Balaton felfedezőknek – 5 nap

Balaton
Hány napos?
5 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
Vonat
Címkék:
Kastélyok, Várak, Paloták
Kultúra és műemlékek
Vallási helyek
Természeti értékek
Balaton turisztikai térség
Értéktudatos fiatalok

1. nap

Múltidéző séták, múzeumok, arborétum és gyógyfürdő: öt nap alatt kényelmesen meg lehet ismerni a Balaton és környékének legfontosabb látnivalóit.

Sümegi vár

Magyarország egyik legnagyobb és leginkább épen maradt vára nemcsak méreteinek, hanem sokszínű programjainak és szolgáltatásainak köszönhetően is népszerű kirándulóhely. A várkapu eléréséhez egy meredek emelkedőn kell felsétálni, érdemes kényelmes cipőt viselni. A XIII. század végén épült erőd egykori életébe a vártörténeti kiállítások mellett várjátékok és színvonalas lovasbemutatók engednek betekintést. A várkápolna, a börtönkiállítás és a kovácsműhely minden korosztálynak érdekes látnivaló, a gyerekek számára pedig felér egy interaktív történelemórával. A vár lábánál található középkori élményparkba is érdemes velük ellátogatni. 

Festetics-kastély

A Keszthely belvárosában található barokk stílusú műemléket sokan az ország egyik legszebb kastélyának tartják. Építése a XVIII. században kezdődött, a kastély az 1880-as évekre érte el mai, végleges méretét. Színpompás parkja Közép-Európa legjelentősebb kertművészeti alkotása, az épület meglátogatása előtt vagy után érdemes sétára indulni a zöldben. A Helikon Kastélymúzeum főúri életformát bemutató kiállítása a Festeticsek fényűző életmódjába kínál betekintést. Itt látható Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára is, ami filmbe illő módon menekült meg a II. világháborúban. A kastély termeiben forgatták a Kincsem című film bizonyos jeleneteit is.  

Hévízi séta

A világon egyedülálló, kellemesen meleg Hévízi-tó gyógyvize messze földön híres, rendkívül jó hatással van többek között a reumatikus és mozgásszervi betegségekre. A sétálóutca végén kezdődő, dr. Schulhof Vilmos fürdőorvosról elnevezett sétányra gyönyörű platánok vetnek árnyékot, az egyik oldalon a Hévízi-tó, a másik oldalon a Szent András Reumakórház patinás épületei láthatók, amelyek az 1870-es évek óta díszei a környéknek. A tavat megkerülve a Festetics Fürdőház mellett és egy hűvös, árnyas parkban vezet vissza az út a fürdő bejáratához.  

2. nap

Veszprémi séta

Veszprém középkori hangulatú, kanyargós utcái fölé magasodó várnegyedében egymást érik a múzeumok, paloták és templomok. A legfontosabb látnivalók közé tartozik a vár kapujában álló Tűztorony, beljebb az érseki palota, a Dubniczay-palota és a Szent Mihály-székesegyház a patinás, XVIII. században épült házakkal egyetemben. A Szaléziánum a Szentháromság téren, a felújított Bíró-Giczey-házban található, a barokk falfestményekkel díszített termek, a liturgikus kiállítótér és a hegedűkészítő látványműhely miatt mindenképp érdemes betérni ide. A vár északi fokán Szent István és Boldog Gizella szobra mellől tekinthetünk le a városra.  

Tihanyi Bencés Apátsági Templom és Múzeum

A csaknem ezer éve alapított apátság a Tihanyi-félsziget világhírű jelképe. Az I. (Szent) András által alapított monostor híres falfestményeit Deák-Ébner Lajos, Lotz Károly és Székely Bertalan készítették, a gyönyörű, fából készült szobrokat és a faoltárokat Stulhoff Sebestyén foglalta kompozícióba. Az altemplomban temették el az alapító királyt, ez az egyetlen, épségben megmaradt Árpád-kori magyar királyi temetkezőhely.  

Balatonfüredi séta

A reformkori belváros klasszicista épületeivel, hangulatos parkjaival és macskaköves utcáival igazi időutazás. Itt szinte minden épületnek története van, sok közülük olyan korabeli hírességekhez köthető, mint Blaha Lujza vagy Jókai Mór. A Vaszary-villa, a Jókai Mór Emlékház és a Kerektemplom megtekintése után sétáljunk végig a Tagore sétányon, ahol szobrok és emléktáblák mesélnek a város történelméről. A Balaton leghíresebb vízparti alléjának Rabindranáth Tagore Nobel-díjas indiai költő a névadója, példáját követve számos híresség ültetett itt fát. A sétány egyik legújabb látványossága a Bodorka Látogatóközpont és a gyönyörűen felújított Vitorlás tér Bujtor István szobrával. 

