Balaton borrégió

Balaton borrégióBalaton turisztikai térség

A Balaton körüli hat borvidék – a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai – egy közös borrégiót alkot, összesen több mint 9000 hektárnyi területen. Jellegzetes fajta az olaszrizling, de olyan különlegességek is megtalálhatók a borrégióban, mint a kéknyelű vagy a juhfark.

A szőlőültetvényeknek kifejezetten kedvező a Balaton környezete. Mint Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű tava, a Balaton rengeteg visszaverődő napfényt, megfelelő páratartalmat és hűvösebb nyarakat eredményez – így megteremtve egy sajátságos mezoklímát. A Balaton medencéjét a környező hegységek, a hideg szelektől óvó Bakony északról, illetve a Zalai- és a Somogyi-dombság keretezi. Földtanilag változatos, egyaránt megtalálhatók a vulkáni eredetű, bazaltos, mészkőmálladékos rétegek, mint a löszös, barna és vörös erdőtalaj, a dolomit vagy a pannon homok.

Bár a Balatont sokan elsősorban a nyári pihenés és a vizes kikapcsolódási lehetőségek miatt keresik fel, Közép-Európa legnagyobb tavának környéke temérdek aktív és gasztronómiai programot is kínál. Legyen szó egy bakancsos kirándulásról a Balaton-felvidéki tanúhegyeken vagy a Balatoni borrégió borvidékeinek felfedezéséről, itt egyedi, a talaj adottságait izgalmasan közvetítő borokat találunk.

Az olaszrizling a borrégió legelterjedtebb fajtája, mely szépen tükrözi a termőtáj jellegzetességeit. A Balaton északi partján elhelyezkedő Balatonfüred–Csopaki borvidéken különösen elegáns, finom savú borok készülnek a fajtából, ezek a régió zászlósborainak tekinthetők.

Bazaltba ágyazott borok

A Badacsonyi borvidék esetében a Balaton víztömege, a Balaton-felvidéki tanúhegyek formálta egyedi klíma és a bazalt ásványossága biztosítja a borok tartalmas, testes jellegét. Az itteni borok élettel teliek, elegánsak, kerekek; egyszerre lehetnek édes érzetűek és ásványosan sósak, vagy nemritkán kesernyések. A badacsonyi borkultúra történetében a legnagyobb elismerést a kéknyelű kapta, amely ősi magyar szőlőfajta, egyedül Badacsonyban terem.

A magyar Provence

A Balaton-felvidéki borvidék forró mikroklímája és csodás tája miatt igazán romantikus úti cél. A Balaton északi része dombos-hegyes, természetvédelmi területekkel, kis falvakkal tűzdelt részén találjuk meg a borvidéket. A hosszú, meleg ősz és a hűvösebb esték folyamán a szőlők testesebb borrá érnek.

Parti borok a partról

A Balaton déli partján elhelyezkedő Balatonboglári borvidék amellett, hogy az egyik legnépszerűbb üdülőterületet foglalja magában, több érdekességet tartogat. A borvidék karcsú és könnyed fehérborokat, valamint elegáns vörösborokat kínál, de érdekesség, hogy a pezsgőkészítés alapanyagainak számító fajtáknak is kiváló termőhelyéül szolgál.

Rizlingszagú kispincék mentén

A Balaton nyugati csücskétől terjeszkedik a Zalai borvidék, bekebelezve a Kis-Balatont. A szép, lankás táj és a sok folyó menti ártér a szőlőnek is kedvez, főleg savasabb, karakteresebb fehérborok készülnek itt. 

Ásványos és tüzes, mint Somló talaja

A Balatontól továbbhaladva északi irányba feltűnik a Nagy-Somlói borvidéknek otthont adó, csonkakúp alakú vulkáni tanúhegy. Ez a borvidék az ország egyik legkisebb, ám egyedi természeti adottságait és karakteres talajszerkezetét tekintve Tokaj mellett a legizgalmasabb borvidéke. A határozott terroir jellegnek köszönhetően a somlói bor mindig elsősorban „somlói”, és csak azt követően olaszrizling vagy a borvidék legjelentősebb fajtája, a nászéjszakák borának is nevezett juhfark.

Járd be velünk az országot!