Adrenalinra vágysz? Ezeket az extrém sportokat próbáld ki!

Van, akinek nem elég a hagyományos sportágak kínálta izgalom és erőpróba. Az extrém sportolók az extra izgalmakkal járó lehetőségeket keresik, szerencsére Magyarország népszerű turistahelyszínein meg is találhatják. 

A határok feszegetése és a magas kockázat, ezek azok a tulajdonságok, amiket az extrém sportok szerelmesei mindig és mindenhol keresnek. Szerencsére számos olyan sportág létezik, amelyik folyamatosan gondoskodik a szinte függőséget okozó adrenalinról. De hol van lehetőségünk itthon kipróbálni az ilyen extra élményeket kínáló sportágakat? 

Wakeboard: sebesség a tó vizén

A modern kötélpályáknak köszönhetően a wakeboard alapjait szinte bárki elsajátíthatja. A fiatalok körében különösen népszerű sportág szerelmeseinek jó része azonban nem áll meg itt, hanem egészen az akrobatikus mutatványokig fejleszti a tudását. Magyarország egyre több természetes vizén épült wakeboard-pálya. Budapest közelében például az Omszki-tónál, Dunaharasztiban, Martonvásáron vagy Gyömrőn lehet kipróbálni ezt a vízi extrémsportot. A Balaton környékén Siófokon, Balatonfüreden és Vonyarcvashegyen van wakeboard-pálya, a Velencei-tónál pedig Velencén. De Kecskeméten, Pécsett, Győrben vagy Nyíregyházán is hódolhatnak szenvedélyüknek a wakeboard szerelmesei. 

Túrák a mászóösvényeken

Az olasz via ferrata kifejezés olyan helyi ösvényeket jelöl, amelyeket beszerelt, fix kábelek, létrák, hidak, lépcsőfokok segítségével lehet meghódítani, ezek nélkül ugyanis csak a képzett sziklamászók járhatnának erre. Bár a via ferrata túrákhoz nem kell sziklamászásban való jártasság, fizikai teljesítőképességet, gyakorlatot és felszerelést azért igényel ez a sport. Mivel az útvonalak sokszor magasan vezetnek, fontos, hogy a tériszonnyal és szédüléssel küzdők ne próbálják ki őket. Gyerekeknek is csak 12 éves kortól, és kizárólag tapasztalt felnőtt vezetésével ajánlott a mászás. A drótkötelekre felcsatlakozó biztosító felszerelések természetesen gondoskodnak a lehető legnagyobb biztonságról, a sportág szabályait azonban szigorúan be kell tartani. Magyarországon 4 helyen, Tatabányán, Cseszneken, a Cuha-völgyben és Sárospatakon, 15 különböző útvonalon lehet kipróbálni ezt az erőteljes, ám látványos sportágat. 

Cseszneki vár

Siklóernyőzés: a szabadság korlátlan érzése

A madarakhoz hasonlóan szabadon repülni – ki ne vágyott volna már erre legalább egyszer? A siklóernyőzés épp ezt a korlátlan szabadságélményt nyújtja, biztonságos keretek között. A légáramlatokra csatlakozva akár órákat is el lehet tölteni a levegőben, közben akár 2000 méteres magasságig, a felhőkig is felrepülve. A kezdők pár hónapos tanfolyamokon sajátíthatják el az alapokat, aki pedig már járatos a sportban, az az ország szinte minden részén gyakorolhat. Budapesten és környékén, Gödöllőn, Gyöngyösön, Egerben, Tokajban és Hajdúszoboszlón is van lehetőség siklóernyőzésre, de vannak erre alkalmas terepek Békéscsabán, Pécsett, Győrben és Sopronban is. 

Két keréken, extrémen

A hegyi kerékpárok bütykös, széles gumiját a természetes talaj jelentette megpróbáltatásokra találták ki. A terepbringások épp ezt szeretik a sportban: a gyorsaságot, a terepviszonyokkal, az akadályokkal, adott esetben az időjárással folytatott küzdelmet. Bár Magyarországon nem minden túraútvonalon engedélyezett a hegyikerékpározás, a sportág kedvelői kifejezetten nekik szánt pályákon is elmerülhetnek kedvenc időtöltésükben. Az eplényi Bringaréna mellett Veszprémben, Pécsett, Sopronban és a Budai-hegység több pontján is találhattok hegyikerékpár-útvonalakat

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!