Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai

Aggteleki-barlangAggtelekMátra–Bükk turisztikai térség

A városból kiszakadva élvezhetitek a barlangok, erdők nyugalmát és levegőjét az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjaiban és felszíni túraútvonalain. A fenséges cseppkövek, ritka barlangi állatok és a hangulatos falvak élménnyé teszik a kirándulást.

Szippantsátok be az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjainak tiszta levegőjét, ha az érintetlen természetben szeretnétek eltölteni néhány napot! A határon átnyúló barlangrendszer 1995 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Az Aggteleki Nemzeti Park több mint 20 ezer hektáros területen helyezkedik el az Aggteleki-karszton, a Gömör–Tornai-karszt magyarországi részén. A Gömör–Tornai-karszt területén mintegy 1200 barlangot ismernek, ebből 273 Magyarországon, az Aggteleki Nemzeti Park határain belül nyílik, köztük a leghíresebbnek számító Baradla–Domica-barlang is.

Kaland az ősidőkben

A Magyarország és a mérsékelt égöv leghosszabb barlangjaként ismert Baradla hosszúsága 25 kilométer, a Domica nevet az 5,6 kilométer hosszú, Szlovákia alatt fekvő rész viseli. A barlangrendszer kialakulásának kezdete a földtani adatok alapján körülbelül kétmillió évvel ezelőttre tehető. A mészkőben a patakok vize vájta, koptatta és oldotta ki az üregeket, barlangokat, majd a lecsepegő víz mésztartalmának kicsapódása építette fel szép lassan a változatos formájú cseppköveket, amelyek a mai napig lenyűgözik a látogatókat. Formájuk, a mai látogatókéhoz hasonlóan, már felfedezőik fantáziáját is megmozgatta – így születtek az olyan beszédes elnevezések, mint a Sárkányfej, a Tigris, az Anyósnyelv, az Oszlopok csarnoka vagy az Óriások terme. A kiváló akusztikájú, lenyűgöző látványt nyújtó Hangversenyteremben a mai napig rendeznek komoly- és könnyűzenei barlangi koncerteket. A Baradla-barlangban és más környékbeli barlangokban talált régészeti leletek pedig arról mesélnek, hogy már az őskori ember is menedéknek használta azokat. A hat-hétezer évvel ezelőttről, a csiszolt kőkorból származó, kőből és állati csontból készült eszközök, a bükki kultúrából fennmaradt, vonaldíszes cserépedények mellett a korai vaskorból származó arany ékszereket és harci felszerelést is feltártak a régészek.

A barlangrendszerhez azonban rengeteg más, látogatható barlang is tartozik, például a Narancs-zuhatagáról híres Vass Imre-barlang, a légúti betegségekben szenvedők számára enyhülést nyújtó Béke-barlang és a mesebeli föld alatti tavairól ismert Rákóczi-barlang. Akad itt a mélyből feltörő vizek által formált barlang és a beszivárgó vizek által kioldott, függőleges aknabarlang, más néven zsomboly is, például a Vecsembükki-zsomboly.

Különleges élővilág

A barlangok egyedülálló ökoszisztémát alkotnak, a világörökségi védelem alatt álló, rejtett, szinte steril levegőjű felszín alatti világ több mint ötszáz barlanglakó és barlangkedvelő állatfaj élőhelye, amelyek közül több csak itt fordul elő. A 2,5 vagy akár 7 órás, vezetett barlangtúrák Aggtelekről, illetve Jósvafőről indulnak.

A barlangok környékén, a felszínen, jelzett túraútvonalak vezetnek, amelyeket követve a karsztfelszín növény- és állatvilágával ismerkedhettek meg, de a környék falvainak életmódjába, népszokásaiba, mesterségeibe is bepillantást nyerhettek. A sárga sávval jelzett, Aggtelek és Jósvafő közötti, 7 kilométeres Baradla-tanösvény körülbelül 3 óra alatt járható be, míg a Jósvafő körüli Tohonya–Kuriszlán-tanösvényen végighaladni nagyjából 6 órába telik a túrázóknak. A családoknak és gyerekcsoportoknak a narancssárgával jelzett, interaktív Fürkész-tanösvény jelenthet élményt, míg a 12 állomásos, Szögliget körül futó Szádvár-tanösvényen a Szádvár romjai mellett a környező erdők élővilágában gyönyörködhettek. Ki ne hagyjátok a jósvafői Tengerszem-tavat, az Aggteleki-tavat, de a martonyi pálos kolostorrom és Tornaszentandrás kora középkori temploma is páratlan élményt ígér!

MAGYARORSZÁG CSODÁI: BARADLA-BARLANG, AGGTELEKMagyarország csodái címmel minisorozatot indítottunk még 2020-ban, amely keretein belül alkalmanként kb. egy-egy percben mutatjuk be hazánk egy-egy kincsét, hogy kedvet csináljunk szépséges helyszínek meglátogatásához. Fogadjátok szeretettel a legújabb részt, melyben a Baradla-barlangot barangoljuk be.
Magyarország Csodái: Baradla-barlang, Aggtelek
Csodás Magyarország: Mátra - Bükk
Magyarország Csodái: Megyer-hegyi Tengerszem
Magyarország Csodái - Hortobágy

Járd be velünk az országot!