Pécs–Villány családoknak – 3 nap

PécsPécs–Villány turisztikai térség
Hány napos?
3 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
autó
kerékpár
Vonat
Címkék:
Világörökség
Múzeumok és kiállítóhelyek
Természeti értékek
Kaland és egyéb sportok
Pécs-Villány turisztikai térség
Élménykereső családosok

1. nap

Kincses Baranya hegyek, tavak és természeti értékek násza. A megye köldöke, a római kori Sopianae városának helyére épült Pécs, bakancslistás úti cél valamennyi ínyenc világjárónak.

Pécsi városi séta kisvonattal

Ha szívesen rábíznátok magatokat egy profi „idegenvezetőre”, a legjobb, amit tehettek, ha felültök a városnéző kisvonatra, és jól füleltek! A Dotto kisvonat ugyanis „tüke pécsi”, vagyis olyan dolgokat tud, amit még a helyiek sem biztos! Az ötvenperces zötykölődés alatt rengeteg mosolygó, integető pécsivel fogtok találkozni, és jó nagy utat fogtok megtenni: a főtérről induló járat egészen a Zsolnay Negyedig halad, a Pécs szimbólumait rejtő kis utcákon és forgalmasabb utakon át. Ha szerencsétek van, a gyerek utasok kedvéért a sofőr még egy kis „driftelésbe” is belemegy! A kisvasút mindennap 10 és 18 óra között, minden egész órában indul a Nagy Lajos Gimnázium elől, és oda is érkezik vissza. A végállomás jobb helyen nem is lehetne: innen indulhattok is felfedezni Pécs világörökségi ereklyéit.

Pécsi világörökség

A Káptalan utcán találjátok a pécsiek egyik kedvenc látványosságát, az ország első lakatfalát. Arról, hogy mikor és hogyan „született meg” Pécsen a lakatfal, csak anekdotákat ismerni, az viszont biztos, hogy valamennyi helyi fiatal „lakatolt” itt szerelmével. A nap zárásaként innen nem messze a Cella Septichora Látogatóközpont vár titeket. Pécs egyik büszkeségének számítanak a Világörökség részeként számon tartott ókori sírkamrák. Ha a városnézés az estébe nyúlik, ne bánkódjatok, hiszen a Cella Septichora Látogatóközpontban még izgalmas éjszakai tárlatvezetésen is részt vehettek, amit a gyerekek is imádni fognak! 

Pécsi székesegyház

És ha már izgalmas épületek, ne hagyjuk ki Pécs egyik szimbólumát, a székesegyházat se. A Dóm térre érve csodáljuk meg Pécs négytornyú jelképét, Szent Péter és Szent Pál katedrálisát. Kevesen tudják, hogy a székesegyház toronykilátójába is fel lehet mászni, no nem egyedül, hanem szervezett túra keretében. A panoráma feledhetetlen! Ha ki tudunk szabadulni a lenyűgöző épület bűvköréből, ereszkedjünk alá a közelben levő titkos püspöki pincébe is. A legenda szerint, ha titkos megbeszélnivalója akadt Cserháti József püspök úrnak, a „Texas bárba” invitálta bizalmasait, mely egy alagúton megközelíthető pincét jelentett. A pártállami idők alatt ez volt az a hely, ahova a lehallgatókkal teletűzdelt palotából el lehetett vonulni, és olyan dolgokat tudtak megvitatni, melyek az államvezetés előtt titkoltnak számítottak. A járat a püspöki palota kertjéből indul, a tárlatvezetéshez érdemes előre bejelentkeznünk.

2. nap

A Zsolnay Negyed

Hol máshol kezdhetnétek a kultúra fővárosának felfedezését, mint a hajdani Zsolnay Porcelánmanufaktúra helyén épült „minivárosban”, Pécs önálló kulturális városrészében: a Zsolnay Negyedben? A negyed családosok számára is Kánaán, hiszen számos feledhetetlen lehetőséget rejt magában. Egy kellemes séta keretében járjátok be a Kézműves boltok utcáját, majd időzzetek el a Bóbita Bábszínházban. A közel hatvanéves múltra visszatekintő bábszínházban nemcsak az előadások egyedülállóak, bábkészítő foglalkozásra is érdemes jelentkezni. Az épületben kávézó is működik, itt erőt gyűjthettek a nap hátralévő részéhez. Ezután irány a planetárium – útközben érdemes kipróbálni a szabadtéri játékokat. Az ország első optikai planetáriumában utazhattok a téridőben és kalandozhattok a világegyetemben. A tudomány iránt érdeklődő gyerekek számára azonban itt nem ér véget a programok sorozata! A negyed legszuperebb ismeretterjesztő fizikaóráján, a varázsórán kísérletezhetnek hangokkal, ütközésekkel és folyékony nitrogénnel is. Miután mindenki kellően kiszórakozta magát itt, irány a belváros szíve. 

A Pécsi Állatkert

A napunk második fele sem lesz kevésbé szórakoztató, ha kiautózunk a Pécsi Állatkertbe! Itt garantáltan a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki jól fogja magát érezni. Ha babával érkeztek, az állatkertet előre felfestett, akadálymentes útvonalon járhatjátok végig babakocsival, sőt, a pénztárnál még babahordozót is kölcsönözhettek. Tartsátok nyitva a szemeteket a zászlós farkú kolobuszhoz érve, nemrég ugyanis egy hófehér aprósággal bővült a pécsi csapat! A lámák között is érdemes keresni az új jövevényt, itt ugyanis tarka szülőktől egy koromfekete csikó látott napvilágot. Ha nem is csípünk el egy állatkerti vezetést, az információs tábláknak köszönhetően így is egyszerre izgalmas és érdekes bebarangolni a pécsi zoo-t. Fáradalmaitokat az állatkert éttermében pihenhetitek ki, ahol pelenkázó és ajándékbolt is van.  

