Mindkettő hungarikum és eredetvédett termék, mégsem ajánlatos összekeverni a csabai és a gyulai kolbászt. Habár mindkettő paprikás és Európa-szerte ismert, a csabai köménnyel készül, a gyulai borssal, a hírüket pedig a minden év október végén, Békéscsabán megrendezett kolbászfesztivál viszi még messzebbre. Mivel a kolbász a két város specialitása, ezért természetesen Gyulán és Békéscsabán is találtok kolbászmúzeumot, ahol megismerhetitek a kolbászkészítés fortélyait. A környék a kolbászokon kívül a békési szilvapálinkáról is ismert, ami kizárólag a környéken termett gyümölcsből készül, és számos világversenyen szerepelt már eredményesen. A Gyulai Pálinka Manufaktúrában lehetőségetek nyílik megkóstolni a leghíresebb párlatokat, és természetesen a történetüket is meghallgathatjátok. Ne hagyjátok ki a minden évben megrendezésre kerülő Gyulai Pálinkafesztivált se!