Babszemek a szőlő között
„Poncichterek” – így hívták annak idején hazánk egyik leghíresebb borvidékének szőlősgazdáit, akik nevüket a német „Bohnenzüchter” , azaz babtermesztő szóról kapták, ugyanis a földek tulajdonosai itt babot is vetettek a szőlőtőkéik közé. Egyrészt azért, mert ezzel jót tettek a szőlőnek, másrészt pedig azért, mert babbal kívánták a gazdák pótolni bevételkiesésüket, például fagykár esetén. A sok-sok hagyománnyal büszkélkedő történelmi borvidéken kóstolhattok többek között híres kékfrankost, sauvignon blanc-t, de ne csodálkozzatok, ha a házak oldalán vörös vagy fehér szalaggal átkötött fenyőgallycsomókat láttok! Ez segít eligazodni azt illetően, hogy az adott helyen vörös- vagy fehérbort tudtok vásárolni. Ha már hagyományok! A híres borostyánút által is érintett városban járva a borkorcsolyák terén is számíthattok egy kis csavarra: a helyiek ugyanis ízletes nedűik mellé babpogácsát, fertői halászlevet, szilvás bablevest és roston sült kacsamájat kínálnak.