Különböző stílusok
A habzó- és gyöngyözőboroktól a tankpezsgőkön át a tradicionális eljárással készült pezsgőkig sokféle pezsgőkészítési módszerrel találkozhatunk. A különbség közöttük, hogy milyen módon kerülnek a buborékok a palackba. A leggyorsabb és legköltséghatékonyabb mód az, ha a buborékok szén-dioxid hozzáadásával kerülnek bele. A legtöbb gyöngyöző- és az összes habzóbor így készül, így ezek árfekvése a legkedvezőbb.
A pezsgők esetében ezzel szemben arról van szó, hogy az erjedés alatt természetesen keletkező szén-dioxidot őrzik meg, hogy ebből a palack felbontása után buborék jöjjön létre. Több módszer létezik ennek megvalósítására, a legmagasabbra értékelt közülük az úgynevezett tradicionális készítési mód, amelyet a világhíres francia borvidéken, Champagne-ban fejlesztettek ki, de szerte a világon, így Magyarországon is alkalmazzák.