Zenei élmények különleges helyszíneken

Mi lehetne jobb egy fantasztikus koncertélménynél? Egy olyan fantasztikus koncertélmény, amely nemcsak a fülre, a lélekre, az érzelmekre hat, hanem a szemre is. A különleges, egyedi adottságú koncerthelyszínek olyan kihagyhatatlan zenei események helyszínei lehetnek, amelyeket utána sokáig emlegettek majd.

A38: koncertterem az uszályon

A budapesti Petőfi-híd budai hídfőjénél, a Duna vizén állomásozó A38 hajóról sokan elsőre el sem hiszik, hogy a város egyik legnépszerűbb koncerthelyszínét látják. Persze a hajó eredeti funkciója nem ez volt: kőszállító uszálynak készült 1968-ban a kijevi Lenin Hajógyárban, és a Dunán látott el szállítási feladatokat. Amikor a balkáni háború idején a Duna alsó szakasza hajózhatatlanná vált, a Tripolje nevű hajó veszteglésre kényszerült, majd roncsnak minősítették. Újjáépítése 2002-ben kezdődött el, ezután vontatták a Petőfi-hídhoz.

 

Az Artemovszk-38 típusú (erről kapta az A38 nevet) hajó 2003. április 30-tól üzemel koncert- és rendezvényhelyszínként, vendéglátóhelyként és alkotóműhelyként. A hajó gyomrában a koncertterem mellett két belső bár és egy 170 fős étterem is működik, nyáron pedig a tetőterasz ad otthont kisebb klubkoncerteknek. 2010-ben egy csaknem ötven méter hosszú és 11 méter szélességű új, üveg-acél szerkezetű úszóművel bővült, amelyben egy főként kortárs képzőművészek munkáit befogadó kiállítótér és egy 100 fős koncertterem kapott helyet. A hajó orrterasza fölött 2015-ben készült el a 33 négyzetméteres, modern, televíziós panorámastúdió, a Petőfi TV esti élő műsorának stúdiója. A vendégek pedig akár a BKV menetrendszerű vízibuszaival is érkezhetnek, amelyek állandó megállóban kötnek ki a hajónál. A programok palettája rendkívül színes, a gyerekprogramoktól a rockkoncertekig, valamint az irodalmi előadásokig szinte minden szerepel rajta.  

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház: évezredes kőzetek között

A Világörökség listáján is szereplő, egykori kőfejtőben kialakított szabadtéri színház- és koncertteremben 1970 óta tartanak előadásokat. A különleges atmoszférájú, évezredes kőképződmények között helyet foglaló nézőtéren egyszerre körülbelül 750 néző élvezheti az előadást a fűtött, szabályozható hőmérsékletű üléseken. A nézőteret a mozgáskorlátozott nézők is akadálymentesen közelíthetik meg. Ám legyen bármilyen ősi is a környezet, a színpadtechnika maradéktalanul modern.

 

A hang- és fénytechnika mellett a színpad két oldalán LED-falak foglalnak helyet, ahol az előadásokhoz kapcsolódó feliratok, magyar fordítások futnak. A színpad előtti zenekari árokban egyszerre 60 zenész tud játszani. A színpad alatt pedig 1100 négyzetméteres kiszolgáló helyiségrendszer rejtőzik, amely főként az előadók öltözőinek ad helyet. A programban az operáktól a rockoperákig, valamint a komoly- és könnyűzenei koncertekig változatos események szerepelnek.  

Aggteleki Baradla-barlang: kristálytiszta hangzás a cseppkövek között

Szintén világörökségi helyszín az aggteleki Baradla-barlangrendszer, amely a szlovák Domica-barlangrendszerrel együtt Közép-Európában a legnagyobb ilyen barlangegyüttes. A mesebeli tájat idéző barlangok, kamrák cseppkövei között szervezett túrák résztvevői azonnal észrevehetik, hogy különleges helyen járnak. És ennek a rendkívüli helynek a része a különleges akusztika is. Ezt legjobban a barlang hatalmas koncerttermében tapasztalhatjátok meg, ahol a különleges hangzáshoz a modern fénytechnikának köszönhetően sejtelmes, bársonyos fények társulnak. A zenekínálat mind a komoly- mind a könnyűzene különféle műfajait felöleli, és hagyományosnak számít a minden év december 30-án megrendezett Óévbúcsúztató Operettgála is.  

Tokaji Fesztiválkatlan: bor és zene

Ugyancsak világörökségi helyszín és egy egykor volt bányakatlan szolgálja a zenerajongókat a tokaji borrégió szívében és névadó városában. A különleges hangulatról a Bodrog közelsége, a katlant övező sziklafal látványa, valamint természetesen a különleges minőségű tokaji borok gondoskodnak. A kültéri nagyszínház nézőterén egyszerre körülbelül 2500 néző foglalhat helyet: Ez a nézőtér egyébként a klasszikus görög színházak legyezőszerű, emelkedő nézőtér-formáját idézi. A színpad többek között forgószínpaddal és emelővel is felszerelt technikai háttere is fokozza a koncertélményt. A Katlant körülölelő épületcsoport pedig a kiszolgáló üzletek, például kávézó, borozó otthona. A komoly- és a könnyűzene rajongói minden műfajban találhatnak itt nekik való rendezvényt a szabadtéri fesztiválok szezonjában.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!