Debrecen jelképe: a református nagytemplom

Református nagytemplom DebrecenDebrecen és térsége turisztikai térség

A református nagytemplom az ország egyik legszebb klasszicista stílusú épülete és a „kálvinista Rómának” becézett Debrecen jelképe. Építészeti jelentősége mellett fontos történelmi események színhelye is volt, többek között hazánk egyik legfontosabb 1848–1849-es nemzeti emlékhelye.

Debrecenbe kéne menni… de nem csak pulykakakasért: mert itt vár a református nagytemplom is, ami azon túl, hogy a város jelképe, a múltban fontos történelmi események tanúja  is volt. Például itt olvasta fel Kossuth Lajos a Habsburgok trónfosztását kimondó Függetlenségi Nyilatkozatot, és országgyűlést is tartottak már benne. Elődjét, egy egyhajós templomot feltehetően a XIII. század végén, a XIV. század elején építették a város földesurai, majd később a Tiszántúl legnagyobb gótikus építményévé, egy háromhajós csarnoktemplommá bővítették. Az évszázadok viharaiban a többször is megrongálódott templom végül 1802-ben, a nagy debreceni tűzvészben porig égett, ezért a város református hívei számára új templomot építettek. A neoklasszicista stílusban megépült, közel kétezer fő befogadására képes nagytemplomot 1991-ben még II. János Pál pápa is meglátogatta, mielőtt megkoszorúzta az Emlékkertben a gályarabok emlékművét. 

Az áhítat puritanizmusa

Napjainkban a hitéleti szerepén túl zenés áhítatoknak, orgonakoncerteknek és komolyzenei hangversenyeknek is rendszeresen otthont ad. A 2010-es évek elején újították fel utoljára, ekkor a két torony közé egy panorámajárda is került, ahonnan szemkápráztató látvány nyílik a városra, annak főterére. A templomba a bal oldali torony alatt nyíló bejáraton tudsz bejutni. Kétféle túra közül választhatsz: az egyik a torony és a panorámajárda meglátogatását is magában foglalja, ha pedig nem akarsz felmenni, akkor az A jelű, olcsóbb túrát érdemes választanod.

Két dolog miatt is érdemes az épületet belülről is szemügyre venned: egyrészt a hatalmas belső tér adta élmény miatt, másrészt a puritán templombelső, a díszítés nélküli falak is maradandó emléket hagynak. A nagy fehér falfelületek szépen kiemelik a gazdagon aranyozott empire stílusú szószéket és az előtte lévő intarziás úrasztalát. A szószék fölött elhelyezett orgonát, amely az ország második legnagyobb mechanikus orgonája, Jakob Deutschmann bécsi mester készítette; ez az ország egyik legszebb hangzású orgonája.

Az eklézsia kincsei

Mindenképp szakíts időt a templom előtéri részének bal oldalán elhelyezett Kossuth-relikviák megtekintésére! A magyar történelem ikonikus alakjának 1848–49-ben használt széke ma is a nagytemplom féltve őrzött ereklyéje. Mellette a vitrinben látható Kossuth pipája, levéltárcája és több eredeti dokumentum. A bal oldali hajóban egy kisebb gyülekezettörténeti kiállítás vár, amelynek legfontosabb eleme a Vizsolyi Biblia eredeti példánya. A legutóbbi felújítás során a jobb oldali (keleti) toronyba modern liftet építettek be, mellyel egészen a padlástérig suhanhatsz. A padláson megnézheted a régi óraszerkezetet, valamint a Péchy Mihály eredeti templomtervét bemutató makettet, a torony kupolájában pedig a Rákóczi-harang kínál látványosságot. Az 1802-es tűzvész után újraöntött, híres, 50 mázsás harang elődjét még I. Rákóczi György fejedelem ajándékozta 1640-ben a templomnak. Az éteri magasságokból leereszkedve, a kellő mennyiségben magadhoz vett szellemi táplálék után érdemes felkeresni a közelben lévő éttermek egyikét, ahol megkóstolhatod az elején beígért pulykasültet is. 

Járd be velünk az országot!