Milyen bort párosítsak pörkölthöz?

A paprikás és a pörkölt stílusában elkészített ételeknek sokféle változata terjedt el a hazai konyhákban. A gombapaprikást sokan ismerik, néhányan a csirkéből csak paprikást csinálnak, és marhából, borjúból csak pörköltet. Mások pont fordítva. A változatosság adott, mégis milyen borokkal kombináljuk őket?

Az alapok

A pörköltek, paprikások világát a fűszerpaprika jelenléte határozza meg. Az ételkészítési stílusból fakad, hogy itt egyetlen fűszer nagyarányú felhasználása felülírja a fő alapanyagot. Hiába ajánlunk a csirkéhez általában fehérbort, egy csirkepörkölthöz már inkább a vörösek közül válasszunk. A paprikás tejfölkomponense kismértékben megint csavar egyet a történeten, jelenlétében már inkább a könnyedebb testű, kevésbé tanninos vörösborok javasoltak.

A könnyebb verziók

A gombapörkölt és a gombapaprikás régóta széles körben kedvelt fogás. Ha az alapanyagául szolgáló gombabázist a csiperke mellett erdei gombákkal is kiegészítjük, még ízletesebb, karakteresebb fogást kaphatunk. Manapság azonban sok más húsmentes alapanyagból is gyakran készül pörkölt, ez lehet karfiol, lencse, csicseriborsó vagy akár szója is.

Mindezen alapanyagokban közös, hogy a zsírtartalmuk alacsonyabb, így összességében könnyedebb fogások, mint sok más hagyományos húsos verzió. Ebben a tekintetben nem állnak messze a csirkétől, így hasonló stílusú borokat ajánlhatunk hozzájuk. Elsősorban könnyebb, alacsonyabb alkohol- és tannintartalmú vörösborok jöhetnek szóba: villányi portugieserek, szekszárdi kadarkák, etyeki pinot noirok.

Variációk sertésre, marhára és vadhúsra

Ha sertés- vagy marhahús kerül a tányérra, és mindezt paprikásként, azaz bő, tejfölös szószban szolgáljuk fel, jól működhetnek a korábban felsorolt könnyebb vörösek, de akár a közepes testű kategória felé is elmozdulhatunk, mint egy soproni kékfrankos vagy egy classicus egri bikavér.

Ha pedig marha- vagy sertéspörkölt kerül a tányérunkra, már bonthatunk egy merlot-t, cabernet franc-t vagy sauvignont, illetve ezen fajtákra épülő házasításokat, főként akkor, ha a borból a főzés közben is hasznosítunk. És itt nemcsak a szakácsnak járó pohár borra gondolunk, hanem arra is, ami a fazékba kerül.

Ha vadhúshoz szeretnénk bort párosítani, mindenképp javasolt testesebb és esetleg gyümölcsösebb italt választani. A hazai borrepertoárból leginkább egy ízletes cabernet sauvignon emelheti ki a vad különleges ízét. Választhatunk villányi, szekszárdi vagy egri pincészetből.

Járd be velünk az országot!