5 dolog, ami miatt érdemes körbebiciklizni a Tisza-tavat

Tisza-tóDebrecen és térsége turisztikai térség

Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó mesterséges víztározóként jött létre, de a természet hamarosan meghódította ezt a területet. Ám nem csak az érintetlen természeti környezet az, amiért érdemes bringára pattanni, ha itt jártok. 

2020 nyarára készült el a Tisza-tavi kerékpárút utolsó, Poroszló és Tiszafüred közötti szakasza. Átadásával teljesen körbe kerékpározhatóvá vált hazánk második legnagyobb tava, méghozzá a gépkocsiforgalomtól teljesen elválasztva. A kerékpárút végig a gátkoronán halad, így tekerés közben folyamatosan gyönyörködhettek a vízfelület és környékének látványában. Mutatunk 5 jó okot, hogy ne hagyjátok ki ezt az egyszerre nyugodt és látványos élményt. 

Rövid idő alatt bejárható

A Tiszta-tó körüli kis kör alig 70 kilométer, amely tempósan akár 3-4 óra alatt is bejárható. A 95 kilométeres nagy körre érdemes egy napot rászánni, kényelmes megállásokkal fürdőzéssel. Sőt, Ároktő és Tiszacsege között a kompozást is beiktathatjátok az útvonalba, hogy még több élménnyel térhessetek haza. Ráadásul szintkülönbséggel sem nagyon kell számolnotok, így a teljes távon kényelmesen tekerhettek. 

Elmerülhettek a természetben

A Tisza-tó legfőbb vonzerejét az érintetlen természeti környezet, a változatos növény- és állatvilág adja. Érdemes betervezni egy pár órás megállót a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumnál, ahol Európa legnagyobb édesvízi akváriumában közelről is megnézhetitek a környék halait, de az Ökocentrumban a vízimadarakkal és vidrákkal is megismerkedhettek. Itt működik a Hortobágyi Nemzeti park Tisza-tavi Madárrezervátuma is. Több tanösvény is vezet a tó és apró szigetei között, például a tiszaörvényi Pákász- és Tiszavirág tanösvények. Ezeken végigsétálva elmerülhettek a természetben, és élvezhetitek annak nyugalmát.  

Pákász Tanösvény, Tisza-tó

Nem maradtok izgalmas látnivalók nélkül

Ha további érdekes látnivalókra vágytok, ne hagyjátok ki a kiskörei vízerőművet, amely csoportosan, előzetes bejelentkezéssel látogatható. Nem csak a műszaki érdeklődésűeknek jelent nagy élményt! A közelben pedig ott a kiskörei hallépcső, amely Közép-Európa legnagyobb ökológiai folyosója. Az erőművet megkerülő, 1,4 kilométer hosszúságú csatornára azért volt szükség, hogy a halak egész évben szabadon vándorolhassanak: egy nagy üvegablakon keresztül meg is nézhetitek, hogyan úsznak át a halak egyik helyről a másikra.

A Tisza-tó leghangulatosabb kikötőjét, a tiszaörvényi Szabics-kikötőt sem érdemes kihagyni: innen lehet csónakkal eljutni a Tiszavirág- és a Pákász-tanösvényre és egy kis belső tóhoz, de a közeli cölöpös házak különleges hangulata már önmagában is megér egy megállást. Abádszalóktól csak egy kis kitérő a 9 kilométerre levő, neogótikus Szent Móric-kápolna Pusztatomajon. 

A kerékpártúrát strandolással is összeköthetitek

A nyári napokon a bringázás közben megpihenve strandolással is tölthetitek az időt. Sarudon, az Aquaglide Vízijátszótér csúszdáin, trambulinjain, mászókáin próbára tehetitek az ügyességeteket, de remek strandok várnak többek közt Abádszalókon, Tiszafüreden és Poroszlón is. 

Minden kéznél van

A Tisza-tó környékének kerékpáros központja a tiszafüredi Kerékpáros Centrum. Érdemes itt kezdeni a kerékpártúrát – már csak azért is, mert itt kerékpárt is kölcsönözhettek, ha nem hoztátok el a saját bicikliteket. A tó körül 8 kiszolgálópont üzemel bárhol bérelhetők és leadhatók a kerékpárok. De van itt szerviz, parkoló, zuhanyzó, pihenősziget és büfé is, sőt, szervezett túrákra is itt lehet jelentkezni. Ha pedig szeretitek a finom halételeket, feltétlenül üljetek be egy helyi étterembe. 

Tisza-tavi Kerékpáros centrum, Tiszafüred

MAGYARORSZÁG CSODÁI - TISZA-TÓMagyarország csodái címmel minisorozatot indítottunk, amely keretein belül alkalmanként kb. egy-egy percben mutatjuk be hazánk egy-egy kincsét, hogy kedvet csináljunk e szépséges helyszínek meglátogatásához. Fogadjátok szeretettel a második részt, melyben a Tisza-tó környékére barangolunk!
Magyarország Csodái - Tisza-tó
Csodás Magyarország: Debrecen
Csodás Magyarország - Országos Kéktúra
Budapest, örökségünk formálta

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!