Kempingezés felsőfokon: a legszebb glampingek és lombházak Magyarországon

A sátorozásról, kempingezésről szinte mindenkinek szép emlékei vannak. A klasszikus sátras vagy lakókocsis nyaralást azonban akár luxus-szintre is emelhetjük! 

Alig van olyan ember, aki még sosem próbálta ki, milyen szabadsággal ajándékoz meg a szabad ég alatti sátorozás, a nomád életstílus. A közös konyhán vagy a gázfőzőn kávét készíteni, mezítláb sétálni a sátortól a vízpartig, hálózsákban aludni – ezeket az apróságokat általában a legszebb nyári élmények között soroljuk fel, és sokáig megőrizzük. Aki pedig többre vágyik a hagyományos sátorozásnál, kipróbálhatja a luxus-kategóriába emelt kempingezés, a glamping élményeit. 

De mi az a glamping?

Ez a szó először az Egyesült Királyságban bukkant fel 2005 táján, és 10 év kellett ahhoz, hogy 2016-ban a szótárba is bekerüljön. A „glamorous” és a „camping” szavak összevonásával keletkezett, vagyis a jelentése fényűző sátorozás, amely egyesíti a természet közelségét és a kényelmet, sőt a luxust. Minden kényelemmel felszerelt szálláshelyeken nyaralhatunk, amely mégsem hasonlít a luxusszállodák üveg-beton építményeire. Így nemcsak azoknak lesz újra különleges élmény a kempingezés, akik egyébként is kedvelik a műfajt, azok is kipróbálhatják a természetközeli nyaralást, akik eddig a kényelem okán ódzkodtak tőle. 

Őseink nyomában, modern kényelemben

Az ősmagyar jurtasátrakat a 21. században a glampingezők fedezték fel újra, és egyesítették az ősi tudást a modern kényelmi szolgáltatásokkal. Dobogókőn például hagyományos jurtasátrakban szállhattok meg – úgy, ahogyan őseink éltek, egy légtérben az egész családdal. A sátrak kis, fatüzelésű kályhával téliesíthetők, így minden évszakban várják a vendégeket. Persze a vizesblokk adta higiéniáról sem kell lemondani, ezek külön épületben kaptak helyet.


A Szegedtől nem messze található tanyán álló hófehér jurták igazán futurisztikus, modern szálláshelyek. A jurta tetején levő nyílás már nem a tűzhely füstjének elvezetését szolgálja, mint az ősmagyar korban, hanem üvegboltozattá alakul, amelyen át a csillagos eget csodálhatjátok. A közeli wellnessben pedig termálmedence és masszázsok szolgálják a kikapcsolódást, míg az aktívabbak akár túralovaglásra is indulhatnak a környéken.


Még futurisztikusabb szálláshelyeket találtok Noszvajon, ahol a fák lombszintjén, a lombházak magasságában alakítottak ki teljesen átlátszó iglut, tökéletes kilátással az erdőre és a csillagokra. 

Aludjatok a lombok között!

A fák lombkoronájába épített szállás szó szerint elemel a földtől, és egy másfajta rálátást nyújt a világra. Tudjuk ezt már gyerekkorunktól, nem véletlenül irigyeljük azokat, akiknek a kertben saját lombházikójuk van. Ám felnőtt fejjel sem kell lemondanunk a magaslati élményről, a természet közvetlen közelségéről, a madárcsicsergésről. Az ország több pontján is megszállhatunk a fák koronájába épített lombházakban. Noszvajon nemcsak a magasba épített sátrat választhatjuk, hanem lombok közé épített luxuslakosztályokat is, amelyek a négycsillagos szállodák felszereltségével rendelkeznek. A kétszemélyes, gyerek nélkül érkezőknek ajánlott lakosztályokban a zavartalan csendet és pihenés tapasztalhatjátok meg.


Verőcén egy lombház viszont kifejezetten a környezettudatos vendégekre számít. Nagyrészt újrahasznosított, természetes anyagokból épült, kerékpár is jár hozzá, és a vendégektől is azt kérik, figyeljenek az ökológiai lábnyomukra. A kertben egy ötszemélyes, fatüzeléssel felmelegített dézsa vizében relaxálhattok, beszélgethettek. De a Pécs közelében fekvő Bodolybéren és Lovasberényben is aludhattok a fák ágai között. 

Glamping-sátor, barlanglakás, ekhós szekér

A bodolybéri ökokemping kínálatába tartoznak a hagyományos, teraszos glampingsátrak is, amelyekhez a reggelit a kemping saját kertjéban termelt biozöldségek szolgáltatják. Nem messze innen, a Mecsek-beli Mókus-völgyben viszont egy átalakított, régi Csepel teherautó szolgáltatja a szállást, míg Bükkösdön igazi ekhós szekérben tölthetitek az éjszakát. Aki a barlanglakások atmoszféráját szeretné kipróbálni, az Sirokon 300 éves, ám mai konyhával, fürdőszobával felszerelt, Mátrára néző kétágyas szálláshelyeken teheti meg. A Gyűrűk Ura rajongói pedig az ürömi hobbitházakban érezhetik magukat a regényben legalább egy éjszakára.  

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!