A bécsi kávétól a Specialty Coffee-ig

A magyar kávékultúrára három legendásan kávészerető nép forró italai voltak hatással: a törököké, akik elsőként ismertették meg Európának ezzel a részével a kávét, az olaszoké, ahonnan az erős eszpresszót importáltuk, és az osztrákoké, ahonnan a bécsi kávéházak hangulata és kínálata érkezett. 

Mindez egyáltalán nem csoda, hiszen a török hódoltság, majd az osztrák uralom évszázadai mindhárom néppel és kávékultúrával közvetlen kapcsolatba hozták Magyarországot. És hogy valóban körbe érjen a történet: az olasz eszpresszó, és a kávé aromáját megőrző vákuumcsomagolás feltalálását egy Triesztben élő magyar kávékereskedő, Illy Ferenc (Francesco Illy) nevéhez köti a történelem, így került rövid úton Itáliából Magyarországra ez az erős, aromás, forró ital.

A társasági élet színtere: a kávéház

Az első magyar kávéházat 1714-ben nyitotta meg egy „Kávéfőző” Balázs névre hallgató rác kereskedő. Nem sokkal később pedig az egész országban gombamód kezdtek szaporodni a kávéházak, amelyek a következő 200 évben a társasági élet első számú színterévé léptek elő – immár a bécsi kávéház-divatot követve. Persze a művészvilág legismertebb alakjait is vonzották, a New York, a Centrál kávéház vagy a Hadik asztalainál olyan jelentős írók és költők ücsörögtek, mint Kosztolányi Dezső, Molnár Ferenc, Gárdonyi Géza, Karinthy Frigyes vagy Móricz Zsigmond. 

Az espresso a favorit

Sok nyugat-európai országgal ellentétben, amelyekben a hosszú kávé a favorit, Magyarország kedvence még mindig az olasz típusú, erős espresso, illetve a habosított tejjel készülő kávéitalok (cappuccino, latte macchiato). Az olasz espressokészítés nem főzi az őrleményt, hanem a nyomás segítségével kisajtolja a kávéból az aromaanyagokat, ráadásul a kávégép gyorsan, és mindig megbízható minőségben állítja elő az italt.


A magyar kávéházak máig őrzik e hármas hagyományt, és az erősebb robusta, mind pedig a lágyabb arabica kávéfajták keverése, vagy épp kizárólagos használata mellett számtalan élénkítő különlegességet kínálnak. A bécsi kávéházak hagyományait felelevenítve pedig cukrászati remekek is járnak az erős kávé mellé. Az utóbbi évtizedekben a legismertebb nemzetközi kávézóláncok üzletei is népszerűek lettek, különösen a fiatalok körében. 

Színre lép a specialty coffee

Az utóbbi években még egy kávézási irányzat hódított teret a koffeinre mindig is fogékony magyarok körében. A kézzel válogatott, különleges minőségű és gondos pörkölésű specialty kávékra a gyümölcsös, savanykás és édeskés ízjegyek egyedülálló harmóniája jellemző. Az egyedi minőségű italok szakértő kóstolásra csábító íze a Budapesten és vidéken is egyre jobban elterjedő specialty kávézókban családias vendéglátással párosul. Aki egy ilyen kávézóban kezdi a napot, az garantáltan feltöltődve távozik! 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!