Gyógyulás és pihenés a legjobb gyógyfürdőkben

Harkányi GyógyfürdőHarkányPécs - Villány turisztikai térség

Magyarország egyedülálló gyógyvízkincse és gyógyfürdői nem véletlenül vonzzák minden évben a gyógyulni vágyók tömegeit. Az ásványi anyagokban gazdag gyógy- és termálvizek a mozgásszervi, nőgyógyászati és keringési betegségek egész sorának tüneteit képesek enyhíteni. De vajon hol a legjobb pihenés közben gyógyulni?

A gyógyvizek hatása az összetételüktől függ, de szerencsére Magyarországon olyan széleskörű a gyógyvíz-választék, hogy szinte bármilyen, fürdőben gyógyítható bajra megtaláljuk a megfelelőt. Persze mielőtt kiválasztanánk, mindenképpen érdemes konzultálni az orvosunkkal – már csak azért is, mert a fürdőkúráknak lehetnek ellenjavallatai is. Bemutatjuk a gyógyulni vágyók körében legnépszerűbb fürdőket. 

Hévíz: a klasszikus fürdőkúra otthona

Ha az igazán tradicionális magyar gyógyfürdőkre gondolunk, elsőként mindenkinek a Hévízi-tó természetes környezete jut eszébe. Nem véletlenül, hiszen a klasszikus hévízi gyógykúra, amelynek a gyógyfürdőzés, a gyógyiszapos pakolás és a súlyfürdő is része, ma már hungarikumnak számít. A súlyfürdőt, amelynek során a gerincoszlopot a meleg vízben fájdalommentesen megnyújtják, és a csigolyákat kissé eltávolítják egymástól, itt alkalmazták először Dr. Moll Károly, a súlyfürdő atyjának is tekintett orvos javaslatára 1953-ban. A hagyományos gyógykúrát gyógymasszázsok, elektroterápiás és hidroterápiás kezelések egészíthetik ki. A hévízi gyógyvíz kiváló hatású a reumatikus mozgásszervi betegségekre, a csontritkulásra, a kopásos gerinc- és ízületi betegségekre, sérülések és műtétek utáni utókezelésre, valamint krónikus nőgyógyászati betegségek enyhítésére is.  

Bük: a csontritkulásban szenvedők paradicsoma

A 4 kútból a felszínre törő Büki gyógyvizet valósággal csodatévőként tartják számon azok, akik meszesedéssel, porckopással, lumbágóval, ízületi gyulladásokkal, valamint krónikus nőgyógyászati betegségekkel érkeznek. Az alkáli-hidrogénkarbonátos, magas kalcium-, magnézium- és fluortartalmú gyógyvíz nemzetközi összehasonlításban is rendkívül magas ásványianyag-tartalommal rendelkezik. Gyulladáscsökkentő hatású, a csont anyagcseréjét támogatja, jó hatással van az izomműködésre és javítja a keringést. A gyógyvíz krónikus gyomorhurut, fekélybetegség és emésztési zavarok esetén ivókúra formájában is alkalmazható. 

 

A Büki Gyógyfürdő egyik specialitása a csontritkulás megelőzése és kezelése hagyományos gyógyászati és kényeztető spa-kezelésekkel, valamint fájdalommentes csontsűrűség-méréssel. A hagyományos masszázsokat, testkezeléseket olyan modern wellness-kezelések egészítik ki, amilyen például az alpesi széna-gőzfülke vagy a wellness vízágy.  

Harkány: gyógyulás a napsütésben

A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő nem csak a gyógyvíz regeneráló hatása miatt vonzza a pihenni vágyókat. A gyógyfürdő mikroklímája, természeti adottságai és a régió évi 2100-2200 napsütéses órája valódi nyaralássá varázsolja a fürdőkúrát. Az Európában egyedülálló gyógyító víz 50-70 méteres mélységből, átlagosan 62 °C hőmérséklettel tör a felszínre. Gyógyászati szempontból legjelentősebb ásványi anyaga a karbonil-szulfid, amely a gyógyvíz jellegzetes illatát adja. A harkányi kúrák eredményesek lehetnek a mozgásszervi, ízületi betegségek esetén, de jól hatnak a csontritkulásra, a krónikus nőgyógyászati gyulladásokra és a nyirokkeringés zavaraira is. A hely specialitása a pikkelysömör tüneteinek enyhítése, amely Harkányon kívül a világon csak két másik helyen gyógyítható hasonló eredményességgel.

Hajdúszoboszló: az egész család szeretni fogja 

A hajdúszoboszlói gyógyvíz 1925-ben tört a felszínre egy mélyfúrásnál 1100 méter mélységből. A jódos-brómos-konyhasós-hidrogén-karbonátos gyógyvíz számos nyomelemet tartalmaz, és a reumatikus betegségek mellett a kopásos elváltozások esetén is hatásos. Érdemes felkeresni műtétek utáni utókezelésre, valamint krónikus nőgyógyászati gyulladások, fiatalabb korban pedig a teherbe esés nehézségeinek enyhítése céljából is, mivel a víz a bitumenhez kötődő ösztrogént is tartalmaz. Legismertebb fürdőkezelései az iszappakolás, a súlyfürdő, valamint a tangentoros víz alatti masszázs, illetve a gyógymasszázs. A hajdúszoboszlói Hungarospa hatalmas fürdőkomplexum, fedett és nyitott élményfürdője és aquaparkja azonban nemcsak a gyógyulni vágyók, hanem a család minden tagjának élvezetes programjáról és pihenéséről gondoskodik. Így a fürdőkezelésből valódi családi üdülés is lehet!

Mezőkövesd: kénes illat, egyedi hatás

Mezőkövesden tör a felszínre a legmagasabb kéntartalmú gyógyvíz az országban – ez persze a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő vizének egyedi illatán is érződik, ám a víz hatása legalább olyan egyedülálló, mint az illata. A szerteágazó gyógyhatással rendelkező gyógyvíz a reumás betegségek, az ízületi kopások kezelése mellett alkalmas a sérülések és műtétek utáni rehabilitációra, nőgyógyászati problémák és bőrbetegségek, valamint egyes idegrendszeri zavarok enyhítésére is. A több mint húsz fedett és szabadtéri medencével rendelkező, négy egységből álló gyógy- és élményfürdő gyógyászati részlegében elérhető az iszappakolás, a súlyfürdő, a szénsavas fürdő, a súlyfürdő, a masszázs és a gyógytorna, emellett pedig számos pihentető wellness-kezelés. 

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő, Mezőkövesd

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!