Szépművészeti Múzeum

Szépművészeti Múzeum BudapestBudapest környéke turisztikai térség

A Szépművészeti Múzeum gazdag gyűjteménye évszázadok óta formálódik, elődei a Nemzeti Múzeumban és az Akadémia Országos Képtárában őrzött főúri gyűjtemények, mint a Pyrker- és az Esterházy-gyűjtemény voltak.

Az új múzeum építtetéséről a millennium évében, 1896-ben döntöttek, leendő területének pedig az ünnepségek egyik központi helyszínét, a Városligettel szomszédos Hősök terét választották ki. Bár a mai Szabadság tér is felmerült lehetséges helyszínként, ahol ekkor még egy nagy kaszárnya állt, mivel a Városliget melletti telken ekkor még Feszty Árpád híres, a magyarok bejövetelét ábrázoló körképe helyezkedett el. Az építészeti pályázat, bár a zsűriben a kor kiválóságai ültek, nem volt mentes a bonyodalomtól.

Az első díjat Petz Samu nyerte el, a szakértői zsűri később mégis a második helyezett, Schickedanz Albert és Herzog Fülöp terveinek megvalósítása mellett döntött. Tíz éven belül el is készült az új épület, melynek ünnepélyes avatásán Ferenc József is részt vett. Az azóta is folyamatosan gyarapodó gyűjteményben az olasz reneszánsz mesterek – Raffaello, Tiziano, Tintoretto – alkotásai mellett számos németalföldi művész, mint id. Pieter Bruegel, Rubens és van Dyck képeivel és grafikáival is találkozhatunk, de az igazán világhírű szekció a spanyol festészeti gyűjtemény, számos El Greco-, Velázquez-, Francisco Goya-alkotással.

A modernebb korszakok szerelmesei pedig itthon is megcsodálhatják a francia impresszionisták, mint Manet, Monet, Pissarro, Renoir és Toulouse-Lautrec egy-egy képét. Bár a II. világháború során a múzeumot kifosztották, a szovjetek által elvitt műkincsek kivételével minden visszakerült.

Az állandó kiállítások mellett évről évre tízezreket vonzó időszakos tárlatok is várják a látogatókat, valamint a 2018-as felújítás után látogathatóvá vált a hetven évig raktárnak használt csodálatos Román Csarnok is, amely falfestményeivel egy középkori bazilika belső terét idézi meg. 

MAGYARORSZÁG CSODÁI: SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUMMagyarország csodái címmel minisorozatot indítottunk, amely keretein belül alkalmanként kb. egy-egy percben mutatjuk be hazánk egy-egy kincsét, hogy kedvet csináljunk e szépséges helyszínek meglátogatásához. Fogadjátok szeretettel a tizenkettedik részt, melyben a lenyűgöző Szépművészeti Múzeum termei között barangolunk.
Magyarország Csodái: Szépművészeti Múzeum
Csodás Magyarország: Budapest környéke
Központi Vásárcsarnok - Fővám tér
Magyarország Csodái: Budai Várnegyed

Járd be velünk az országot!