 4-5 napra érkeznek, ekkor elég 40-70 kilométert letekerni naponta, és pihenéssel tölthetitek a legmelegebb, déli órákat.

Az útvonal 0. kilométere és vége Balatonalmádiban található, de mivel körtúráról van szó, csak rajtatok múlik, hol kezditek – akár minden évben máshonnan indulhattok, és más látnivalókat iktathattok be az útvonalba. Látnivalóból ugyanis annyi van ezen az alig több, mint 200 kilométeren, hogy egészen biztosan nem fog mindegyikre időtök és energiátok jutni. Így viszont évekig visszatérhettek, mégsem fogjátok soha megunni a Balaton vidékét! 

Balaton

Kihagyhatatlan látnivalók

A tó déli partja leginkább a klasszikus balatoni időtöltésekkel, strandolással, lángosozással, hekkezéssel, fagyizással csábít. Esténként is sok programmal vár a fonyódi móló, Balatonlelle belvárosa, vagy a siófoki parti sétány. De érdemes megnézni a balatonboglári Gömbkilátót, a Balatonlelle melletti Kishegyről nyíló kilátást, a balatonszárszói József Attila Emlékmúzeumot, a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontot és Kilátót, vagy Siófok megújult központját is.

Az északi part látványosabb, ám meredekebb útvonalain olyan lélegzetelállító látnivalók várnak, mint Szigliget vára, a Tihanyi Bencés Apátság, a levendulamezők, a Belső-tó és a Barátlakások, a Szent György-hegyi bazaltorgonák, a Hegyestű, a balatonedericsi Afrika-múzeum, a szentbékkállai kőtenger, vagy a balatonakarattyai magaspartról nyíló lenyűgöző kilátás. És persze várnak a finom badacsonyi borok és a jellegzetes balatoni ételek is.

Így készüljetek fel az útra!

Szálláshelyben, étkezési lehetőségben bővelkedik a tó partja. Bárhol is tör rátok az éhség vagy a szomjúság, könnyedén találtok olyan helyet, ahol csillapíthatjátok. A szállások tekintetében több lehetőség közül is választhattok. Előre gondolkodva, utazás előtt hetekkel vagy akár hónapokkal is lefoglalhatjátok a szállásotokat, ekkor azonban tartani kell magatokat az előzetesen kitűzött útitervhez. Ha ennél spontánabb nyaralásra vágytok, marad a főszezonban kissé bizonytalanabb megoldás: a helyi szálláskeresés a célul kitűzött település szállodáiban vagy magánszálláshelyein. Ami pedig a legjobb: ha a hátatokon viszitek a házatokat, azaz a sátrat, és a Balaton-parti kempingekben próbáltok szerencsét.

Ezen kívül csak a lehetőleg jó műszaki állapotban levő kerékpárotokra lesz szükség, amit vonaton vagy autón is elszállíthattok a Balaton-partra. Érdemes előre kikeresni az internetről néhány kimondottan bicikliseknek ajánlott szálláshely elérhetőségét, valamint a környékbeli kerékpárszervizek, kerékpárboltok és kölcsönzők elérhetőségét, ha netán mégsem lenne minden zökkenőmentes. Innen pedig már csak rajtatok múlik! 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!