Kortárs művészeti galériák Magyarországon

MODEMDebrecenDebrecen és térsége

Amennyiben rajongtok a kortárs művészetért vagy csak egyszerűen szívesen ismerkedtek vele és igazán progresszív, a legújabb művészeket és az aktuális trendeket is felvonultató tárlatokat kerestek, akkor érdemes a következő galériák egyikével megismerkednetek.

Múzeumok és intézmények

Dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet

Saját műgyűjteménnyel is rendelkező intézmény és kiállítótér, amelyben a kortárs művészeti alkotások széles spektruma kerül bemutatásra.


GODOT Kortárs Művészeti Intézet

Óbuda szívében, a Goldberger gyár történelmi és ipari helyszínén található ez a képzőművészeti központ. Óriási tereivel, négyszintes épület-komplexumával a hazai kortárs képzőművészet egyik megkerülhetetlen fellegvára. Ezen belül üzemel egy Godot Labor is, amely a hazai kortárs művészeti élet vadonatúj színtere.


Ludwig Múzeum

Egy nemzetközi összehasonlításban is rendkívül előremutató tematikával rendelkező kortárs múzeum, amelynek időszaki tárlatai mindig nagy érdeklődésre tartanak számot. A képző-, fotó- video-, kinetikus és kísérleti művészet legjavát közvetítik számos kísérőprogrammal fűszerezve. Kiállítóterei pedig ízig-vérig XXI. századi hangulatot közvetítenek.


MODEM (Modern és Kortárs Művészeti Központ)

A debreceni kultúrközpontban állandó és időszaki kiállításokat egyaránt találni. Nem csupán festményeket, de fotográfiákat, installációkat és sok más, akár kísérleti műfaj képviselőtől származó alkotást meg lehet itt tekinteni.


Műcsarnok

Leginkább a mindenkori magyar kortárs művészetek kiállításainak ad helyet, de évente öt-hat alkalommal külföldi kortárs művészek alkotásaira is sor kerül. Különösen a keletközép-európai alkotók úttörő munkái kerülnek frekventáltan bemutatásra.


MűvészetMalom

Szentendre egyik kulturális intézménye, amely elsősorban kortárs és modern művészeti galéria, de emellett előadások, társművészeti produkciók színhelye is.


Paksi Képtár

Az egykori konzervgyár épületegyüttesében helyet kapott modern képtár

alapvetően a konkrét-konstruktív, minimál, koncept- és a médiaművészetekre fokuszál. Az intézmény egy meglehetősen nagy művészeti médiatárral is rendelkezik.


Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

A kortárs vizuális művészet és a magyar fotográfia tárháza.


Szombathelyi Képtár

A Képtár főként kortárs és avantgárd képzőművészek időszaki és állandó kiállításainak helyszíne, ám 2500 darabos textilgyűjteménye és az ehhez kapcsolódó miniatűrtextil-alkotások miatt is elismerésre méltó az itteni tárlat.

 

Művészti negyedek és nagyobb galériák

A budai Bartók Béla Boulevard galériái

 

 

Artphoto Galéria

Kortárs magyar fotóművészeket felvonultató tárlataikon a legnevesebb hazai fotográfusok mellett az épp most bemutatkozó fiatalok, és az új tendenciákat képviselők is helyet kapnak.

 

B32 Galéria

Ez a galéria és kultúrtér a Bartók Béla Boulevard egyik szellemi központja. Színház, koncert, kiállítás egyaránt szerepel a programjai között. Az intézményben működő galéria a kortárs képzőművészet mellett erőteljesen nyitott a dizájn irányába is, nemcsak iparművészeti kiállításaival, hanem rendszeres dizájn vásáraival is.

 

Faur Zsófi Galéria

A hazai kortárs festő- és szobrászművészet egyik legnépszerűbb kiállítótere, amelyet főleg annak köszönhet, hogy nem pusztán egy helyszín, hanem egy folyton nyüzsgő kultúrtér, ahová az emberek újra és újra szívesen visszatérnek.

