Győr–Pannonhalma felfedezőknek – 3 nap

GyőrGyőr–Pannonhalma turisztikai térség
Hány napos?
3 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
label.functional-icon-4
busz
autó
Címkék:
Világörökség
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kultúra és műemlékek
Vallási helyek
Győr-Pannonhalma turisztikai térség
Értéktudatos fiatalok

1. nap

Győr barokk belvárosában érdemes hosszabb időt eltölteni: egy igazi ékszerdoboz! Utána irány a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ!

Győr barokk belvárosa

A történelmi városmag: az Óváros a Duna és a Rába találkozásánál fekszik. A belváros épen megőrizte történelmi jellegét, itt található a legtöbb műemlék és látványosság.

A Bécsi kapu tér Magyarország egyik legszebb barokk tere és Győr legrégebbi tereinek egyike, amelynek valamennyi épülete műemlék. Győr főtere a XIV. század óta piactérként használt Széchenyi tér, amely helyén valaha a római kori polgárváros állt. A téren található a Loyolai Szent Ignác bencés templom és rendház, valamint a Széchenyi Múzeumpatika is.

Az utcák, a terek, a házak régi cégérei visszarepítenek bennünket az időben: a Zichy-palota, az Esterházy-palota, a múzeumok, a templomok rengeteg múltbéli kincseket rejtenek. Engedjetek az idő hívásának ebben a gyönyörű belvárosban!

Püspökvár és püspöki palota

A Káptalandomb évszázadok óta Győr város központja, itt található a  Püspökvár és a püspöki palota, amely a legteljesebben megmaradt középkori püspöki rezidencia Magyarországon.

Az épület az újkor első két századát leszámítva püspöki lakóhelyként is szolgált, és szolgál ma is, hazánk egyik legszentebb ereklyéje a Szent Korona is többször megfordult itt.

A Püspökvár érdekessége a XIII. századból származó lakótorony. Tetején csodálatos kilátás várja a lépcsőzőket, pincehelyiségeiben pedig Apor Vilmos életét és munkásságát bemutató kiállítás tekinthető meg. 

A lakótoronyhoz csatlakozó püspöki palota belül igen értékes részleteket rejt. A pompás barokk lépcsőház a XVIII. század második felében készült, a palota kápolnáját Nagylucsei Orbán püspök 1487-ben építtette. A neogótikus berendezés később készült, az épület azonban eredeti formájában maradt fenn. Három mérműves ablaka és a mennyezet finom csillagboltozata a gótika igényes alkotása. 

Bazilika – Szent László-herma

A győri bazilikát Szent István uralkodása alatt alapították. Itt találjátok a magyar korona után legfontosabb egyházi relikviánkat, a Szent László-hermát.

A győri székesegyház Győr legrégebbi temploma, alapjai Szent István király idejéből valók, de az évszázadok során több ízben átalakították, újjáépítették.

A herma – a magyar korona mellett a legfontosabb nemzeti és egyházi relikviánk – a templom délnyugati oldalán elhelyezkedő, gótikus Héderváry-kápolnában áll. A herma maga egy aprólékosan kidolgozott portrészobor Szent László királyról, az erdélyi magyar aranyművesség remekműve, a sodronyzománc-technika egyik első magyarországi példája. 

2. nap

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ

A történelmi emlékek után egy formabontó, interaktív kiállítási központba invitálunk benneteket.

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ a kreatív alkotás, felfedezés és játszva tanulás helye. A szélcsatornától a tükörlabirintuson át az áramvonalas karosszériáig, 70 különböző eszközt lehet itt kipróbálni. A kiállítótérben a 3D nyomtatásé, a kiterjesztett és virtuális világé, a robotikáé, az okos otthon eszközeié, az animációk készítéséé és a humanoidoké a fő szerep.

Kísérleti bemutatók is tartanak ebben a digitális élményközpontban, melyek nem csak a gyerekekkel, a felnőttekkel is újra megszerettetik a mérnöki és természettudományokat. Mert a játék öröme nemcsak a gyermekek kiváltsága! 

Zsinagóga

Győr zsinagógája a XIX. században épült. A város zsidósága 1861-ben döntött úgy, hogy zsinagógát építtet. A 600 négyszögöles telken Benkó Károly tervei alapján, historikus és szecessziós stílusban épült meg.

A győri zsinagóga a neológ irányzat egyik alapműve, nagyvárosi környezetbe való illeszkedése miatt hosszú ideig mintaként is szolgált más városok zsinagógáinak építéséhez.

Ma múzeumépületként szolgál, és kulturális rendezvényeknek ad otthont.  

3. nap

Ha technológia, akkor Audi!

Az Audi Látogatóközpontjában bepillantást nyerhettek a járműgyár prés-, karosszéria- és összeszerelő üzemébe és a motorgyártás folyamatába, sőt, azt is megtudhatjátok, hogy hány alkatrészből épül fel egy V6 TDI motor.

A precizitás és a technológia tökéletes összjátékát láthatjátok: itt a szemetek előtt válik menetkész autóvá egy karosszéria – több mint hatszáz robot hegeszti össze a karosszériaelemeket. A gyárlátogatás során mindebbe bepillantást nyerhetünk, az Audi shopjából pedig kedves szuveníreket vihetünk haza. 

Xantus János Állatkert

Állatkertbe menni mindig élmény: az egyik legjobb családi program, különösen, ha az állatkert vállalt küldetése az, hogy részt vegyen a veszélyeztetett állatok, növények és élőhelyek megmentésében.

Az itt lakó száz állatfaj több mind ötszáz egyedét nagy kifutóterületeken, eredeti életterükhöz hasonló körülmények között nézhetitek meg. Árnyas fák között, gondozott környezetben igen tartalmas programot kínál ez az állatkert: ragadozókat, növényevőket, madarakat, hüllőket láthattok – utána pedig megbeszélhetitek, a családban kinek mi volt a kedvence! 

Pannonhalmi Bencés Főapátság

Győrből fél óra alatt odaérhettek Pannonhalmára, ahol irány egyenesen a Világörökség részét képező Pannonhalmi Bencés Főapátság! Az ezeréves monostor épületei különböző korok üzenetét őrzik. Az itt élő szerzetesközösség a mai napig eredeti rendeltetésüknek megfelelően használja a fennmaradt tárgyi eszközöket.

Az apátságban a templom, az altemplom, a kerengő és a könyvtár látogatható – ez utóbbiban őrzik az első magyar nyelvemléket, a tihanyi apátság alapítólevelét. Az épületben található a Pannonhalmi Bencés Gimnázium.

Az apátság területén arborétum és egy páratlan gazdagságú gyógynövénykert is található, valamint egy rendkívül színvonalas pincészet és étterem is működik. 

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!