Kalandok a föld mélyén

Magyarország nem csak a felszín fölött tartogat csodákat. A föld mélyén rejtőző közel 4000 barlang közül 40 nemcsak a kutatók és a barlangászok látogatását várja, hanem a nagyközönség számára is nyitva áll. A barlangtúrák nehézségi fokát pedig te választhatod meg!

A barlangok cseppkövei között sétálni olyan, mintha egy mesevilágba csöppentél volna. A magyar barlangrendszerekbe akkor is bemerészkedhetsz, ha csak egy könnyed sétát tennél ebben a mesés birodalomban, de akkor is megtalálod a számításodat, ha igazi barlangászként, vízhatlan öltözékben, sisakkal, fejlámpával szeretnéd felfedezni a rejtett barlangi kincseket. Melyiket választod? 

Aggteleki-barlang

A leghíresebb: az Aggteleki-karszt barlangjai

A hivatalos nevén Gömör-Tornai karszt óriási barlangrendszerei 1995-től az UNESCO Világörökség-listáján is szerepel. A több mint 20 ezer hektáros, Szlovákiába is átnyúló vidéken összesen 712 barlang található, ebből 273 a magyar oldalon. A leghíresebb és legnagyobb barlang a Baradla-Domica barlangrendszer. Magyarországi része, a Baradla 25, míg a szlovák Domica 5,6 kilométer hosszú. Ez a leglátogatottabb barlang is errefelé, ahol rengeteg szervezett barlangtúra közül válogathattok érdeklődésetek és teherbírásotok szerint. Az aggteleki és jósvafői bejárattól 1, 2 vagy akár 7 órás barlangtúrák is indulnak. A rövidebbek a kiépített, kivilágított útvonalakon vezetnek keresztül olyan izgalmas, cseppkő-alakzatokban bővelkedő termeket felkeresve, mint az Óriások terme, vagy a Hangversenyterem, amelyben rendszeresen rendeznek koncerteket is. A hosszabb túrák viszont a kiépítetlen barlangrészek felfedezését is lehetővé teszik, természetesen szakértő vezetése mellett.  

Aggteleki-barlang

A legközpontibb fekvésű: Pál-völgyi barlang

Budapest belvárosától alig néhány kilométerre fekszik a Magyarországon egyedülálló, mai ismereteink szerint 31 kilométeres barlangrendszer, amelynek jelenleg csak egy 500 méteres, kijelölt szakasza áll nyitva a nagyközönség előtt. Ez a rész egy óra alatt bejárható, de lépcsőzésre azért érdemes számítani, hiszen a kiépített szakaszon összesen 400 lépcső található – ezek közül a legkomolyabb kihívást a nyolc emeletnyi, egybefüggő, helyenként 30 centiméteres lépcsőfokokkal kialakított lépcsősor jelenti, amelyet egy hét méteres „tyúklétra” egészít ki. A lezárt szakaszok látogatásához a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságának engedélye szükséges, a Mátyás-hegyi barlang kiépítetlen, vadregényes területe pedig előzetes bejelentkezéssel, vezetett barlangtúrák keretében látogatható. 

Pál-völgyi barlang

A legizgalmasabb: a Mészégető-források barlangja

Ha adrenalinra vágytok, akkor a Mecsek harmadik legnagyobb barlangjaként számon tartott barlangrendszer a legjobb úti cél. Az Orfű felől megközelíthető barlangrendszerben belekóstolhattok a profi barlangászatba, hiszen itt nem kiépített, kivilágított folyosókon fedezhetitek fel a föld mélyében fekvő csodákat, hanem overallban, sisakban, fejlámpával, időnként akár kúszva-mászva. A járatok ugyanis átlagosan 1 méter szélesek, és magasságuk 1,5-3 méter között mozog. A szervezett, vezetett barlangtúrák általában 2,3 órásak.  

A leggyógyítóbb: Lillafüred barlangjai

A Bükki Nemzeti Park területén található számos barlang közül a legnépszerűbb az István-barlang, amelynek 1043 méter hosszú járataiból 170 métert lehet utcai ruhában, sétálva is felkeresni – ez oda-vissza nagyjából 340 méternyi sétát jelent. A fantasztikus cseppkőképződmények mellett a barlang mikroklímája is különleges, nagyon jó hatással van a légúti betegségek tüneteire. De különleges állatok is élnek ebben a klímában, a denevérek például gyakori vendégek errefelé. A közelben található Anna-barlang szintén nagy élmény, sőt, egyes termeiben néha rendezvényeket, esküvőket is tartanak. A kalandosabb túrákra vágyókat pedig a Hámori-tótól nem messze fekvő Lilla-barlang cseppkövei várják, itt egyórás, szervezett túrán vehettek részt. Bár speciális overallra nincs szükség, egy váltónadrágot azért csomagoljatok! 

A legvizesebb élmények: a Tapolcai Tavasbarlang és a budapesti Molnár-János-barlang

Gondoltátok volna, hogy 16 méterrel a föld felszíne alatt akár csónakba is ülhettek egy csodásan megvilágított barlangrendszerben? A tapolcai tavasbarlang bejárásához nincs szükség barlangász-felszerelésre, a kellemes 20 Celsius-fok körüli hőmérsékletű barlangot a másfél órás élménytúra keretében utcai ruhában is bejárhatjátok – ennek az élménytúrának a része a 15 perces barlangi csónakázás is.


A budapesti Rózsadomb tövében fekvő Molnár János-barlangot viszont csak gyakorlott búvárok fedezhetik fel. Magyarország legnagyobb víz alatti barlangjának járatait ugyanis karsztos hévíz borítja – a kristálytiszta vízben, a búvárlámpák fényében azonban hihetetlen látványt nyújtanak a barlangszakaszok, amelyekben néhol még az itt rejtőző fosszíliák is láthatóak. A barlang csak képzett búvárok számára, engedéllyel látogatható.  

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!