Mit kell tudnom a pezsgőről?

A buborékokkal teli borokra még mindig a legtöbben kizárólag az olyan ünnepek részeként tekintenek, mint a szilveszter, a születésnapok vagy egy kiállítás megnyitója. Egyre többen fedezik azonban fel, hogy a pezsgő adta különleges atmoszféra egy hétköznap estét is különlegessé tehet.

Különböző stílusok

A habzó- és gyöngyözőboroktól a tankpezsgőkön át a tradicionális eljárással készült pezsgőkig sokféle pezsgőkészítési módszerrel találkozhatunk. A különbség közöttük, hogy milyen módon kerülnek a buborékok a palackba. A leggyorsabb és legköltséghatékonyabb mód az, ha a buborékok szén-dioxid hozzáadásával kerülnek bele. A legtöbb gyöngyöző- és az összes habzóbor így készül, így ezek árfekvése a legkedvezőbb.

A pezsgők esetében ezzel szemben arról van szó, hogy az erjedés alatt természetesen keletkező szén-dioxidot őrzik meg, hogy ebből a palack felbontása után buborék jöjjön létre. Több módszer létezik ennek megvalósítására, a legmagasabbra értékelt közülük az úgynevezett tradicionális készítési mód, amelyet a világhíres francia borvidéken, Champagne-ban fejlesztettek ki, de szerte a világon, így Magyarországon is alkalmazzák.

Hogyan fogyasszuk?

A pezsgőket jól behűtve érdemes fogyasztani, ehhez a legtöbb hűtő esetében jó pár órára szükség van, így a legjobb, ha már előző nap hidegre tesszük. A bontáskor a biztonság kedvéért egy konyharuhát szoríthatunk a palackra, így ha a dugó gyorsabban távozna, mint amivel számolunk, meggátoljuk majd, hogy olyan helyre repüljön, ahol esetleg kárt okozhat. Nyitás közben a profik arra figyelnek, hogy ne a dugót forgassák, hanem épp ellenkezőleg: a dugó körül a palackot. A pezsgőt legjobb fehérboros pohárból vagy hosszúkás pezsgőspohárból inni. Ezekben tovább gyönyörködhetünk majd a buborékok táncában, ahogy felfelé haladnak a poharunkban.

Új trendek

A pezsgő az egyik olyan borkategória, amelyik iránt az igény folyamatosan növekszik. Ennek megfelelően nagy körülötte a fennforgás, időről időre új trendek bukkannak fel. Az egyik ilyen a pezsgő mint koktélalapanyag használata. Bár ennek régre nyúló hagyományai vannak, nálunk eddig kevésbé volt jellemző az otthoni pezsgőkoktél-készítés. Pedig igazán egyszerű, és sokféle alapanyag használható fel hozzá. A legegyszerűbb, ha a pezsgőhöz gyümölcslevet adunk, például narancsból vagy barackból, de ha ennél összetettebb ízekre vágyunk, a receptek széles köréből válogathatunk, csak keressünk rá arra, hogy pezsgőkoktél.

Persze nem csak az jelenthet újdonságot, ha a pezsgőfogyasztás módját változtatjuk meg. Ironikusan az is, ha valami nagyon régihez, szinte elfeledetthez nyúlunk vissza. A pét-natot mint pezsgőkészítési módot az utóbbi években itthon is egyre több pincészetnél próbálják ki. Különlegessége, hogy itt a készítők visszatérnek az egyik legrégebbi technikához, amelynek köszönhetően a megszokott pezsgőktől eltérő illatokkal és ízekkel találkozhatunk. Az újdonságokat keresőknek érdemes kipróbálni!

Járd be velünk az országot!