Mátra–Bükk szenioroknak – 5 nap

Mátra–BükkMátraMátra–Bükk turisztikai térség
Hány napos?
5 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
Vonat
Címkék:
Gyógyfürdők és gyógyhelyek
Kultúra és műemlékek
Vallási helyek
Természeti értékek
Természetjárás
Mátra-Bükk turisztikai térség
Aktív szeniorok

1. nap

Egri vár

A vár, amit már mindenki látott – vagy legalább olvasott róla, de akárhányszor visszamész, mindig tud új élményt adni. A várfalról tökéletes a város körpanorámája, kötelező fotótéma. A várhoz vezető kis utcák is a középkor hangulatát idézik. 

Egri Bazilika

A város egyik legjellegzetesebb épülete, uralja a centrum látképét. Monumentális, látványos, nem lehet elmenni mellette. Tégy egy fél fordulatot a lépcsőjén, és máris a líceum hasonlóan patinás bejáratával nézel farkasszemet! 

Érseki Palota és Látogatóközpont

„Eger városa, papok városa” – így szól az ismert nóta, és ez igaz a mai napig. A barokk város érseki központ, ahol a kiállítás a püspökök, érsekek életébe kalauzol. Vedd szemügyre a Madaras terem falának díszítését, mely harminc réteg festék és vakolat alól bukkant elő! Megér egy misét. 

2. nap

Egri városnézés kisvonattal

Dotikával, a 36 fős, nyitott kisvonattal Eger belvárosából, az Érsekkert sarkától kényelmesen kidöcöghetsz a Szépasszony-völgybe, ha nem szeretnél sétálni vagy autózni. Gyalog sincs nagyon messze, de így menet közben alkalmad nyílik kellemesen nézelődni. 

Szépasszonyvölgy

Jólesne egy kiadós egri városnézés után valami könnyed dolog? A Szépasszony-völgy pincéi, csárdája, zöld környezete, dűlőinek látványa ideális hangulatot biztosít az ellazuláshoz és a finom falatokhoz, kortyokhoz. 

3. nap

Mátravasút

Gyöngyös és Mátrafüred között utazhatsz rajta – ha szerencséd van, a Gyöngyi nevű nosztalgia-gőzmozdony jön érted. 

Kékestető és a tévétorony

1014 méteres magasság, plusz egy 196 méteres kilátótorony. Magyarország legmagasabb pontja. Télen sípályák, tavasztól őszig hegyi levegő és a csodás tájak látványa. Mit lehet ehhez még hozzátenni? Menj, és nézd meg magad! 

4. nap

Diósgyőri vár

Miskolc központjától 8 kilométerre, a Bükk ölelésében magasodik az egyik legszebb lovagvárunk. Kiállítások, lovagi tornák, jelmezes tárlatvezetés, foglalkozások, fegyverbemutató, történelmi hitelesség és hangulat jellemzi. Ha kéred, érkezésedkor ágyúlövés köszönt. 

Miskolctapolca Barlangfürdő

Európában is egyedülálló, különleges élményfürdő, ahol a természet alkotta környezetben élvezheted a termálvíz kellemes áramlását. Egyedi élmény lesz hallgatni, ahogy a mészkősziklák természetes módon felerősítik a víz csobogását. Élvezd a pillanatot! 

5. nap

Hámori-tó

Romantikus csónakázás festői környezetben. Vagy csak egyszerűen gyönyörködj a természet összhangjában! 

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Magyarország egyik legszebb pályájú kisvasútja. Völgyhidakon, alagutakon, meredek hegyi utakon közlekedik. Diósgyőrből indul, a lillafüredi Palotaszállót érintve a Garadna-patak völgyébe érkezik. 

Szent István- és Anna-barlang

A Bükki Nemzeti Park egyik legismertebb látványossága ez a cseppkőbarlang. Ha már itt jársz, nézd meg az Európában is ritkaságnak számító Anna-barlangot is! 

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!