Csónakázás misztikus föld alatti járatokban! – A Tapolcai-tavasbarlang

A Tapolcai-tavasbarlangTapolcaBalaton turisztikai térség

Olyan programot keresel pároddal, barátaiddal vagy akár gyermekeddel, amely egész biztosan életre szóló élményt nyújt, egyedülálló a világon, mégsem kell hozzá az ország határain túlra utaznotok? Tudunk egy tuti tippet: látogassatok el a Tapolcai-tavasbarlangba: engedjétek, hogy magával ragadjon az izgalmas barlangjáratok türkiz vízében való csónakázás – a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontban pedig megismerhetitek a karsztvidékek csodálatos világát! 

Így alakult ki a Tapolcai-tavasbarlang

A barlangot rejtő kőzet a miocén kor végén, nagyjából 12–13 millió évvel ezelőtt képződött az egykori Szarmata-tenger üledékéből. A barlangjáratok kétféle hőmérsékletű víz találkozásának, az úgynevezett keveredési korróziónak köszönhetőek: ilyenkor hideg karsztvíz és – az utóvulkáni működés miatt – meleg víz is áramlik a területre. Így alakult ki Tapolca települése alatt egy komplett barlangrendszer, melyet egyébként teljesen véletlenül fedeztek fel: egy pékmester telkén a XX. század első éveiben, kútásás során vették észre a robbantás után, hogy a kút gödrének egyik oldalán akkora nyílás keletkezett, amelyen összekuporodva átfér egy ember. Innen aztán egyenes út vezetett a barlangrendszer feltárásához – tíz évvel később pedig már a turisták előtt is megnyitották a járatokat. Ez volt itthon az első villanyvilágítással ellátott és idegenforgalmi célokra is hasznosított barlang. 

Csónakázás egy föld alatti barlangrendszerben

Tudtad, hogy azért egyedülálló a Tapolcai-tavasbarlang, mert a világon sehol máshol nincs ilyen kiterjedt csónakázható barlangrendszer lakott település alatt? Használjátok ki, hogy ez a lehetőség épp a hazánkban adott: győződjetek meg saját szemetekkel arról, miért olyan népszerű a tavasbarlang! De nem csak a szemeitek lesznek munkára fogva: a csónakban ülve magatoknak kell evezni, és egyes szűkebb járatokban arra is szükség lesz, hogy kézzel lökjétek magatokat előre. Szó szerint testközeli élményben lesz részetek tehát. Pánikra azonban semmi ok: mindez nem jár nagy fizikai erőfeszítéssel, inkább csak csodálattal vegyes izgalommal!

A tavasbarlang a csónakkal bejárható része 180 méter hosszú, a tó vize pedig egész évben kellemes: 18–20 °C-os és mindössze 70–120 centiméter mély. A víz által kialakított, sejtelmesen megvilágított járatokon evezni egy föld alatti tavasbarlangban olyan élmény, amely egész biztosan elkísér életetek végéig! 

A modern Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont – hogy teljes legyen az élmény

2015-ben a tavasbarlang egy korszerű látogatóközponttal bővült, amely tízteremnyi élménydús programmal szolgál felnőttek és gyerekek számára egyaránt. A termek a barlangok és a karsztvidék titokzatos világába nyújtanak betekintést a látogatóknak: ősföldrajzi festményeket csodálhattok meg, 3D-s filmek és térhatású fotók segítségével indulhattok virtuális felfedezőútra, s a központ mindeközben olyan interaktív élményeket is kínál, mint például a gyerekek számára kiépített kúszóbarlang vagy a felnőtteket szórakoztató „kőtapogató”. A megtekinthető termek, attrakciók a következők:

Cseppkőterem
Búvárterem
Denevérterem
Geoparkterem
Ősrégészterem
Őskarsztterem
3D vetítőterem
Csónakázás
Játszótér
Mászófal

Arra számítsatok azért, hogy a Tapolcai-tavasbarlang az utóbbi időben egy meglehetősen népszerű úti céllá nőtte ki magát – így vagy reggel, még a nyitás előtt, vagy délután érdemes érkeznetek, ha el akarjátok kerülni a hosszú sorban állást! Egy azonban biztos: nem méltatlanul népszerű célpont a tavasbarlang, így mindenképp megéri, hogy ellátogassatok Tapolcára.

MAGYARORSZÁG CSODÁI: A TAPOLCAI-TAVASBARLANG ÉS A MALOM-TÓFolytatódik Magyarország csodáit bemutató minisorozatunk, fogadjátok szeretettel a legújabb részt, melyben a Tapolcai-tavasbarlangot és a Malom-tavat mutatjuk be!
Magyarország Csodái: A Tapolcai-tavasbarlang és a Malom-tó
Csodás Magyarország: Balaton
Magyarország Csodái - Hortobágy
Magyarország Csodái: Megyer-hegyi Tengerszem

Járd be velünk az országot!