3. nap

A mecseki túraútvonalak

Ha több napra érkeztek az ország egyik legszebb városába, érdemes kitekintenetek egy kicsit, hiszen a régió ezer kincset rejt. Ha pakoltatok túracipőt, irány az erdő! A Mecseken kígyózó túraútvonalak mágnesként vonzzák a túrázás kedvelőit. Nem csoda, hisz a térség flórája és faunája egyedülálló – olyannyira, hogy magát a híres magyar természetjárót, Rockenbauer Pált is lenyűgözte. Így alakult, hogy a filmes világutazóról nevezték el a Dél-dunántúli Kéktúrát, mely keresztülszeli a Mecseket, megmutatva a baranyai természet legszebb látnivalóit. A túra része az Abaligeti-cseppkőbarlang is, mely a közel félezer méteres hosszúságával a térség egyik legizgalmasabb látványossága. Monda is fűződik a patakos gyógybarlanghoz: eszerint az abaligetiek a barlang gyomrában rejtőztek el a törökök elől. A törökök azonban ráleltek a rejtekhelyre, és megpróbálták kifüstölni a rejtőzködőket. A furfangos helybéliek a barlang túloldalán kijáratra leltek, amin keresztül hátba támadták az ellenséget.  

Orfűi tótúra

A barlangi sötétség után a legjobb hely a Pécsi-tó, mely csak nevében pécsi, helyileg Orfű mellett található. Az ország egyik legszuperebb fesztiváljának, a Fishing on Orfűnek is otthont adó környék az év többi részében rendkívül csöndes. Ha frissen sült kenyér illatát érzitek, az csakis az orfűi malommúzeumból jöhet! Ha már itt vagytok, ismerjétek meg az őrlés történetét a már őskorban is használt dörzsölőkövektől kezdve napjaink őrlési technológiájáig. A vezetett malomtúra során betekintést nyerhettek a papírmalom, a lóhajtású szárazmalom és a gabonaőrlő vízimalom rejtelmeibe. Mindenképp járjátok végig az orfűi malmoktól induló, 1 kilométer hosszú Vízfő tanösvényt. Az ösvény az Orfű-patak medrét követi, és a védett égerláposon keresztül, egy megemelt pallósoron vezet egészen a Vízfő-forrásig. Itt érdemes elidőzni picit, és megcsodálni Csete György különleges forrásházát, amelyet a korai magyar organikus építészet emblematikus alkotásaként tartanak számon. Ezután a patakon kétszer is átvágva a helyi barlangászok főhadiszállására, a Mecsek Házához juttok. Ha kedvező az időjárás, mindenképp csobbanjatok egyet a 2016-os Év Fürdője címet elnyert Orfű Aquaparkban. A létesítmény nem kevesebb mint hét csúszdával, izgalmas úszómedencével, élménymedencével, pezsgőmedencével, gyermekmedencével, vízijátékokkal és bébipancsolóval várja a látogatókat. A nap végén a Pécsi-tó partján fekvő Horgász büfében töltekezhettek fel energiával, ahol – a helyiek szerint – a világ legjobb hekkje kapható! 

Ezt ne hagyd ki!

Medvehagyma-krémleves

A helyiek tudják: ahogy a mohácsi busók elűzik a telet, kisvártatva megjelenik a tavasz első illatos hírnöke: a medvehagyma. Ahogy kibújnak az első levélkék az avarból, nem kell sokat várni, hogy fokhagymáéhoz hasonló illatba boruljon a Mecsek! A növény azért is különleges a Pécs környékieknek, mert annak ellenére, hogy egész Európában megtalálható, hazánkban legnagyobb mennyiségben a Mecsek térségében terem, azon belül is Orfű környékén és a Misina déli lejtőin találkozhattok vele tömegesen. A gyógynövényt mennyei mannaként ünneplik a vidéken, jeles események, fesztiválok fonódtak össze az évek során a zamatos fűszernövénnyel. Nem meglepő, hogy a legtöbb helyi étterem étlapjáról nem hiányozhat a medvehagyma. Az ízletes növénynek vannak szokatlan elkészítési módjai. Az orfűiek évente megrendezett medvehagyma-fesztiválján például kóstolhattok medvehagymás kolbászt, pogácsát és (figyelem!) fagylaltot is. A kevésbé merészeknek viszont legegyszerűbb formájában, medvehagyma-krémlevesként ajánljuk. Ezt a viszonylag egyszerű, de rendkívül ízletes és egészséges ételt egyszer az életben mindenkinek meg kell kóstolnia. Ha pedig medvehagymaszezonban látogattok a térségbe, ne felejtsetek el szedni pár csokorral. A helyi rendelet értelmében fejenként napi kétkilónyi medvehagymát engedélyezett szedni – ebből otthon kiváló medvehagymapesztót lehet készíteni. A pesztó hosszú ideig eláll, és tökéletes pirítósra, tésztára vagy rizottóba. Szuper gasztroemlék lesz Baranyából!

Járd be velünk az országot!