Szerelmes séták, romantikus kirándulások

Bory-várSzékesfehérvárBudapest környéke turisztikai térség

Olyan randihelyet kerestek, amely minden lépésnél a romantika hangulatát árasztja magából? Kirándulnál egyet a kedveseddel, de olyan célpontot választanál, ahol akár a nagy kérdést is felteheted neki? Íme, a legjobb magyar úti célok.

Székesfehérvár, Bory-vár

Bory Jenő, a vár tervezője és tulajdonosa nem is annyira várnak, mint inkább élő, lakható szobornak tekintette művét, amelynek egyik eszmei központja a Hitvesi szeretet kápolnája. Az építész 1912-ben vette meg a várnak otthont adó telket, és innentől 1959-ben bekövetkezett haláláig folyamatosan csinosítgatta várát, amely közben a világháborús pusztítást is átélte. A lakótorony Bory Jenő családját, feleségét és három gyermekét szimbolizálja, de van itt százoszlopos udvar a magyar történelem nagyjainak szobraival, rózsakert, és a magyar művészet kincseit őrző képtár is. Órákon keresztül is andaloghattok a romantikus miliőjű, minden lépésnél más meglepetéssel váró kastélyban. 

Fonyód, Kripta-villa

Fonyód egyik nevezetessége egy tragikus szerelmi történetnek állít emléket. Abrudbányai-Rédiger Ödön állíttatta az emlékvillát egykori szerelmének, Magdusnak, aki nem sokkal az esküvőjük előtt hunyt el. Ödön nem tudta feledni szerelmét, így 1941-ben, már családos emberként felépíttette ezt a mediterrán stílusú épületet, és elhelyezett benne egy márványból kifaragott nászágyat, benne Magdus és a saját szobrával. Ide szerette volna hozatni Magdus hamvait is, ám ezt a tervét a világháború meghiúsította.

Gödöllő, Grassalkovich-kastély

Gödöllőt nem véletlenül nevezik az esküvők és a nászéjszakák városának. A Budapesttől 30 kilométerre fekvő település legismertebb és legromantikusabb műemléke a Grassalkovich-kastély, amely az ország legnagyobb barokk kastélya, és amely I. Ferenc József feleségének, Sisinek is kedvenc nyaralóhelye volt. Keressétek fel a múzeum érdekes kiállításait, kóstoljátok meg a kávézóban tradicionális süteményeket, majd sétáljatok egyet az árnyas parkban, amely télen-nyáron meghitt hangulatú. Nem véletlen egyébként, hogy Gödöllő a helyszíne minden évben az egyik legnagyobb esküvő-kiállításnak. Ha az egybekelést fontolgatjátok, akkor ezt se hagyjátok ki! 

Vácrátót, Nemzeti Botanikus Kert

A természet kedvelőinek legszebb romantikus sétaútvonalait ebben a nemzetközi hírű botanikus kertben találjátok. De nemcsak a virágok és fák ölelésében vezető romantikus sétaútvonalak csábítanak ide, hanem az üvegházban és a sziklakertben megcsodálható egzotikus növényfajok is. A Biblia növényeit egyedülálló kert-kompozíció mutatja be. Ha több órás sétát terveztek, csomagoljatok be egy piknik-kosarat is, hiszen a park szabadtéri étkező részében akár egy romantikus piknikre is vállalkozhattok.  

Lillafüred

A csodás táj már önmagában is a szerelmesek célpontjává teszi ezt a települést, nem csoda, a környék bővelkedik romantikus randevú-helyszínekben. A lezúduló vízesés, amely télen jégzuhataggá változik, a Szinva és a Garadna patakok összefolyásánál keletkezett mély tó, ahol csónakba ülhettek, a barlangok és a libegő mind lehetőséget adnak arra, hogy eltöltsetek egy-két meghitt órát a kedveseddel. A libegő felső állomásánál akár egy romantikus piknikre is letáborozhattok, de Lillafüreden a pisztrángot, a környék éttermeinek nevezetességét is megkóstolhatjátok.  

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!