Magyarország, ahol a színes népi hagyományok máig élnek

HollókőMátra–Bükk turisztikai térség

Hazánk a népi hagyományok igen gazdag tárházát tudhatja magáénak, mely örökségekre méltán lehetünk büszkék. Megmutatjuk, mi minden képezi az otthonunk mesés folklórhagyatékát!

Magyarország bővelkedik őrzött és élő néphagyományokban, valamint értékes szellemi örökségekben, amelyek bizony fontos elemei hazánk kulturális turisztikai vonzerejének honfitársaink és külföldi turisták számára egyaránt. Gondoljunk csak a busójárásra, a solymászatra, a matyóra vagy akár a néptáncra, népzenére; de ha a pálinkafőzést és a borkészítést említjük, akkor is egyetérthetünk abban, hogy ezek mind-mind az országunk autentikus imázsához tartoznak. Vegyük sorra, mik is alkotják a magyar folklór összetett világát!

A közösségek népi művészetének őrzői: a tájházak

A tájházak fő „feladata”, hogy megőrizzék és bemutassák hajdani kultúránkat a helyi közösség népi művészetével együtt; hogy a nagyközönség elé tárják a népi kultúra építészeti remekműveit, és bemutassák a korhűen berendezett lakásbelsőket az adott társadalmi réteg mindennapjaival együtt. Így, ha az országban ellátogatunk az egyes tájházakba, igazi időutazásban lehet részünk a kiegyezést követő időszaktól egészen az 1950-es évekig.

A népi műemlékek védelmének másik módszere, hogy szabadtéri néprajzi múzeumokba telepítik át az értékes épületeket, és ott engednek bepillantást a paraszti életmód szokásaiba. 

Fejesugrás a hagyományos népi építkezési formák világába: a magyar skanzenek

A skanzeneket, falumúzeumokat azzal a céllal hozzák létre, hogy bemutassák a népi építkezési formákat olyan épületekkel, eszközökkel, berendezésekkel, melyek az eredeti tárgyi néprajz fogalmi körébe tartoznak. Hazánkban rengeteg skanzen közül válogathatsz, ha testközelből szeretnéd megismerni a folklórvilágot.

 

Ez Magyarország legnagyobb szabadtéri gyűjteménye, gyakran csak „Szentendrei Skanzenként” emlegetik. Az ország jellegzetes tájegységeinek népi építészetét, a falusi és mezővárosi társadalmi rétegeinek életmódját és lakáskultúráját tudod itt megszemlélni részletekbe menően.

 

  • Göcseji Falumúzeum

Ez volt az ország első szabadtéri múzeuma, 1968-ban nyílt meg Zalaegerszegen. A göcseji népi építkezés csodás példáit szemlélheted meg egy XIX. századi elrendezésű faluban: parasztházak, templom, kovácsműhely, malom és gazdasági épületek várnak rád.

 

  • Népi műemlékegyüttes

Ezt a múzeumfalut Szalafőn járhatod be, ami az Őrség központjától 8 kilométerre található. Nyolc, egymástól távol eső szert nézhetsz meg, lenyűgöző szabadtéri falumúzeumokat, amelyek mindegyike megőrizte a hamisítatlan régi életmódot.

 

  • Nemzeti Történeti Emlékpark

Ebben az Ópusztaszeren található múzeumban szemlélheted meg – többek között – az oly híres Feszty-körképet, Feszty Árpád 120 méter hosszú és 15 méter magas mesés panorámaképét, amely a honfoglalás néhány elképzelt jelenetét eleveníti meg.

 

Nyerj betekintést egy XIX–XX. század fordulóján élő, háromtagú család életébe! Vess egy pillantást az akkoriban használt bútortípusokra, használati tárgyakra és eszközökre, hogy el tudd képzelni, milyen is lehetett a palóc életvitel anno.

 

  • Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény

Ennek a gyűjteménynek a célja a somogyi faépítkezés legszebb emlékeinek megmentése – ez az egyedüli olyan falumúzeum az országban, amely egy élő faluban jött létre.

