A jazz, a világzene és az opera fenomenális keresztmetszete: a VeszprémFest

VeszprémFestVeszprémBalaton turisztikai térség

Ugyan magas a mérce az igazán színvonalas zenei produkciók terén, a VeszprémFest évről évre megugorja ezt a feladatot. Mondjuk is, hogyan!

Kezdjük az alapoknál: mit is várhatsz a VeszprémFesten?

A VeszprémFest egy olyan, minden év júliusában tartandó, négy-öt napos fesztivál, amely összegyűjti a jazz, a soul, a blues, a világzene és az opera hazai és külföldi világsztárjait, hogy aztán felejthetetlen koncertélményekkel „bombázhassa” a látogatókat. A célja, hogy olyan előadókat hozzon el a közönség számára, akik Európa és a világ színpadjainak deszkáit is magabiztosan bevették már. Szerencsére ezt a nemes küldetést minden évben sikerrel teljesíti is (már egészen 2002 óta). Csak hogy néhány példát említsünk: Emeli Sandé, Earth, Wind and Fire, Tom Jones, Bobby McFerrin, José Cura, Jamie Cullum, Diana Krall, Gilberto Gil, Vaya Con Dios, Buena Vista Social Club, Nigel Kennedy, Richard Bona, Miklósa Erika, Rost Andrea, Lisa Stansfield – ők bizony mind-mind felléptek már a VeszprémFesten, de napestig sorolhatnánk még sok-sok további sztárt is.

 

Ha kedvet kaptál a fesztiválozáshoz, ezen az oldalon találod a friss részleteket!  

A helyszín már szinte szakrális

Nem is kérdés: a magas színvonalú zenei produkciókhoz méltó helyszín szükséges. Nos, a VeszprémFest gyakorlatilag nem is lehetne jobb helyen – a fesztivál helyszíne (2017 óta) a festői szépségű História Kert, amely északi oldalát az egykori érseki pihenő mesés épülete, nyugati oldalát a vár csodás kontúrjai, délről pedig az Óváros tér barokk épületeinek látványa határolja. Bizton állíthatjuk, hogy ennél szebb díszletet szinte megtervezni sem lehetne. Ez a természetes „berendezés”, távol a nagyvárosok zajától, kétségkívül hozzájárul ahhoz az egyedi, barátságos, meghitt hangulathoz, amely a VeszprémFesthez társítható.

 

És ez még nem minden, van még egy technikai érvünk is e fesztivál mellett: az esetleges rossz idő, eső sem jelent akadályt a minőségi muzsika élvezetében, ugyanis a rendezvény esőhelyszíne az impozáns Veszprém Aréna, az ország egyik legmodernebb rendezvénycsarnoka.

A VeszprémFesten még a kicsikre is gondolnak

A fesztivál nem csak a felnőtt közönség számára tartogat érdekességeket: már évek óta megrendezésre kerül itt egy rajzpályázat a megyei általános és középiskolás tanulók részére, amely célja a város két ikonikus épületének (Tűztorony és Városháza) megrajzolása és kifestése. A győzteseket bizony nagy dicsőséggel jutalmazzák: a nyertes pályaműveket a Rozé, Rizling és Jazz Napok bizonyos estéin kivetítik ezen épületek felületeire.

Ha már Veszprémben jársz, ezeket se hagyd ki!

A fesztiválon túl is érdemes körülnézni Veszprémben, hiszen ez a város megannyi izgalmas látnivalót kínál:

 

  • Fedezd fel a veszprémi várat, amely az egyházi emlékek és a modern művészetek otthona!
  • Tekintsd meg a kortárs hazai és nemzetközi képzőművészet remekeit a Modern Képtár Vass László Gyűjteményben, a Dubniczay-palotában, a Csikász Galériában! Ne hagyd ki a téglagyűjteményt, azaz a Tegulariumot sem.
  • Látogass el az egyik legkorábbi hazai kiállítóhelyre, a Bakonyi tájházba, és térj be a Laczkó Dezső Múzeumba is!
  • Ha könnyedebb programra vágysz, barangolj Magyarország első vidéki állatkertjében, a Veszprémi Állatkertben, ahol mintegy százötven állatfaj több mint félezer egyede éli itt harmóniában a mindennapjait!
  • Nézd végig a híres MVM Veszprém kézilabdacsapat egyik izgalmas meccsét, szurkolj a sportolóknak a pazar Veszprém Arénában!

Járd be velünk az országot!