Miskolctapolca Barlangfürdő

BarlangfürdőMiskolctapolcaMátra–Bükk turisztikai térség

Kényeztesd magad Miskolctapolca természet vájta barlangfürdőjében! Rád vár Európa e különleges mikroklímájú üdülőhelye, ahol a mélyből fakadó gyógyhatású termálvíz, egy csónakázótó és a szaunapark mellett szabadtéri programok gondoskodnak a feltöltődésről! 

A fürdővé alakított barlangrendszert évezredek alatt vájta ki a víz a kemény mészkősziklákból. A medencék egész évben tökéletes kikapcsolódást nyújtanak, mivel a barlangjáratokat természetes kőzetmennyezet fedi. Sőt, a hegy mélyéről fakadó meleg karsztvíznek köszönhetően a téli fürdőzés talán még üdítőbb is, mint a nyári! A sokak által ismert barlangi medencéhez újonnan kialakított tárószakaszok, frissen feltárt természetes járatok és termek kapcsolódnak. A medencék alján víz alatti buzgárok masszírozzák a vendégeket. Kissé távolabb egy rejtett szerkezet mozgatta „föld alatti folyó” vízáramával szemben – vagy éppen annak segítségével – juthatsz a legrégebben feltárt, legszebb barlangi szakasz fürdőmedencéjébe. A több százezer éves járatokban úszva kellemes, bizsergő érzés járja át tagjaidat, mert a felszín alatti vadvíz áramlatok ott is gyengéden simogatnak.

Próbáld ki, nem bánod meg! A 30 °C-os víz és a barlang klímája egyaránt jótékony hatású, és főként ízületi betegségek esetén ajánlott. Kellemes környezetben, családias légkörben kezelik a reumatológiai és mozgásszervi problémákat egyedi igény szerint, orvosi javaslatra vagy akár OEP-támogatással. A tapolcai karsztvíz nem olyan tömény, mint más gyógyvizek – pont ezért oly népszerű: sok más termálfürdővel ellentétben ugyanis ebben a vízben korlátlan ideig lehet fürödni, úszkálni, ki lehet próbálni a pompás dögönyözőt és a többi vízi attrakciót. Így a gyerekek is naphosszat lubickolhatnak a szüleikkel együtt. Ezért teljesen mindegy, hogy megelőzés, gyógyulás, felfrissülés, kényeztetés vagy közös játék a fürdőzés célja, itt mindez lehetséges. A gyógymedencék mellett a szabadságra vágyókat számos kültéri medence és program is várja. A barlang a természet mesteri alkotása, a tavi medencék és az egyik medence fölé hajló, könnyed és elegáns kagylótető viszont az emberi alkotóképességet dicsérik.

De van itt gyermekmedence, tavi élményfürdő, úszómedence és szaunapark is. Ez utóbbiban három lávaköves finn szauna, három infraszauna és egy gőzkabin várja az ellazulni, felfrissülni és méregteleníteni vágyó vendégeket, akik a szaunázást követően a 16–18 °C-os merülőmedencében tudják visszahűteni felhevült testüket. 

A barlangfürdő bejáratánál találhatók a XIII. században épült bencés monostor romjai. A XIV. század második felétől az XVI. század elejéig éltek itt szerzetesek. Az idők során több támadás is érte az apátságot, végül a rend képviselői elmenekültek. Az elhagyott épületeket lerombolták, majd a terület elmocsarasodott. 1711-ben a tapolcai apát orvosokat hozatott Kassáról, hogy a víz és a terület gyógyító hatását igazolják. A fából épült fürdőépület leírását 1743-ból ismerjük, ekkorra tehát már biztosan elkészült a fürdő.

 

Azonban Miskolctapolca igazi üdülőövezetté csak a 1920–30-as évek fordulóján vált, aminek eredményeként 1934-ben hivatalosan is üdülőhellyé minősítették. 1938-ban Szeghalmy Bálint tervei alapján épült meg a Tavi fürdő: egy, a meleg vizű tóra épült, kör alakú épület. Az új fürdőpalota 1939 és 1941 között épült fel. Több terv is készült a barlangok hasznosítására, hiszen tudták, hogy ilyen meleg – 30 °C-os – víz barlangban nem létezik máshol. Az első barlangi fürdőrészt majdnem két évtizeddel később, 1959-ben adták át. 

Tíz évvel később, 1969-ben bontották le a Tavi fürdő épületét, és ekkor épült a kagylómedence, mely mára a barlangfürdő egyik jelképévé vált. Az 1980-as évek elején kezdődött meg a további barlangjáratok feltárása, az ekkor talált járatokat újabb két évtizeddel később, az 1998 és 2005 közötti bővítés során tették fürdőzésre alkalmassá. Az újonnan kialakított részen található a Csillagterem, melynek különlegessége, hogy a mennyezeten egy kupolás kialakítású csillagtérkép található, amitől a fürdőzők úgy érezhetik, mintha a csillagos ég alatt lennének.

Ha mindeközben megéheznél, az egész évben nyitva tartó Termál önkiszolgáló étterem, a szezonálisan üzemelő szabadtéri Tüske bár grillbüfében vagy akár helyben sütött lángossal vagy pár gombóc fagylalttal orvosolhatod a problémát. Mint láthatod, a barlangfürdőben nincs téli és nyári szezon. A barlangjáratokban örök tavasz van, legyen a külszínen rekkenő hőség vagy csikorgó fagy. Próbáld ki, nem bánod meg! 

Járd be velünk az országot!