 

Godot Galéria

A GODOT Kortárs Művészeti Intézet kihelyezett galériája, ahol a nagyközönség a város centrumában is találkozhat a kortárs magyar festészet húzóneveivel.

 

K. A. S. Galéria

A kortárs képző-, fotó-, és iparművészeti kiállítások mellett irodalmi estek, könyvbemutatók, kortárs tánc- és zenei performanszok teszik teljessé ennek a galériának a programját.

 


A Bródy Sándor utcai galérianegyed

 

Ari Kupsus Galéria

Kortárs festmények antik enteriőrben. Az öreg bútorok a fiatal művészek képeivel hihetetlen atmoszférát teremtenek.

 

Molnár Ani Galéria

Izgalmas kortárs kiállítások kellemes belvárosi környezetben. Installációval, festészettel, szobrászattal és fotóval, valamint videó- és újmédia-művészettel foglalkozik.

 

Red Door Galéria

Itt rendszeresen találkozhatunk kortárs magyar képzőművészek friss munkáival, amelyek hétről hétre izgalmas zenei programokkal egészülnek ki, ezért igazán bensőséges atmoszféra jellemzi.

 

Resident Art Budapest

Főként művészeti vásárokat, kiállításokat, társművészeti eseményeket, valamint belvárosi képzőművészeti sétákat szerveznek, melyeken a Budapest galériáit, műkereskedéseit, kortárs kiállításait és alkotóit mutatják be. Nyaranta pedig Lovason, a Balaton északi partján tartanak fenn egy képzőművészeti bázist.

 

TOBE Galéria

Ez a képzőművészeti galéria latin-amerikai és magyar kortárs fotóművészettel és kollázsművészettel foglalkozik. Kiállításai izgalmasak, újszerűek, sokszor meglepő képeket emelve be a repertoárba.

 


Falk Miksa utcai galéria-sétány

Itt annyi galéria, és köztük kortárs galéria van, hogy felsorolni is nehéz lenne. Ezért azt javasoljuk, hogy itt csak egyszerűen sétáljatok végig az utcán és garantáltan minden sarkon egy galériába botlotok.

 


Gallery Max

Ez egy aránylag új kezdeményezés, ahol kortárs magyar festők képeit lehet megnézni és akár helyben megvásárolni. A kötetlen közeg pedig pont olyan, mint ahol a képek majd otthonra lelnek. Hiszen magát a kiállítóteret a törökbálinti MaxCity bútoráruház egyik részlege biztosítja. A rendhagyó helyszínen a kiállításokat olykor alkalmi pop-up és outdoor események kísérik.

 


KOGART Ház

Az Andrássy úti kiállítóház igényes magángyűjtemények anyagait mutatja be.

 


Szentendrei galériasor

Szentendre nemcsak dunaparti sétányáról, mediterrán hangulatú macskaköves utcácskáiról, hanem arról is híres, hogy sehol máshol nem jut annyi múzeum és kisgaléria egy lakosra az országban, mint éppen itt.

 

Budapesti kis galériák

 

2B Galéria

A Ráday utcai kortárs galéria célja a műfajok közötti átmenetek létrehozása és az izgalmas, újszerű kísérletek integrálása a művészet különféle területei közötti határvonalakon.

 

acb Galéria

A galéria portfóliója a kortárs művészetet és a magyar neoavantgárdot öleli fel.

 

Abigail Galéria

Zömében kortárs magyar festők munkáit vonultatja fel ez a galéria, ám olykor egy-egy külföldi alkotó tematikus tárlatára is sor kerül a Váci utca közelében lévő kis galériában.

 

Budapest Galéria

A vizualitást nyitottan értelmező kiállítótér, amely a képzőművészet mellett a fotó- és médiaművészeti, építészeti, iparművészeti és design tárlatokat is rendez.

