A királyok borának szülőhelye

Tokaji borTokajTokaj és Nyíregyháza turisztikai térség

Az első írásos feljegyzés, amely említést tesz a tokaj-hegyaljai szőlőskertekről, 1251-ből származik, a borok osztályozási rendszerét pedig 1737-ben vezették be a régióban. 

A Tokaj-hegyaljai borvidéken borelnevezési rendszer működik, ami azt jelenti, hogy más vidékről származó szőlőt, mustot vagy bort nem importálhatnak, kivéve, ha már üveges formában hozzák be.

A térségben az ősz hosszú, párás és napos, ez pedig kedvez az érett szőlőszemek aszalódásának és aszúsodásának, ennek köszönhető, hogy az országban a legmagasabb alkohol-, cukor- és savtartalmú aszút, furmintot és hárslevelűt itt készítik. Ebben a régióban terem a sárgamuskotály, a zéta, a kövérszőlő és a kabar is. A térség névadóján, Tokajon kívül más települések is híresek ezen szőlők termesztéséről: Tarcal, Mád, Tállya, Tolcsva és Erdőbénye. 

Számos programot szerveznek a borkészítés köré: a helyi borkészítők festői kilátást biztosító sétákkal és piknikkel mutatják be a térség első osztályú szőlőültetvényeit, de különjáratú borbuszok is elérhetők azok számára, akik érdeklődnek a különleges borkóstolók vagy borvacsorák iránt. A régió számos lehetőséget tartogat a borok szerelmeseinek és másoknak egyaránt: a szőlőültetvények bejárhatók gyalog, kerékpáron, négykerekű járművekkel vagy akár segwayekkel is! 

Ha megéheznél, próbáld ki az újhullámos éttermek kreatív konyháinak prémium gasztronómiai élményeit! Magyarország legjobb étterme, amely nem budapesti, ám számos díj nyertese, Encsen található, amely valódi kulináris zarándokhellyé nőtte ki magát. Mádon, Tarcalon, Tállyán, Sárospatakon és Mezőzomboron is fellelhetünk néhány kiváló éttermet. 

Járd be velünk az országot!