A kortárs művészet legfőbb otthona: a budapesti Műcsarnok

Műcsarnok BudapestBudapest környéke turisztikai térség

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Hősök terén álló Műcsarnokról nem túlzás azt állítani, hogy a legfőbb kortárs művészeti galéria Magyarországon. Látogass el ebbe a hatalmas, impozáns műemléképületbe, és élj át katartikus pillanatokat fenomenális kortárs alkotásokkal körülvéve!

Mit láthattok a Műcsarnokban?

A Műcsarnok feladata, hogy minél színesebben mutassa be a képzőművészetek magyar és nemzetközi trendjeit – a jelen kultúra egészének horizontjában értelmezve. Olyan platformmá kíván válni, ahol a jelenkori kultúrára támaszkodva együtt gondolkodhatunk azokról a jelenségekről, amelyek a saját világunkat alkotják. Ilyen módot nem titkolt célja az intézménynek az sem, hogy hatást gyakoroljon a művészekre. A Műcsarnok kiállításaival, kiadványaival, oktatási tevékenységével, rendezvényeivel és különleges tárlatvezetéseivel a vizuális kultúra folyton megújuló hagyományait reprezentálja minden korosztálynak. Amellett, hogy a képzőművészetet közvetíti látogatói számára, Budapest egyik kulturális központjának számít filmvetítéseivel, tudományos konferenciáival és a társművészetek képviselőinek vendégül látásával.

Ha úgy döntesz, ellátogatsz ebbe a pompás épületbe, és engeded, hogy a világunkról való gondolkodásra sarkalljanak a kortárs művek, ezen az oldalon tudod megnézni az aktuális kiállításokat. A Műcsarnok állandó gyűjteménnyel nem rendelkezik, kiállításai folyamatosan megújulnak annak érdekében, hogy mindig a legfrissebb alkotásokat vehesd szemügyre. Ha egy korábbi tárlat érdekelne, tegyél egy izgalmas virtuális sétát bármelyik, neked tetsző eseményen!

A Műcsarnok impozáns épülete

Amint a helyszínre érsz, garantáljuk, hogy már azelőtt le fog esni az állad, mielőtt belépnél az ajtón, ugyanis már önmagában a Műcsarnok épülete is gyönyörű és robusztus. Ez a Hősök terén álló, bazilikális alaprajzú, 2300 négyzetméteres alapterületű épület Schickedanz Albert műépítész tervei szerint épült, és a honfoglalás 1000 éves évfordulójának ünnepségére készült el, azaz 1896-ra.

Amit mindenképp vegyél alaposan szemügyre, mikor odaérsz:

 

  • A hatalmas, hatoszlopos portikusz korinthoszi oszloprendet, mely az épület főmotívuma.
  • Deák Ébner Lajos csodálatos háromrészes freskóját.
  • A vörösrézből kovácsolt, kazettákkal díszített főkaput.
  • A reneszánsz formavilágot idéző elemeket.

Ha már itt jársz, nem érdemes ezeket sem kihagyni!

A Műcsarnokban tett látogatásod után, ha van még kedved művészeti programokban részt venni, alig kell pár lépést tenned, és meg tudod szemlélni a pazar Hősök terét, ahol a teljes magyar történelemmel „találkozhatsz”; illetve, amennyiben szívesen részt vennél némi kulturális időutazásban, térj be a szemben lévő Szépművészeti Múzeumba is! 

Járd be velünk az országot!