 

  • Sóstói Múzeumfalu:

Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeumában egy egységes keretbe foglalva tekintheted meg a nyíregyházi térség igazán sokszínű népi építészetét és lakáskultúráját.

 

  • Vas Múzeumfalu

Vas megye egész területének népi építészetét mutatják be az itt felállított falusi házak. Ez a szombathelyi múzeum sokféle vásár és program helyszínéül is szolgál, érdemes olyan időszakban menni, amikor elcsípsz egy izgalmas eseményt is még a folklórlátvány mellé.

 

  • Tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Eredeti helyükön álló, kiállítással berendezett népi építészeti emlékek sokasága vár rád itt. Pillants be a halászcéh házába, a fazekasházba vagy akár egy parasztgazda házába is!

Az UNESCO által is elismert magyar szellemi kulturális örökségek

Ha vérbeli magyar örökséget említünk, egészen biztos, hogy az elsők között a matyó népművészet is eszedbe jut. Ennek a népművészetnek a jellemzője a virágos, térkitöltő hímzés, mely a XIX. század végéről ered, s melyet használati és díszítő funkciójú textileken is előszeretettel alkalmaznak. Az egyes mintái, mint például a híres-neves matyórózsák, más kézműves tevékenységekben is főszerepet kapnak. Ez a karakterisztikus népművészet és népviselet az évek során világhírű ismertségre tett szert, az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága is felvette „Az emberiség szellemi kulturális örökségének” listájára.

Nem a matyó népművészet az egyetlen magyar sajátosság, amelyet elismert az UNESCO: a solymászat is szerepel a szervezet magas presztízsű listáján; de helyet kapott még itt a mohácsi busójárás, ez a jelmezes télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnep; illetve a kékfestés eljárás is, amely a magyar népviselet és lakástextília meghatározó kelmefestési módszere volt.

A Magyar Értéktár nemzeti értékei

Több olyan hungarikummal is büszkélkedhet országunk, amely szerepel a Magyar Értéktár szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén. Ilyen például – a teljesség igénye nélkül:

a halasi csipkevarrás élő hagyománya, amelyben ennek a mérhetetlenül finom csipkének az elkészítése hihetetlenül aprólékos szabadkézi munkát igényel;

a tikverőzés Mohán, amely nevét a fiatal legények tojásadomány-gyűjtése közben végzett „tyúkverésről” kapta (ez csupán egy szimbolikus cselekedet, a tyúkok hátsó felét egy bottal jelképesen megütögetik a termékenység elősegítésére);

a molnárkalács hagyománya Borsodnádasdon, ahol a népi süteményt egyedi, kerek tányérú, ollószerűen nyitható sütővassal készítik el;

a világhírű Kassai-féle lovasíjász módszer, amely egy olyan hagyományőrző sport- és szabadidős tevékenység, mely során az íjásznak tudnia kell a vágtató ló hátáról minél több és pontosabb lövést leadni.

Kedvet kaptál országunk népi értékeinek feltárására és átélésére? Fedezd fel ezeket az egyedülálló nemzeti értékeket; szinte bármilyen irányba is indulsz, mindenhol vár rád egy-egy mesés hungarikum!

MAGYARORSZÁG CSODÁI - ÓPUSZTASZERI NEMZETI TÖRTÉNETI EMLÉKPARKMagyarország csodái címmel minisorozatot indítottunk még 2020-ban, amely keretein belül alkalmanként kb. egy-egy percben mutatjuk be hazánk egy-egy kincsét, hogy kedvet csináljunk szépséges helyszínek meglátogatásához. Fogadjátok szeretettel a legújabb részt, melyben az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban jártunk.
Magyarország Csodái - Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
Magyarország Csodái - Tési szélmalmok
Magyarország Csodái - Busóudvar, Mohács
Magyarország Csodái - Hortobágy

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!