A szőlőültetvényeknek kifejezetten kedvező a Balaton környezete. Mint Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű tava, a Balaton rengeteg visszaverődő napfényt, megfelelő páratartalmat és hűvösebb nyarakat eredményez – így megteremtve egy sajátságos mezoklímát. A Balaton medencéjét a környező hegységek, a hideg szelektől óvó Bakony északról, illetve a Zalai- és a Somogyi-dombság keretezi. Földtanilag változatos, egyaránt megtalálhatók a vulkáni eredetű, bazaltos, mészkőmálladékos rétegek, mint a löszös, barna és vörös erdőtalaj, a dolomit vagy a pannon homok.
Bár a Balatont sokan elsősorban a nyári pihenés és a vizes kikapcsolódási lehetőségek miatt keresik fel, Közép-Európa legnagyobb tavának környéke temérdek aktív és gasztronómiai programot is kínál. Legyen szó egy bakancsos kirándulásról a Balaton-felvidéki tanúhegyeken vagy a Balatoni borrégió borvidékeinek felfedezéséről, itt egyedi, a talaj adottságait izgalmasan közvetítő borokat találunk.
Az olaszrizling a borrégió legelterjedtebb fajtája, mely szépen tükrözi a termőtáj jellegzetességeit. A Balaton északi partján elhelyezkedő Balatonfüred–Csopaki borvidéken különösen elegáns, finom savú borok készülnek a fajtából, ezek a régió zászlósborainak tekinthetők.