A balatoni gasztroforradalom

BalatonBalaton turisztikai térség

A régió kitűnő úti cél lehet a kifinomult kulináris élvezetek kedvelői számára: az ételkülönlegességek mellett érdemes megkóstolni a helyi, kétezer éves szőlőművelésen alapuló családi borászatok borait a mediterrán hangulatot idéző napfényes, rácsos teraszokon. 

A Balatoni borvidéken, amely hat borvidéket foglal magában, a borkészítés és a szőlőművelés története a római kori időkig nyúlik vissza. A tó északi felén található Badacsonyi és Balatonfüred–Csopaki borvidék különlegességei mellett érdemes megkóstolni a példátlan dél-balatoni borokat és ételkínálatot is. 

Az újhullámos bisztrók ételsorainak különleges fogásai mellett megtalálhatjuk az újragondolt hagyományos magyar ízeket, amelyeket régi receptek alapján helyi alapanyagokból készítenek el. A régió bor- és ételfesztiváljai mellett házi finomságokkal, kézműves sajttal, kolbásszal, lekvárral és házi szíverősítőkkel kényeztethetjük ízlelőbimbóinkat a káptalantóti, tihanyi, gyenesdiási vagy hévízi piacokon. 

BALATONFÜREDI BORHETEK, BADACSONYI BORHETEK

Fűszerezd meg a nyaralást egy borfesztiválra tett látogatással! Kulturális programokkal tarkított gasztronómiai ünnepen vehetsz részt a Badacsonyi Borhetek keretein belül, ám ha szívesebben kortyolnál a régió legjobb nedűiből a platánfákkal szegélyezett Tagore sétányon, akkor irány Balatonfüred, ahol a borfesztivál három héten keresztül tart. 

KÓSTOLD MEG!

Ne hagyd ki az ízletes süllőt, a ropogós keszeget vagy a balatoni kondéros halászlevet se! A tihanyi látogatásod során kóstold meg a helyi levendulasört, indulás előtt pedig vásárolj szeretteidnek egy üveg olaszrizlingből készült BalatonBort. 

Járd be velünk az országot!