Gasztrokalandok Szegeden

HalászléSzegedSzeged és térsége turisztikai térség

Halászlé, paprika vagy szalámi. Ha a dél-alföldi település gasztronómiai különlegességeire gondolunk, a fentiek biztosan eszünkbe jutnak. De mit tartogat még a város?

Gondolnátok, hogy Szegeden a kávézók története egészen 1739-ig nyúlik vissza? Ekkor, a török megszállás hatására létesült az első kávéház. A gazdag múlt nyomait a település még ma is őrzi. Ha a belvárosban barangoltok, akkor térjetek be a több évtizedes múlttal rendelkező cukrászdák egyikébe, ahol a századelős hangulaton túl természetesen igazi kulináris különlegességekben lesz részetek.

Hungarikumok a tányéron

A tradicionális magyar konyha egyik legfontosabb eleme, az őrölt fűszerpaprika, ami helyet kapott a hungarikumok sorában. A fűszert azonban eleinte csak a bors helyettesítésére használták, mert az túl drága volt a nagy-alföldi embereknek. A paprikával ízesített pörkölt és más paprikás finomságok innen indultak hódító útjukra, majd az 1860-as évek végére váltak nemzeti ételekké. Ha már a hungarikumoknál járunk, mindenképpen érdemes szót ejteni a szalámiról, amivel kapcsolatban nem túlzás azt állítani, hogy világszerte közkedvelt finomság. A Magyarországon járó turisták többsége nem távozik egy-egy rúd prémium minőségű téliszalámi nélkül!

Halászcsárdák és betyárhangulat

Ha valamit, hát egy jó tál halászlevet nem lehet kihagyni, ha az ember Szegeden jár. A környék telis-tele van jó hírű csárdákkal, ahol kedvünkre választhatunk a különféle hallevesek közül. Van, aki a pontyot, más a harcsát szereti, ki belsőséggel, ki anélkül – de egy biztos: egy jó adag szegedi csípős paprika is dukál hozzá!

Járd be velünk az országot!