 

Glassyard Galéria

Független kurátorokkal dolgozó progresszív galéria, melynek egyik alapítója a Ludwig múzeum korábbi igazgatója.

 

Horizont Galéria

A kortárs kereskedelmi galéria a festészet, az installáció és az újmédia műfajában alkotó progresszív, kísérletező művészeket mutat be.

 

Knoll Galéria

Középkelet-Európa első kortárs magángalériájaként nyílt meg. Magyar és kelet-európai művészek munkáit nyugati országokban, az utóbbiakban élőkét ebben a régióban mutatja be.

 

Koller Galéria

Egy 1953 óta folyamatosan működő magángaléria a várnegyedben. Hangulatos belső kertje van és kiállítótermei három szinten helyezkednek el. A tetőtérben pedig Amerigo Tot magyar szobrász emlékszobája található.

 

Léna és Roselli Galéria

Nemzetközi kapcsolatokkal is bíró galéria, amely a kortárs magyar képzőművészet neves és ígéretes alkotásait mutatja be a belvárosban.

 

MET Galéria

Az ország első elektrográfiai műveket bemutató galériája Újbudán.

 

MyMuseum

Ez a hely egy kortárs, digitális művészettel foglalkozó galéria. Digitális, mert digitális művészetre specializálódik, akik a videóművészet, a fotográfia és az installáció területein alkotnak. És ugyancsak digitális, mert egy élő, online platformot teremt a művészetkedvelők számára.

 

Nádor Galéria

Ez a galéria egyfajta kiterjesztett műterem, amely galéria-klubként is működik. A galériához tartozó hivatásos művészek a kerületben élnek vagy alkotnak. A kiállított művek alapján ezt biztosan nem mondanánk meg, mert rendkívül színvonalas anyagot állítanak össze időről időre.

 

Neon Galéria

A Tóth Árpád Nagymező utcai lakásából kiállítótérré alakított galéria nagyon sokfajta médiumban alkotó művész munkáját állítja ki, legyen az installáció, fotográfia vagy festmény.

 

Trafó Galéria

A budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában – ahol egyebként a különböző műfajok, úgymint színház, tánc, újcirkusz, zenei produkciók egyedi és autentikus módon jelennek meg – van egy kis galéria, amely a kortárs vizuális művészetek befogadóhelye.

 

Várfok Galéria

Kizárólag kortárs művészetre specializálódott budai galéria, amely közvetlenül a rendszerváltozás után nyílt meg.

 

Vasarely Múzeum Budapest

Victor Vasarely műveit és életét bemutató múzeum. A tárlat a művész itthon készült reklámgrafikáktól a hatvanas-hetvenes évekből származó op-art művekig és plasztikai munkákig terjedő alkotói korszakát öleli fel.

 

VILTIN Galéria

Nemzetközileg is elismert mesterek munkái mellett a magyar képzőművészeti életet aktívan alakító művészeket, valamint fiatal, feltörekvő tehetségek alkotásait is kiállítják.

 

Poszter- és nyomatgalériák

 

Printa Galéria

A Printa egy igazi multifunkciós design üzlet, szitanyomó stúdió, galéria és kávézó egyben. A galériában kortárs képzőművészeti alkotásokat láthatunk, főleg szitanyomott plakátokat.

 

Rododendron

A rendkívül barátságos white box koncepciójú környezetben grafikák és festmények, vintage és szitanyomott poszterek vannak itt kiállítva a kortárs magyar iparművészek és tárgytervezők munkái mellett. Kis túlzással a magyar design színe-java megtalálható itt.

 

Gyermekgaléria

 

Deák17 Galéria

A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria nemcsak kiállítótér, hanem foglalkoztató tér is egyben, teret adva a fiatalok művészeti tanulásának és innovációnak. Maga a kiállítási tér olyan tematikus időszaki kiállításoknak ad helyszínt, amelyek Budapest kulturális emlékeit, gyermek- és ifjúsági alkotásokat, továbbá a jövőről való gondolkodást mutatják be.

 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!