Mártózz meg a világ legnagyobb termáltavában, a Hévízi-tóban!

Hévízi-tóHévízBalaton turisztikai térség

Frissítő, felpezsdítő vagy épp nyugtató fürdőzésre vágysz? Esetleg úgy érzed, jót tenne az ízületeidnek egy kis természetes gyógykezelés? Megspékelnéd mindezt gyönyörű környezettel, egy varázslatos, türkiz vizű tóval, több színben pompázó tavirózsákkal és üde zöld fákkal? Már veheted is a cipőd (és pakolhatod be a fürdőruhád), ugyanis megtaláltuk számodra a tökéletes úti célt: a világ legnagyobb, fürdésre is alkalmas gyógytaváról, a Hévízi-tóról van szó. 

Mitől egyedülálló a Hévízi-tó

Kezdjük azzal, hogy ez a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava. És ha ez még nem teszi különlegessé a szemedben a Hévízi-tavat, íme, még néhány érv.

A tó vizének hőmérséklete a folyamatos mozgásnak köszönhetően egész évben kellemes, így bármelyik évszakban fürdőzhetsz. A víz télen a 23–25 °C-os, nyáron pedig akár a 36–38 °C-os hőmérsékletet is elérheti.

Egyfajta masszírozást biztosít a benne fürdőzők számára, hogy a víz balról jobbra és alulról felfelé is áramlik.

Télen a vízréteg fölött a kicsapódó gőz létrehozta párasapka természetes inhalatóriumot képez. Ez a „sapka” gátolja a víz lehűlését, belélegezve pedig karbantartja a fáradt hangszálakat.

A tó a Balatonnal egy időben keletkezett – jelenlegi forrása 20-22 ezer évvel ezelőtt fakadt. (Az Őshévíz a geológiai múltban a mostani helyéhez képest magasabban tört fel.)
Már az ókori rómaiak is használták.

Többfajta tavirózsa is él itt: a fehér színű tündérrózsa őshonos, a cikláment pedig Indiából telepítették be több mint száz évvel ezelőtt.

Ennek a 4,4 hektár nagyságú, 38 méter mélységű tónak a vize a bőséges vízhozamának köszönhetően három napon belül teljesen kicserélődik.
A vízminőséget folyamatosan ellenőrzik mérések és speciálisan képzett búvárok segítségével. 

Ha van kedved, tegyél egy virtuális sétát, és meglátod: a tó már online is levesz a lábadról! 

A Hévízi-tó gyógyító hatása

A tó vizének igen speciális összetétele van: kalcium- és magnéziumtartalmú hidrogén-karbonátos gyógyvíz. Rendkívül gazdag ásványi anyagokban, így számos betegség gyógyításában hatásos – azaz valóban össze tudod kötni a kellemest a hasznossal. Leginkább az alábbi panaszokra alkalmazzák.

Reumás mozgásszervi megbetegedésekre.

Kopásos és idült gyulladásos ízületi megbetegedésekre.

Csontritkulásra.

Mozgásszervi műtétek utókezelésére.

Porckorongműtét utókezelésére.

Idegrendszerhez kapcsolódó, mechanikai okokra visszavezethető panaszokra.

Krónikus nőgyógyászati betegségek kezelésére.

Idült derékfájásra.

Különböző bőrbetegségekre (például pikkelysömörre).

Fontos azonban, hogy 30 percnél többet ne tölts a gyógyvízben, naponta maximum 3x30 perc javasolt, minimum 30 perces pihenőket közbeiktatva. 

Ha nem a gyógyulás a fő célod, a Hévízi-tó akkor is tökéletes választás, hiszen amellett, hogy az itteni fürdőzés frissítőleg vagy épp nyugtatóan is hathat, többféle wellness-szolgáltatás közül is válogathatsz. Igénybe vehetsz (többek között) vízsugármasszázst, iszappakolást, súlyfürdőt, sókamrát és gőzfürdőt is – amihez éppen kedved szottyan. Amennyiben gyerekekkel jönnél, az sem jelent akadályt, hiszen a nyári hónapokban van külön gyerekmedence is.

Hévízi-tó

Páratlan strandélmény

Úgy fair, ha előre szólunk: ha „szokásos” strandélményre vágysz, akkor a Hévízi-tó nem a te helyed, hiszen itt különleges, egyedi hangulat uralkodik páratlan természeti adottságokkal. Ha neked inkább a szokványos strand felé húz a szíved, irány a Hévíztől csupán 6 kilométerre lévő Balaton! Ha pedig már a környéken jársz, mindenképp látogass el a csodás barokk Festetics-kastélyba, hogy megízlelhesd a fényűző főúri életvitelt; vagy nézd meg a Tihanyi Bencés Apátságot, és merülj el az élő történelemben!  

MAGYARORSZÁG CSODÁI: HÉVÍZI TÓFÜRDŐFolytatódik Magyarország csodáit bemutató minisorozatunk, fogadjátok szeretettel a legújabb részt, melyben a világon egyedülálló Hévízi tófürdőt mutatjuk be! Van a Balaton nyugati csücskétől nem messze egy kisváros, mely már nevében is utal a helyi termálvízforrásokra. Hévízen a világ legnagyobb biológiailag aktív termáltavában fürdőzhetünk.
Magyarország Csodái: Hévízi tófürdő
Csodás Magyarország: Balaton
Magyarország Csodái: Makói Hagymatikum
Magyarország Csodái - Tisza-tó

Járd be velünk az országot!