Terror Háza Múzeum

Terror Háza MúzeumBudapestBudapest környéke turisztikai térség

Budapesten az Oktogontól nem messze, az Andrássy út 60. szám alatt található a Terror Háza Múzeum, amely a XX. századi nemzetiszocialista és kommunista diktatúrák áldozatainak állít emléket a Nyilaskeresztes Párt terrorgépezetének főhadiszállásán, amely később a kommunista terrorért felelős politikai rendőrség székháza lett. 

A múzeum és vele együtt az épület mára Magyarország egyik legfontosabb történelmi emlékhelyévé vált. Az épület egyébként eltéveszthetetlen, mert a tetőre illesztett fémkeretből kivágott betűk segítségével maga a napfény festi rá a neoreneszánsz homlokzatra a súlyos szót: TERROR. Az épület múltjára vetülő árnyék így messziről láthatóvá válik. A múzeum megrázó állandó kiállítása a magyarországi diktatúrák kegyetlenkedéseit és áldozatait mutatja be, beleértve azokat a személyeket is, akiket éppen ebben az épületben tartottak fogva, kínvallattak és gyilkoltak meg. A Terror Háza Múzeum interaktív tárlatán közelebbről megismerheted és megértheted a magyar történelmet.

A kiállítás tematikája időrendi sorrendben követi a magyarországi totális diktatúrák egymás utáni berendezkedését. A kiállítás a második emeleten kezdődik. Az első terem, amely az egész állandó kiállításhoz mintegy bevezetésként szolgál, a Kettős megszállás terme, amely Magyarország náci és rövidesen rákövetkező szovjet megszállását mutatja be. A náci megszállókkal együttműködő nyilasok kegyetlenkedései után a szovjet hadsereg fegyvereire támaszkodó kommunisták által bevezetett terrort ismerhetjük meg, további termek során keresztül.

 

Az első emeleti tárlatot az át- és kitelepítés eseményeit bemutató terem nyitja, amely a II. világháború utáni kollektív üldözés időszakára koncentrál, majd következik a parasztság és az egyházak üldözésének bemutatása, valamint a terrort működtetők kilétét ismerhetjük meg.

Az alagsor cellái kendőzetlenül mutatják be a látogatóknak az 1944 és 1956 között az Andrássy út 60-ban fogva tartott politikai foglyok őrzésének körülményeit. A pincébe érve mindenki elnémul, nehéz bármit kérdezni vagy mondani. A nyilas és a kommunista rendszer ellenségeinek kikiáltott embereket itt kínozták, csikartak ki belőlük vallomásokat, amibe többen bele is haltak.

 

Az alagsor történeti hűségű rekonstrukció, eredeti állapotában mutatja be mindazt, ami a ’40-es és az ’50-es évek lényege volt: megfélemlítés, terror, nyirkos sötétség. Az épület 1956-ig szolgált a kommunista terror központjaként. Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után az épületet átalakították, és minden nyomot eltüntettek: az egykori pincebörtönben a kommunista ifjúsági szervezet klubját rendezték be, majd kereskedelmi cégek raktáraként használták.

 

Az 1989–90-es rendszerváltoztatás után több mint egy évtizeddel lett csak múzeum a helyszín, ahol 2002 februárjában, a kommunista diktatúrák magyarországi áldozatainak emléknapján adták át a Terror Háza Múzeumot. Ha jobban meg szeretnéd érteni a magyarság lelkületét, történelmét, és megtalálni jelenlegi identitásának forrását, akkor ezt a múzeumot látnod kell!

Járd be velünk az országot!