Könnyed barangolások Budapesten és környékén

VácrátótBudapest környéke turisztikai térség

A természet, a városok, a táj minden évszakban egészen más, sokszor még a nyárinál is színesebb arcát mutatja. Egy-egy hidegebb, sőt akár csípősen hűvös, ám napfényes napon még tavasszal és ősszel is kisebb sétákat tehettek városban vagy erdőben egyaránt. 

Nézzetek ki a Sashegyre!

A városnézést a természetjárással a legtermészetesebb módon köti össze egy laza Sashegy-séta. Amennyiben kezdőpontnak a Széchenyi-hegyet választjuk, akkor a túra alatt végig szemünk előtt marad a város panorámája. A Fogaskerekű végállomásától pár száz méter a Gyermekvasút végállomása, ahonnan a turistaút elindul. A 482 méter magas Széchenyi-hegynek van egy nagyon szép kőkilátója, bár ez nem a csúcson található, hanem alatta. Az ösvény a tévétorony kerítése mellett kanyarog el, kívülről jól meg lehet nézni a 192 méter magas adótornyot.

 

A hegyhátról levezető turistaút hajtűkanyarjai után az ösvény mellett rejtőzik a Budai-hegység egyetlen jó állapotú víznyelő barlangja, a Farkasvölgyi víznyelő. A 6 méter mély üreget ajánlott fokozott óvatossággal megközelíteni, mert aki beleesik, egyedül biztosan nem tud kimászni. A völgy a nevét egyébként nem a fenevadról, hanem az itt tenyésző farkasalmákról kapta. Innentől viszont szintben lehet haladni egészen az Ördög-oromig. A többszáz méteren át húzódó gerinc legmagasabb pontja a 317 méter magas Ördögszószék, amely azért is tűnik meredeknek, mert egy elhagyott köszörűkő-bánya fölött áll. Az Ördög-orom csupasz sziklakibúvásokkal ékesített dolomittömbjéről jól látható a Sas-hegy és a távolabbi Gellért-hegy. Az orom végéből erős lejtőn csorgunk le a Márton Áron téren át a Farkasréti temető bejáratához. Innen már csak egy rövid séta a Sas-hegyi Látogatóközpont Tájék utca végében található kapuja.

 

A Központhoz tartozó kopár kert egyúttal természetvédelmi terület, aminek ösvényein csak vezetett túra keretében lehet körbejárni a hegyet, cserébe viszont némi ismertetést is kapunk. A kiváló stratégiai pontokkal rendelkező Sas-hegyen egy, még a világháborúban kialakított bunkerbe költözött be az MTA egyik szeizmológiai állomása. Ha Japánban földrengés van, itt hét perc múlva érzékelik a lökéshullámokat. A hegyről pedig majdnem nyílegyenesen a Hegyalja úton a BAH-csomópontig tudunk lesétálni. A budai Sas-út egy felüdülés, 3 órányi kényelmes, levezető gyaloglás, zömében lefelé a nagyjából 9 kilométer hosszú terepen. 

Kilátás a Sashegyről

Nemzeti Botanikus Kert – Vácrátót

A növények különösen lebilincselő látványt nyújtanak ősszel. Ezért bármelyik arborétum meglátogatása jó ötlet. Ilyen a vácrátóti is, de hasonló élményben lehet részünk a Szegedi Füvészkertben, a martonvásári Kastélyparkban, vagy akár a cinkotai Naplás-tó tanösvényen is. A vácrátóti arborétum hazánk legnagyobb tudományos élőnövény gyűjteménye, amely nemcsak természetvédelmi terület, hanem egy több mint 200 éves műemlékkert is. Az eddig észlelt fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, és 73 féle puhatestű állatfaj talált itt otthonra. Az ösvényeken való önálló sétákon, a növényház látogatáson, vagy épp a hónap aktuális növényeit felvonultató tematikus túrákon túl a helyi botanikusok által vezetett teljeskörű bejárás is igényelhető. Ez utóbbit előre egyeztetni kell és külön költséggel jár, viszont megéri! 

Vácrátót

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!