Kulináris különlegességek

Csabai kolbászfesztiválBékéscsabaGyula és térsége turisztikai térség

A Körösök völgye a magyar gasztroturizmus egyik fellegvára. Ráadásul a gyulai és a csabai kolbász, illetve a békési pálinka híre az országhatáron túlra is eljutott.

Mindkettő hungarikum és eredetvédett termék, mégsem ajánlatos összekeverni a csabai és a gyulai kolbászt. Habár mindkettő paprikás és Európa-szerte ismert, a csabai köménnyel készül, a gyulai borssal, a hírüket pedig a minden év október végén, Békéscsabán megrendezett kolbászfesztivál viszi még messzebbre. Mivel a kolbász a két város specialitása, ezért természetesen Gyulán és Békéscsabán is találtok kolbászmúzeumot, ahol megismerhetitek a kolbászkészítés fortélyait. A környék a kolbászokon kívül a békési szilvapálinkáról is ismert, ami kizárólag a környéken termett gyümölcsből készül, és számos világversenyen szerepelt már eredményesen. A Gyulai Pálinka Manufaktúrában lehetőségetek nyílik megkóstolni a leghíresebb párlatokat, és természetesen a történetüket is meghallgathatjátok. Ne hagyjátok ki a minden évben megrendezésre kerülő Gyulai Pálinkafesztivált se!

Rákóczi túrós, lángos és történelmi kávézó

Ha édes kulináris élvezetekről van szó, Gyula viszi el a pálmát hagyományos, kézműves süteményeivel és bonbonjaival. A Százéves Cukrászda az ország egyik legrégebbi cukrászdája, 1840 óta üzemel. A biedermeier bútorzat csak ráadás, hiszen itt minden a sütemények körül forog! Kóstoljátok meg például a Rákóczi túróst egy csésze kávé kíséretében! Különlegességek tekintetében Békéscsaba sem marad el: itt találjátok ugyanis az ország díjnyertes lángosát, amit Szpisják György neve fémjelez. De ha valami tartalmasabbra vágytok, akkor ne hagyjátok ki a környék nevezetes szlovák eredetű ételeit: a cigánkát, a brindzát vagy a haluskát se.

Járd be velünk az országot!