Magyarország, a zenei fesztiválok országa

VOLT FesztiválSopronSopron-Fertő turisztikai térség

Sokszor mondják, hogy Magyarország a zenei fesztiválok országa lett az utóbbi évtizedekben. Nem alaptalan a címke, hiszen szinte lehetetlen lenne felsorolni az összes helyi vagy országos jelentőségű, esetleg egyenesen nemzetköz hírű fesztivált, amelyeken minden műfaj rajongói megtalálják a saját kedvenceiket.

Legyen szó komolyzenéről, operáról, jazzról, népzenéről, elektronikus vagy rockzenéről, az igazi zenerajongóknak már az év elején tele a naptáruk nyárra. Ehhez pedig el sem kell hagyni az országot, hiszen olyan választékban találni itthon a nyár szinte minden hetében valamilyen zenei programot és fesztivált, hogy emellé szinte nem is fér más a „táncrendbe”. 

A könnyűzenei paletta

A Sziget fesztivált szinte mindenki ismeri Európában, sőt, világszerte. Az egykori Diáksziget az évtizedek alatt Európa egyik legnagyobb és leghíresebb fesztiváljává nőtte ki magát, ahová a világ minden részéről érkeznek napi és heti vendégek. Lassanként a soproni VOLT fesztivál is felsorakozik mellé, hatalmas műfaji gazdagságával minden nap más könnyűzenei irányzat rajongóit szólítja meg. Hasonlóan népszerű a székesfehérvári FEZEN is, ahol a rocktól és a heavy metaltól a popzenéig számos műfaj kedvelői törzsvendégnek számítanak. Az elektronikus zene rajongói sem unatkoznak, nekik a Balaton Sound lesz a törzshelyük. 

Komolyabb vizeken

A komolyzene-kedvelők sem maradnak fesztiválok nélkül. A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál minden évben jeles fellépőket és teltházat vonz. A kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, a Kaposfest már legalább olyan hírnévnek örvend a komolyzenei fesztiválok sorában, mint a Sziget a könnyűzenében. A rendezők bátran kísérleteznek a műfajokkal és az előadókkal, és nem titkolt céljuk, hogy a gyerekek körében is népszerűvé tegyék a komolyzenét. A sárvári Fúvószenei Várfesztiválnak a történelmi környezet ad izgalmas hátteret, míg a balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválon a gitárzene különböző műfajainak és stílusainak legjobbjait hallgathatják meg a zenerajongók. 

Népies műfajok

A népzene és a világzene különleges képviselői is számos fesztiválon léphetnek fel minden évben. Gyulán a vár falai között rendezik meg a Halmos Béla Népzenei és Világzenei fesztivált, amellyel a kiváló magyar népzenésznek és népzenekutatónak állítanak emléket. A győri Népzenei és Világzenei Fesztivál az ország nyugati csücskébe, a Babel Sound Balatonboglárra, míg a Budapest Ritmo a fővárosba hozza el a különböző égtájak népzenéit és hagyományos dallamait. 

Az időtlen jazz

A jazz a 20. század eleje óta semmit sem veszített népszerűségéből, világszerte komoly rajongótábort mondhat a magáénak. Nem véletlen, hogy a legkedveltebb jazzfesztiválok jegyeire is nagy a kereslet minden évben. A Paloznaki Jazzpiknik, a debreceni Bor- és Jazznapok, a Bánki-tónál megrendezett Louis Armstrong Nemzetközi Jazzfesztivál, a pannonhalmi Szent Márton Jazzfesztivál vagy az Újbudai Jazzfesztivál mind a fellépőiket, mind pedig közönségüket tekintve rangos nemzetközi eseményeknek számítanak.  

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!