Vadvízi kirándulás a Tisza-tavon

Hajókázás a Tisza-tavonTisza-tóDebrecen és környéke turisztikai térség

A Hortobágytól és Debrecentől is csupán kőhajításnyira lévő, „vadvízországnak” is becézett Tisza-tó és környéke izgalmas vízitúráin kívül egyedi madárkolóniájával is elkápráztat benneteket!

A Tisza-tavi Madárrezervátumban akár a védett kócsagot és gémet is szemügyre vehetitek, de elvihetitek a családot Poroszlóra, az egész évben nyitva tartó Tisza-tavi Ökocentrumba is, ahol egymillió literes akváriumrendszer alatt sétálhattok. A 7 hektáros vízi játszóteres szabadidőparkban is eltölthettek néhány önfeledt órát, vagy akár egy vidrapárt is etethettek. Ha elég bátrak vagytok hozzá, egy GPS-es csónaktúra keretében önállóan, vezető nélkül is felfedezhetitek hazánk második legnagyobb tavát, sőt, a helyi Kerékpáros Centrumnak köszönhetően két keréken körbe is tekerhetitek! 

 

Nem véletlenül rajonganak a horgászok a természetvédelmi szempontból négy területi egységből álló Tisza-tóért: a vadregényes vidék Magyarországon egyedülálló fogási lehetőséget kínál, horgászengedély pedig akár egy napra is kiváltható. A pecások egyik legkedveltebb időszaka itt az őszi csukaszezon. 

A Kiskörei-víztározóból született „vadvízország”

Mindenki kíváncsi arra, hogyan alakult ki ez a csodálatos természetvédelmi terület! Nos, ez Széchenyi István nevéhez köthető, akinek kezdeményezésére a XIX. század második felében megkezdték a Tisza szabályozását. 1973-ban megépült a Kiskörei vízlépcső, melynek segítségével az 1990-es évekre feltöltődött a Kiskörei-víztározó – vagyis maga a Tisza-tó. 

MAGYARORSZÁG CSODÁI - TISZA-TÓMagyarország csodái címmel minisorozatot indítottunk, amely keretein belül alkalmanként kb. egy-egy percben mutatjuk be hazánk egy-egy kincsét, hogy kedvet csináljunk e szépséges helyszínek meglátogatásához. Fogadjátok szeretettel a második részt, melyben a Tisza-tó környékére barangolunk!
Magyarország Csodái - Tisza-tó
Csodás Magyarország: Debrecen
Csodás Magyarország - Országos Kéktúra
Budapest, örökségünk formálta

Járd be velünk az országot!