Családi programok minden évszakban

ZebegényBudapest környéke turisztikai térség

Minden évszaknak megvan a maga szépsége, az, amiért éppen akkor, éppen oda érdemes kiruccanni a családdal. Ajánlunk is néhány kihagyhatatlan élményt!

Tavasz

A tavasz az egyik legjobb évszak arra, hogy a család látogatást tegyen az ország egyik arborétumában. Hiszen ilyenkor éled újra a természet, ezért számos helyen találunk szinte egységes hóvirág, máshol medvehagyma mezőket. Utóbbit főleg a Mecsek lankáin fedezhetitek fel. Sőt olykor még a várost sem kell elhagyni a természetközeli élményhez.

 

Budapesten az ELTE botanikus kertjében ilyenkor tartják meg a japán cseresznyevirágzás tiszteletére rendezett Sakura Ünnepet. Persze a cseresznyefák mellett számos más növény is virágba borul ilyenkor, ezért mindenképpen érdemes meglátogatni a füvészkertet. Hasonlóan jó választás a zuglói japánkert is, amely az ország első ilyen jellegű nyilvános parkja volt a múlt század első felében.

 

Márciusban rendezik a Barlangok hónapját, ami azt jelenti, hogy nemzeti parkjaink barlangjai izgalmas programokkal, kedvezményes belépővel is készülnek. Ez már csak azért is jó választás, mert eső esetén ugyanolyan élvezetes, mint jó időben. Mivel a víz világnapja is márciusra esik, az előzőhöz hasonló túrát tehetünk az ilyenkor a nagyközönség előtt is nyitva álló víztározókban. Lebilincselő látványt nyújt mind a Gellérthegy belsejében rejlő, mind a Kőbányai víztározó termében való séta.
 

Nyár

A nyarat a legjobb vízparton tölteni. Legkedveltebbek a tópartok, de mi most mégis inkább folyóparti programokat ajánlunk. 

Duna:

Az egyik a Dunakanyar, amelyet egy ideje hajóval is fel lehet fedezni. Sőt tavaly óta akár egyetlen jeggyel korlátlanul körbeutazható egy egynapos program keretében. Kora nyártól egészen őszig terjedő időszakig a vonat-, busz-, HÉV- és hajójáratok kombinált útvonalaira is érvényes ez a lehetőség.

 

A pesti oldalon Vác, míg a Budai oldalon Szentendre és Visegrád képez egy-egy átszállópontot az utazásban. Az élményhajózás pedig a Visegrád - Nagymaros - Zebegény – Dömös szakaszon vehető igénybe. Sőt kiegészítő járatokkal akár Esztergomig is el lehet jutni a Dunán.

 

Ha azonban csak szeretnénk egy jót mártózni, akkor a pilismaróti szabadstrand épp nagyszerű fordulópontja egy ilyen túrának. Az ajánlott útvonal minden pontján vannak a gyermeknek szánt pihenők és programok. Ha pedig az aktív hajózásnak vagytok a hívei, akkor a Duna Szigetközi mellékfolyóin tudtok Dunakiliti környékén egy nagyszerű csillagtúrát csapni. 

Tisza:

Akikhez inkább a Tisza áll közelebb, azok egy Felső-Tisza menti vízitúrába vághatnak bele. Attól függően, hogy hány napot szántok rá, Tiszabecstől egészen Tokajig, sőt akár a Tiszatóig is leevezhettek.

 

Számtalan kiváló homokos strandot találhattok errefelé: például a gergelyiugornyai partszakaszt. Ha ennél is egzotikusabb élményre vágytok, akkor a csongrádi a Körös-torkolattal szemközti Tisza partra érdemes ellátogatni. Ez ugyanis olyan, mintha egy homokkal borított tengerparton lennétek, ráadásul még a só sem szívja ki a bőrötöket. A trópusi beach illúzióját keltő homokföveny mintegy 700 méter hosszan és 30 méter szélesen húzódik a város keleti végétől egészen a torkolatig. Kell ennél jobb nyári élmény? 

Ősz

 

Szerte az országban:Az ősz beköszöntével több lenyűgöző természeti jelenségnek is tanúi lehettek. Az egyik ilyen a szarvasbőgés, amely az ország több pontján a Mecsekben, Zselicen, a Gemenci erdőben, a pilisben vagy akár Budakeszin is meghallgatható, esetenként megnézhető. Délen korábban, míg az északi területeken később kerül sor erre az eseményre. A másik szintén kihagyhatatlan program a daruvonulás.

 

Szeptember végétől november elejéig tekinthető meg a több ezer daru alkonyati órákban történő repülése, az úgynevezett daruhúzás. A Hortobágyi Nemzeti Park területén például hétvégi szervezett túrákon lehet ezt meglesni. Gyerekekkel kiváló túraterep még a Tatai Fényes Tanösvény láperdejének meglátogatása. A víz felé ácsolt cölöpsétányok és függőhidak egy mangroveerdőhöz hasonló tájon visznek keresztül, ami egy kellően kalandos, ám teljesen biztonságos módja a természet megismerésének. 

Budapest közelében:Budapesttől háromnegyedórára egy szintkülönbségektől mentes Dera-szurdok kirándulás biztosan kielégíti mind a gyermekek, mind a szülők mozgásigényét. Ez a patakmeder mentén kanyargó erdei ösvény kellően rövid, ám annál látványosabb kiruccanást kínál az egész családnak. A kevéssé ismert patak egyébként valamivel Szentendre alatt torkollik a Dunába.

 

A másik irányba indulva pedig a Naplás tavat érdemes körbejárnotok, vagy akár körbekerekeznetek. Ugyanis a Cinkota mellett elhelyezkedő tó partján fut körbe az 5 kilométer hosszú Szilas-menti kerékpárút. A remekül kiépített tópart kiválóan alkalmas piknikezésre, sőt még pecázni is lehet itt. Már csak azért is érdemes ősszel sétát tenni a környéken, mert ilyenkor 200-250 tőkés réce választja átmeneti szálláshelyül a tavat. 

Tél

Azoknak, akik szeretik a téli sportokat, de nem akarnak feltétlen órákat autókázni az osztrák, szlovák, vagy olasz sípályákig, nyugodt szívvel ajánljuk az itthoni síterepek egyikét. Nemcsak azért, mert maximum két óra alatt elérhető valamelyik az ország bármelyik pontjáról, így még ottalvás nélkül is érdemes megkockáztatni egy-egy lesiklást, hanem azért is, mert mindegyik nagyszerű kiránduló hely is egyben, ahová hómentes időszakban is érdemes kiruccanni.

 

Dobogókő (Pilis), Mátraszentistván (Mátra), Bánkút (Bükk) és Eplény (Bakony). Ezekből három az országos kéktúra útvonalára esik, de Eplényt is csak pár kilométer választja el a Kéktúra Zircen átmenő útvonalától. Ugyanilyen izgalmas lehet egy jó jégtúra vagy korcsolyázás a befagyott Balatonon, Tisza-tavon, de akár a városligeti Műjégpályán is. Ha pedig nem bírjátok a hideget, akkor vehettek egy forró fürdőt az ország valamelyik termál medencével is ellátott fürdőkomplexumában, esetleg ötvözhetitek is a kettőt és megmártózhattok a hóban, miután szaunáztatok egy nagyot.
 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!