Badacsony: a lélegzetelállító panoráma és a változatos látnivalók kimagasló otthona

Badacsonyi tanúhegy és a BalatonBadacsonyBalaton turisztikai térség

Ha mesés panorámára és csodaszép tájra vágysz, tudjuk, mi számodra a tökéletes úti cél belföldön: a Balaton partján fekvő Badacsony. Fusd át, mire számíthatsz! 

 A Badacsony Veszprém megyében található, Fonyóddal szemben, a Balaton északi partján. Ez a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye a maga 438 méterével; a Balaton két öble közé ékelődik. A vulkanikus hegy mesés túraútvonalakkal és varázslatos panorámával kedveskedik a kirándulni vágyók számára az év 365 napján, így ha valaki a „magyar tengerhez” szervez magának programot, általában ellátogat Badacsonyba is. Jól is teszi!

 

Íme, néhány ok, amiért „a balatoni hegyek fejedelmeként” szokták emlegetni Badacsonyt:

 

A tanúhegy ugyan már évmilliókkal ezelőtt felhagyott a tűzokádással, viszont ma is különleges földtani képződmények, úgynevezett bazaltorgonák otthona.

 

Lejtőin különleges szőlő terem, melyből mennyei badacsonyi bor készül.

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, a park igazgatósága pedig nagy gondot fordított arra, hogy kényelmes és izgalmas geológiai-botanikai-zoológiai tanösvényt alakítson ki.

 

Több varázslatos kilátóval és látnivalóval rendelkezik, így nyugodtan szervezhetünk ide egész napos programot is.

 

Sétálva, nordic walking-túrával vagy akár biciklire pattanva is felfedezhetjük a környéket.

 

Az itt élők vendégszeretete őszinte melegséggel töltheti el szívünket.

 

A kulináris élményekből sincs errefelé hiány: számos borospince és hangulatos vendéglő között válogathatunk.

 

Ha elfáradnánk a túrázásban, önfeledten lubickolhatunk a Balaton lágy vizében.

Badacsony a régmúltban: a környék története röviden

Annyiféle változatos természeti kincs található Badacsonyban, hogy a monda szerint egykor óriások játszottak itt kockákkal, dombokkal, kúpokkal, majd hirtelen el kellett sietniük innen, a játékaikat viszont hátrahagyták.

Őseink hamar rájöttek arra, hogy ez a hely tökéletesen alkalmas szőlőtermesztésre: egyesek szerint a kelták már a Kr. e. IV. században is telepítettek a hegyoldalba szőlőt; a rómaiak pedig szintén termesztették ezt a gyümölcsöt itt, a mediterrán hazájukra annyira hasonlító Balaton-felvidéken. Ezután az egymást követő hódítók között sem volt olyan, aki ne kedvelte volna a bort, így a régről örökölt szőlőkultúrák szerencsére megmaradtak, és ma is élvezhetjük az itteni nedű egyedi ízvilágát. 

Ezeket láthatod, ha a Badacsonyban kirándulsz

Ha nekiindulsz egy kellemes kirándulásnak Badacsonyban, ezeket a látnivalókat mindenképp ejtsd útba.

A Kisfaludy-kilátót, ahonnan káprázatos panoráma nyílik a Balatonra és a környező hegyekre.

A Hertelendy Károly alispánról elnevezett emlékművet, ahonnan a tomaji öbölre és az Örsi-hegyre láthatsz rá.

A Kőkaput, amely a természeti erők eróziós munkája által létrejött óriási bazalttornyokból és a körülötte lévő kőfolyásból áll.

A Rodostó turistaházat, amely 1936-ban épült Rákóczi Ferenc és bujdosó társának emlékére.

A Tördemici-kilátóhelyet, ahonnan megpillanthatod a Szent György-hegy bazaltorgonás oldalait és a szigligeti vár romjait is.

A Ranolder-keresztet, amelyet Ranolder János püspök emeltetett a hegy fennsíkjának déli párkányán.

A XIX. századi, neogót stílusú Szent Donát-kápolnát.

Kisfaludy Sándor költő egykori nádtetős házát.

Szegedy Róza présházát, ahol ma a Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza Irodalmi Emlékmúzeumot tudod bejárni.

A Tájház helytörténeti és néprajzi gyűjteményét.
 

Ha Badacsony, akkor bor!

Nemcsak a kirándulás kedvelőinek pompás célpont Badacsony, hanem a finom borok szerelmeseinek is. Ennek a hegynek a klímájára ugyanis rendkívül pozitív hatással van a Balaton közelsége, így nem véletlen, hogy itt található egy évezredek óta virágzó szőlőkultúra.  Olaszrizling, rizlingszilváni, szürkebarát, kéknyelű, zeusz – bármelyik borfajta felé húz is a szíved, Badacsonyban egész biztosan egyedülálló kortyokat kóstolhatsz belőle. 

A helyedben mi ide is elmennénk

Egy biztos: napestig sorolhatnánk, hogy mi mindent érdemes megnézni, ha Badacsonyban jár az ember. Azért még van pár hely a környéken, amire szeretnénk felhívni a figyelmedet.

Járd be a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászatot, ahol több száz éves fák között, ciprusok és cédrusok által ölelve szívhatod be a friss levegőt!

Sétálj fel a szigligeti vár romjaihoz, hidd el, a panoráma itt sem fog csalódást okozni. Tudtad, hogy ez az egyetlen balatoni vár, amely pusztulását egy villámcsapás okozta?

Ismerd meg az őshonos magyar háziállatokat a Salföldi Majorban! Gyerekekkel ez kétségkívül szuper program, de megsúgjuk, hogy a hely bizony a felnőttek számára is tartogat érdekességeket.

Látogass el a monoszlói Hegyestűhöz, ahol az 50 méter magas bányafal feltárja a vulkanikus kőzet titkát!

Járd be velünk az országot!