3. nap

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

A tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel, és azóta kiderült, hogy ez a barlang a város alatt húzódó, hosszú rendszernek csak egy rövidebb szakasza. A látogatóközpont vendégei először a tapolcai és a környékbeli barlangokat bemutató interaktív kiállítást tekintik meg, ezután 180 méteres szakaszon csónakázhatnak a föld alatt, a kristálytiszta vízen. Az evezéshez nincs szükség nagy izomerőre, a legtöbbször szűk járatokban a csónak kézzel is irányítható. A mészkőbarlang szárazon bejárható termeiben is lehet egy rövid sétát tenni, a felszínre érve pedig megéri meglátogatni a közeli, mediterrán hangulatú Malom-tavat is. 

Szigligeti vár

A Balaton-felvidék egyik legszebb várához egy emelkedőn kell felkaptatni, de a panoráma megéri az erőfeszítést. A 750 éves erőd, amit a törököknek soha nem sikerült elfoglalni, egy villámcsapás miatt égett le, később leromboltatták a Habsburgok. A vár 2020-ra megújult: a kőfalazat magasabb lett, több interaktív elemmel, kiállítással és fedett térrel gazdagodott. Az egész évben látogatható tárlatokon egy középkori vár hétköznapjai elevenednek meg, a kovácsműhelytől a tömlöctornyon át a fegyverraktárig. 

Folly Arborétum és Borászat

A badacsonyörsi arborétum első különleges fáit és növényeit a dédnagyapa, dr. Folly Gyula ültette a családi birtokon. Most a negyedik generáció gondozza az évszázados fákat, amelyek alatt nyáron is kellemes hűvösben lehet sétálni, és gyönyörködni a panorámában. Az arborétum ideális családi pihenőhely, egy fából készült, tágas játszótér, grillterasz és borászat is tartozik hozzá.  

4. nap

Zobori Élménypark

A zalaszabari élménypark minden korosztály számára tartogat izgalmas játékokat: a család legkisebb tagjainak kedvence a beltéri csúszdaház, a vizes játszótér és játszóház lesz, a nagyobbaké pedig a szabadulószoba, a 4DX-mozi a 3D-s Exojet a szimulátorral és a VR-zónával együtt. A legújabb technológiáknak köszönhetőn itt azt is ki lehet próbálni, milyen érzés a világ leghíresebb hullámvasútjain utazni, vadászrepülőt vezetni vagy autóversenyzőként száguldani. 

Gránit Gyógyfürdő

Zalakaros nemrég megújult fürdője 25 ezer négyzetméternyi vízfelületet és számos wellness,- illetve gyógyszolgáltatást kínál. A termálstrand csúszdaparkkal, élmény- és hullámmedencével várja a családokat, a Gyógycentrum csendes gyógyvizes medencéit és a pihenőteret pedig elsősorban a gyógyulni és a nyugodt környezetre vágyók keresik fel. A fürdő több generáció számára is ideális: amíg a nagyszülők a Gyógycentrum nyugalmát élvezik, a kicsik kitombolhatják magukat a kétszintes Gyermekvilág élménymedencéiben.  

5. nap

Gömbkilátó

A balatonboglári Várdomb tetején magasodó kilátó hivatalosan a Xantus János kilátó nevet viseli. Az egykor Magyar Atomium nevű építmény az 1960-as években a Nemzetközi Vásár látványossága volt, majd eredeti belső burkolata nélkül költözött mostani helyére. A 15 m átmérőjű, 165 m magasan álló, alumínium vázszerkezetű gömbből minden irányba felejthetetlen a kilátás, de az északi part tanúhegyei a legszebbek a naplementében. 

Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont

A balatoni hajózás és vitorlázás történetét bemutató interaktív kiállításnak stílusosan egy rendhagyó, hajó alakú épület ad otthont, melynek 25 méter magas „árbóca” a Balaton legmagasabb épített kilátója. A komplexum a vízszint fölé 40 méterrel emelkedő földvári magasparton épült fel, így a toronyból közel 70 méteres magasságból lehet csodálni a panorámát. A látogatóközponthoz moziterem, rendezvényközpont, játszószoba és játszótér is tartozik. 

Gasztro Élménybirtok

A Balatontól 3 kilométerre, Balatonlelle-Rádpusztán fekvő idegenforgalmi központ a hagyományos magyar gasztronómia és az aktív pihenés kedvelőinek törzshelye. A Rádi-tavakkal körülvett, 6,5 hektáros birtok nádfedeles csárdájában az ételek egy része kemencében készül, a Magyar Borok Pincéjében berendezett bortörténeti kiállítás pedig az összes magyarországi borvidék borászati hagyományait bemutatja. Rádpuszta színvonalas lovasbemutatóiról is híres, lovardájában kezdő és haladó lovasok is kipróbálhatják a tudásukat.  

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!